Hållbara boende i Sverige, trovärdiga miljömärkningar för semester i Sverige

Posted on

Hållbara boende i Sverige finns det flera hundra av – det gäller bara att hitta dem. Tack vare miljömärkningar är det enklare för oss medvetna resenärer.

Sommaren närmar sig och det ser ut att bli en svemestersommar för de flesta. För egen del var förra årets sommar utmärkt så jag gråter inga tårar för att jag just på sommaren är förpassad till Sverige. Svensk sommar är ju fantastisk!

Ett sätt att förgylla sin Sverigesommar är att bo på trevliga ställen och just ser jag mig omkring i landet.

Hållbara boenden i Sverige

Schyst resande har gjort det lätt att hitta och boka hållbara boende i Sverige. Jag har tidigare skrivit om deras sammanställningen över olika certifieringar och märkningar för hållbara eller miljövänliga hotell och andra boenden i Sverige och i världen. Tack vare tydliga sajter finns möjligt att både få inspiration och kunna kolla om ett boende en spanat på fått någon märkning av dem.

Hållbara boenden i Sverige
Garanterat miljövänligt boende men också långt ifrån certifierat då det ägs av en privatperson på Gotland.
Hållbara boenden i Sverige
Print från Schyst resandes sammanställning

Bra märkningar: Svanen, Green Key och Nature’s best

Enligt Schyst resandes finns det tre märkningar av hållbara boenden i Sverige. Svanen, Green Key och Nature’s Best. De första två fokuserar enbart på miljöaspekter och är oberoende certifieringar medan den andra väger in fler aspekter men bara delvis är oberoende. Mer detaljer kring dessa kan läsas i Schyst resandes sammanställning.

Nature’s best fokuserar inte bara på boenden utan även upplevelser i olika storlekar och är också den sajt som är allra mest inspirationsinriktad. För egen del är jag sugen på följande

  • Värmländskt vildmarkspaket med bäversafari och timmerflottfärd
  • Retekjokkturen som innebär sju dagar på en islandshäst
  • Semester på samisk fjällgård med lugn och tystnad och mångtusenårig samisk kultur
Vi besöker en liten sameby och får en liten smakbit av samisk kultur som jag gärna skulle vilja lära mig mer om

Jag hoppas på fler sånna här sajter och initiativ. Det behöver bli lätt för oss resenärer som vill resa och bo på hållbara boenden att välja rätt. Jag ser fram emot fler inspirationssajter som uppmuntrar oss samtidigt som de bygger på så bra och oberoende märkningar som t.ex. Svanen.

Här finns fler inlägg på temat boende och hotell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.