Dagsvandring i Sörmland: Etapp 13 – en riktigt fin del av Sörmlandsleden

Posted on

En dagsvandring i Sörmland längs en vildmarksled med ljuvlig natur. Lockar det inte så säg? Mitt tips är etapp 13 i Sörmlandsleden.

Att vandra kan vi som bekant göra över flera dagar med tält, frystorkad mat och hela kittet eller i mindre skala, t.ex. som en dagsvandring i Sörmland eller annat valfritt län.

Hej och välkommen till Sörmlandsleden och dess tydliga skyltar

Dagsvandring i Sörmland

En av mina bästa och finaste dagsvandringar har jag upplevt längs Sörmlandsleden, närmare bestämt etapp 13. Skogslandskap i alla dess former och varianter, mossbeklädda partier, insprängda små sjöar och varierade höjdnivåer som gav mikroutsikter att stanna till och andas vid och passa på att njuta av utsikten. Höjdpunkten bokstavligt talat var Fräknesjöbergets utkikstorn.

Dagsvandring sörmlandsleden
Svenska vackra skogen
Dagsvandring sörmlandsleden
Hur harmoniskt och fridfullt??
Mikroutsikt 1
Dagsvandring sörmlandsleden
Mikroutsikt 2

Viss ansträngning men mest härligt

Jag skulle inte kalla etapp 13 särskilt krävande, men inte heller lättgången. Det är en del brantare stigningar och både jag och mitt sällskap var ganska slut i kroppen efter den dagens 27 000 steg och bebis i bärsele och lite ryggsäck på ryggen. Ingenstans vill jag minnas att det kändes osäkert eller kräver någon klättring eller stöd med händerna men gåstavar underlättar såklart både balans och total ork för den som gillar det.

Ofta så här lättgånget och fint
Vissa höjdskillnader var det ibland

Fika med utsikt

Vi stannade och fikade ett par gånger. Både för att vila och för att fylla på med energi. Och njuta såklart. Personligen föredrar jag ostmackor och blåbärssoppa alla tider på året samt har alltid med mig jägarsnus eller snacks för att alltid hålla energin uppe. Finns all anledning att ösa på med gottis under en så krävande dag.

Utkikstornet vid Fräkensjöberget
Utsikten
Här stannade vi och fikade
Här finns möjlighet att lämna bidrag i bössan för underhåll och tillbyggnad. Fanns även en modern swishlapp.

Praktiskt om Sörmlandsleden etapp 13

Etapp 13 på Sörmlandsleden är 15 km lång och därmed en av de längsta sträckorna. Den börjar i Yngsviken, mitt emellan Nykvarn och Gnesta och slutar vid Djupviksvägen i nordvästlig riktning från starten. På Sörmlandsledens hemsida beskrivs leden som en riktig vildmarkssträcka och det var det som lockade mig.

För att få ihop logistiken av denna vandring krävdes två bilar och tre vuxna. Vi dumpade barn och en person vid starten vid etapp 13, körde två bilar till slutet och åkte i en bil tillbaka till starten. Vid starten finns 5-7 parkeringsplatser och vid slutet ställde vi bilen längs vägen innan bron som går över Klämmingen lite söder om Laxne.

Fin körning till leden var det också
Framme vid slutet där etapp 14 tar vid direkt
Sörmland
Vackra fantastiska Sörmland!
Bron som vi parkerade innan och där en person i sällskapet tog sig ett dopp efteråt

Trots att vi åkte tidigt hemifrån Sundbyberg kom vi inte igång med själva vandrandet förrän strax efter 10. Sex timmar senare skymtade vi nästa etappskylt och var helt klart möra i kroppen efter det. Men också så otroligt nöjda över denna dagsvandring längs Sörmlandsleden.

Längs etapp 13 finns flera vattenkällor (alla var inte helt fräscha dock), några dass och vindskydd. Om du blir medlem i Sörmlandsleden får du tillgång till alla väl detaljerade etappkartor – något jag rekommenderar varmt för den som vill ta del av alla dagsvandringar som erbjuds.

Dagsvandring i sörmland
Bra info på lappen, samla torra grenar om du vill elda vid vindskyddet som kommer lite längre fram
Dagsvandring i sörmland
Här kan en också sova för natten
Är du en sån som lämnar en hälsning? Jag är dålig på det men det finns ofta roliga guldkorn av diverse hälsningar att läsa.

Här finns alla mina inlägg om Sörmlandsleden och andra inlägg om att vandra runt om i Sverige

One thought on “Dagsvandring i Sörmland: Etapp 13 – en riktigt fin del av Sörmlandsleden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.