Äta på restaurang i Sörmland: Julita Wärdshus – kulinarisk mat i toppklass

Posted on

På jakt efter en restaurang i Sörmland med svenska mustiga smaker av högsta kvalité? På Julita Wärdshus utanför Katrineholm finns bästa tänkbara mat i en omgivning som skänker harmonin ända in i blodomloppet. 

Jag bodde tre hela dygn på Julita gård och under den tiden åt jag som en fattiglapp och knaprade på morötter och åt fil och flingor. Förutom vid några få tillfällen då jag istället som kontrast lyxade till det rejält och åt på Julita Wärdshus. En restaurang i Sörmland med vällagad mat av närodlade svenska råvaror.

Julita Wärdshus ligger en halvtimme från Katrineholm och drivs av den omtalade kocken Tommy Myllymäki. Hans såser är en historia (och en kokbok) för sig och smaksammansättningarna i varenda rätt jag åt var som guld för strupen. Det känns ju självklart lite extra fint i själen när en del av innehållet i maten är odlad direkt på Julita gård.

Julita wärdshus restaurang i sörmland
Älskar ljust som förgyllde hela matsalen
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Hejhej, det är jag som heter Linda och jag som ätit denna gudomliga mat

Äta på restaurang Julita Wärdshus i Sörmland

Julita gård är ett säsongsbetonat besöksmål med fokus från sen vår till tidig höst. Att äta på Julita Wärdshus kan alltså antingen vara pricken på i:et under en maffig dag i kulturhistorians tecken eller på egen hand stå för showen. Här finns mysig uteterrass för varma dagar och öppen brasa för kyliga kvällar. Låt mig locka er till restaurang Julita Wärdshus med dessa härliga matbilder.

Julita wärdshus restaurang i sörmland
Kulturhistorisk miljö och fin altan
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Som balsam för själ när lugnet infaller

Frukost på Julita Gård

Den natten jag sov över och bodde i flygeln på Julita gård ingick det frukost som Julita Wärdshus står för. Och vilken frukost. Så långt ifrån standardbuffé det går att komma. Istället en hemlagad känsla ned egengjord müsli, nybakat bröd, marmelader och charkuterier. Varma ägg och äppelmust från gården. Så himla mysig och harmonisk start på dagen.

Bra att veta: Frukosten på Julita Gård serveras på Wärdshuset och erbjuds bara under perioden 1 maj – 30 september. Om frukost önskas behöver det anmälas dagen innan.

Julita wärdshus restaurang i sörmland
The Frukost. Äppelmust, ägg, yoghurt med egen müsli och rårörda vinbär och så lite frukt och grönt

Lunch på Julita Wärdshus

Det finns olika alternativ för att äta lunch på Julita Gård. Egenhavd massäck, en lättare lunch på caféet eller så kan en som besökare lyxa till det och äta på restaurang i Sörmland med dess natursköna utsikter. Jag åt en fiskrätt med skummig sås, räkor och potatis med blommor. Älskar blommor i maträtter!

Bra att veta: Beroende på när på året finns olika mycket att välja på, under säsongen finns ett par tre rätter att välja mellan och under höst och vinter finns en standardmeny i lite högre prisklass.

Julita wärdshus restaurang i sörmland
Försmak i väntan på maten
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Lunchen! HUUUR gott som helst.

Avsmakningsmeny på Julita Wärdshus

Under min sista kväll på Julita gård slog jag på stort och tog en avsmakningsmeny. Den ena rätten efter den andra ställdes fram och varenda presentation gjorde mig lite mera sugen. Efter mina femisch rätter var jag så där perfekt mätt och promenerade genom mörkret tillbaka till min flyger där somnade gott.

Bra att veta: Julita Wärdshus är en kontantfri restaurang. Men det är lika bra att dra kortet och inte tänka på summan.

Julita wärdshus restaurang i sörmland
Mera äppelmust. Mera fantastiska utsikt och mys
Julita wärdshus restaurang i sörmland
En liten extrarätt i form av ett ostron OCH en gräddig sås
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Svamp och syltad lök. En perfekt blandning av sött och salt
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Sås sås sås <3
Julita wärdshus restaurang i sörmland
En lite kreativ ppläggning
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Kanske den enda rätten jag var lite besviken på för att den var så liten. och kanske blev jag ännu mer besviken när den var så himla god
Julita wärdshus restaurang i sörmland
Äpplen från Julita gård såklart

Bästa restaurang i Sörmland?

Utan att ha kammat hela Sörmlands restaurangutbud så känner jag mig ganska säker på att Julita Wärdshus är en av de bästa restaurangerna i det geografiska området. Vill du lyxa en sketen höstkväll så slå till vettja. Här finns öppettider och meny.

Nyfiken på Julita gård?

Här har jag skrivit ett långt och mastigt inlägg om allt som finns att göra på Julita gård och är du lika förtjust som jag i Sörmland finns det här inlägget om utflykter i Sörmland.

4 thoughts on “Äta på restaurang i Sörmland: Julita Wärdshus – kulinarisk mat i toppklass”

  1. Vilket fantastiskt inlägg att läsa såhär på måndagsmorgonen när en glömt frukost och redan dreglar efter lunch..! Bilderna talar sitt eget magiska språk och texten får mig att drömma om sörmländska somrar. Till Julita vill jag, snarast! Kanske har de något mysigt, juligt på gång? Ska kolla upp det på momangen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *