Gripsholms slott och annat att göra i Mariefred

Posted on

Gripsholms slott är ett av det givna att göra i Mariefred. En liten tätort och utmärkt besök som en svensk sommarstad.

Mysigt, pittoreskt och så där jättekulturarvssvenskt. Så skulle jag beskriva Mariefred för en turist som är på jakt efter trevliga resmål i Sverige. Mariefred är en väl värt ett besök, både för en svemestrande entusiast som en utländsk besökare. Mariefred må vara litet men för sin storlek har de otroligt mycket att vara stolta över.

Mariefreds siluett är tydlig med den höga kyrkan och småbåtarna nedanför
Mariefred
Gripsholms värdshus
Mysig gata med en modernare tolkning av stilen som råder

Gripsholms slott och annat att göra i Mariefred

Innan vi bestämde oss för att flytta till Strängnäs var Mariefred på tapeten. Till slut kändes det aningen för litet för att bosätta oss i men jag åker mer än gärna dit. Mariefred är en sommarstad som är i sitt rätta element under sommarmånaderna då besökarna är fler och mer aktiviteter har öppet. Låt mig berätta om några av de saker jag valt att göra i Mariefred när jag varit på besök.

Gripsholms slott – kungligheternas plats

Mariefreds största sevärdhet är tveklöst Gripsholms slott som är omöjligt att missa. Gripsholms slott är ett av de tio kungliga slotten och lätt det stiligaste enligt min arkitektiska smak. Vackert belägen vid vattnet, omgiven av park och orangeri och så själva slottet i tegel med stora runda torn. Guidad tur har jag själv inte gått men hört mycket gott om och i slottet finns välbevarade rum från tidigare sekel och en stor porträttsamling. Gripsholms slott går att besöka lite (gå ett varv) eller mycket (gå in och ta del av svensk kunglig historia). Oavsett nivå, passa på att fantisera om livet som levts på denna plats när du är där.

Gripsholms slott Mariefred
Gripsholms slott entré övssser vallgraven
Gripsholms slott Mariefred
Snyggt och maffigt!
Gripsholms slott Mariefred
Ingång in i själva slottet

Museijärnväg – en tidsresa

Om somrarna körs över 100 år gamla ånglok mellan Mariefred och Taxinge slott med stopp i Läggesta. Hela verksamheten är helt ideell, från lokförarna, mekaniker och banvallsarbete. Passionen hos de som möjliggör denna reseupplevelse är stor. Under tågresan till Läggesta passeras ”kungens hjorthage” med små och stora Bambisar. Läs mer om tidtabell, biljettpriser (100 kr/vuxen sommaren 2022) och praktisk info på Östra Sörmlands Järnväg.

Läs mer: Kakbuffe på Taxinge Slott

Att göra i Mariefred
Väl omhändertaget stationshus som också den ideella föreningen är ansvarig för
Smalspåren, de smalaste som persontrafik körts på i Sverige
Att göra i Mariefred
Ett stiligt lok
Att göra i Mariefred
En får välja klass efter eget behag

Vandra i stadskärnan – småstadsidyllen

Jag lär inte vara ensam om att vara svag för gamla stadskärnor med små trähus i olika kulörer. Mariefred är en av dessa och att gå längs gågatan och andra gator i närheten är enligt mig hur mysigt som helst. Där finns en trevlig bokhandel, några caféer och personliga butiker av olika slag. Ta en kik på rådhuset när du ändå är i närheten.

Att göra i Mariefred
Hur mysigt?!
Att göra i Mariefred
Rådhuset

Borgarhemmet Callanderska gården och dess trädgårdscafé

I centrala Mariefred finns en hembygdsförening som har ett stort gammalt trähus med tillhörande trädgård i sin ägo. Callanderska gården är ett gammalt borgarhem som kan besökas, främst om sommaren. Här finns loppis, hantverksbodar och vävarstuga. I trädgården kan mat och fika avnjutas från nyöppnade trädgårdscaféet Callanderska gården Schweizeri.

Schweizeriet utanför Callanderska gården

Äta i Mariefred

På temat mat har jag ännu inte hunnit testa alla ställen jag vill så det får bli rekommendationer baserat på en exteriör bedömning.

Fika på Blå katten. Gammeldags inredning och enkel trädgård att sitta i. Jag åt en god sallad där och min man har tidigare ätit ”den godaste bakelsen i mitt liv”.

Äta på Rakstugan utan att själv ha varit där. Det står på min want-list över restauranger efter att jag passerat under en promenad.

Njut av kaffe, choklad och hemgjord italiensk glass på whiteguide-prisade Två goda ting

Trädgården till Blå katten
Att göra i Mariefred
Rakstugan
Att göra i Mariefred
Två goda ting
Att göra i Mariefred
Choklad och kaffe

Mer eller mindre viktigt att veta om Mariefred

  • Mariefred tillhör Strängnäs kommun
  • Tätorten ligger 65 km väster om Stockholm
  • Det är drygt 4000 invånare
  • Läggesta är närmaste station med tåg, ca 40 min från Stockholm
  • Flera olika scener från Astrid Lindgrens filmer är inspelade i och omkring Mariefred
  • I Mariefred avgörs årligen Nordiska mästerskapen i Food Truck

Här finns alla mina inlägg om Sörmland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *