Tio tips om Trosa: Göra, äta och bo i Sveriges mysigaste småstad

Posted on

Det här är mina tips om Trosa, saker att göra och äta och så några ställen att bo på. Trosa är en utmärkt småstad att svemestra i.

Jag vet inte vad definitionen av en småstad är men för mig är Trosa urtypen av detta. Där bor 6000 personer och med sina omkring 1 miljon besökare under ett år är utbudet så att säga stort för att vara en så liten ort. Det finns tydligen fler än mig som gillar det som finns att göra i Trosa. 

göra i trosa
Rådhuset i Trosa

Det är något med den stillsamma ån, med trähusen, hamnen, maten, fikat och bakverken som känns välgjorda och bakade på riktigt. Allt känns allmänt gulligt, pittoreskt och en härlig blandning av dåtida kulisser och nutida smaker. Det här är mina tips om Trosa.

Göra i Trosa – fötterna får göra jobbet

1. Ströva längs Trosaån

Trosa gör sig, som så många andra städer, allra bäst till fots. Det går promenera genom hela stadskärnan på ett par timmar för den som inte får ett infall och stannar vid varje knut. Trosaån löper som en artär genom hela stan. Den förtjänas att gå längs på både östra och västra sidan eller varför inte slalom mellan broarna? Västra Långgatan har många stora fina och välmålade hus beklädda med rosor. Längst ut finns Världens ände för den som vill blicka ut över vattnet som breder ut sig.

Göra i trosa
Trosaån
Göra i trosa
Rosor

2. Hantverk och café i Garvaregården

Längs Västra Långgatan finns Garvaregården som är ett museum med hantverk och caféer med anor från 1700-talet. Ett besök är som att resa tillbaka i tiden och vissa dagar spelas det sommarteatrar.

Utflykter i Sörmland Trosa
Västra Långgatan och Garvargåden

Äta i Trosa – caféer och restauranger

3. Ät Trosas stadsbakelse

En lättare lunch eller fika kan intas hos Trosa Stadscafé som ligger längs ån strax efter Torget. De serverar den egna Trosa Stadsbakelse som kan avnjutas vid deras härliga uteservering precis vid ån.

Cafe i Trosa
Cafe i trosa

4. Fika hos Tre små rum

Vandrarhem, café och hembageri i ett. Genuin inredning som tar en tillbaka i tiden och med flera olika rum där det går att sitta avskärmat. Bakverk gjorda på riktiga ingredienser och lättare luncher.

Fika i trosa
Riktiga bakverk på Tre små rum
Fika i trosa
Ett av många rum att fika i

5. Slurpa Bomans glass

Bomans glass är värt att köa för och köpes från ena gaveln i Bomans hotell ned mot vattnet. Personen bakom Järnaglass driver Bomas glass så kvalitén är av högsta klass.

6. Trosas bättre pizzor hos Kölsvinet

Pizzorna hos Kölsvinet har jag inte provat själv men de finns på min lista nästa gång jag är i Trosa. Räkor, chèvre och tryffel med olika smakkompisar. Mina vänner från Trosa har fotat dessa bilder som jag tycker säger allt. Finnes i gästhamnen för avnjutning.

Äta i trosa
Räkpizzan som jag lätt ska äta när jag åker dit nästa gång. Foto av Jeanette Ahlgren
Äta i Trosa
Utsikten går inte att klaga på. Foto av Jeanette Ahlgren

7. Ät på Fina fisken

I hamnen finns restaurangen Fina fisken som är ett riktigt toppenställe. Restaurangen erbjuder ett högklassigt utbud av fisk och skaldjur men även en hel del kötträtter. Under sommartid blommar trädgården upp och Fina Fiskens trädgårdsbar är ett skönt ställe att hänga på under sommarkvällarna. Säkra källor säger att deras passionsdrink är bäst!

Äta i trosa
Passionsdrinken med stort P – alkoholfri såklart. Foto av Jeanette Ahlgren
Äta i Trosa
Fina fiskens terrass. Foto av Jeanette Ahlgren

Bo i Trosa – personligt och hemtrevligt

8. Sov hos Tre små rum i Trosa

I Trosa finns många olika övernattningsmöjligheter i olika prisklasser. Ett tips jag gärna delar med mig av är ett personligt och mysigt bed and breakfast. Där finns innergård och pool och allt går under namnet Tre små rum.

Läs mer: Bo på Tre små rum i Trosa

Bo i Trosa
Tre små rums innergård och pool för de som bor

9. Bo i mysigt gårdshus

Jag har några vänner som via Airbnb hyr ut sitt gårdshus ett par kilometer från “stadskärnan”. Förutom att värdarna är urtrevliga och kan Trosa på sina fem fingrar är boendet fräscht och mysigt för upp till fyra personer.

Bo i Trosa
Gårdshus i skön atmosfär

10. Lyxa hos Bomans hotell

Bomans hotell är ett designhotell där alla rum är unikt inredda. Hela Bomans anläggning håller hög standard och det lilla extra med bland annat bastu och sköna ytor att hänga på. Priserna är i det högre slaget men för den som vill lyxa till det rejält är Bomans ett bra alternativ.

Bo i Trosa
Ett av Bomans många unikt inredda rum

Det var rätt och slätt mina tio tips om Trosa. Att skriva det här inlägget väckte minnen till liv så jag hoppas jag kan åka dit snart igen.

Här är mina andra inlägg om mitt favoritlän Sörmland och här finns andra inlägg om Sverige.

2 thoughts on “Tio tips om Trosa: Göra, äta och bo i Sveriges mysigaste småstad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.