Taxinge slott om hösten – Fikatips: Kakslottet som gör sig bäst i lågsäsong

Posted on

Taxinge slott har all anledning att kallas kakslottet. En närmast oändlig kakbuffé som med fördel besöks under vår eller höst för att optimera sockerintaget.

Taxinge slott har jag bokstavligt talat suktat över länge då jag otaliga gånger passerat men aldrig besökt. Förrän nu. En mulen septemberdag frågade jag en lika kakvänligt inställd vän till mig om vi skulle ta oss en tur till kakslottet. Jag fick ett solklart ja!

Sista biten innan kakorna finns inom räckhåll
Taxinge slott kakslottet
Småkakor i olika uppsättningar

Fika på Taxinge Slott – Kakbuffé i kubik

Längs vägen till Taxinge slott stiger förväntningarna. Längtan byggs upp allt eftersom alléer tornar upp sig och det blir allt mer pampigt. Det är ändå ett slott och vägen dit är minst sagt vacker. Slottet heter egentligen Taxinge-Näsby slott och ligger utanför Mariefred, mellan Södertälje och Strängnäs. Gården finns omnämnd redan på 1200-talet och har ägts och utvecklats genom århundranden. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes i början av 1800-talet. Taxinge slott är idag också platsen där Hela Sverige Bakar spelar in. Knappast en slump.

Taxinge slott kakslottet
Ett hus från tidigt 1800-tal
Taxinge slott kakslottet
Trevlig känsla i första matsalen
Höstligt pyntat

Ett slottscafé med norra Europas största kakutbud

Småkakor, snittar, och rutor. Bakelser, rulltårtor, medaljonger och tårtor. Slottscaféet utlovar alltid minst 65 sorter bakverk och det går med andra ord att besöka Taxinge slott mer än en gång. De erbjuder därmed norra Europas största kakutbud och frossandet är ett faktum.

Det märks att det är hembakat och välgjort. Utbudet är brett och varierat. Personligen saknade jag lite mer fruktiga och mousse-liknande bakverk. Även om jag älskar nötter och choklad hade jag behövt något mer syrligt och fräscht för att orka äta lite mer. Ett självändamål i sig när en besöker ett kakslott.

Taxinge slott kakslottet
Nötmaräng är helt klart en av mina favoriter när det kommer till bakverk
Taxinge slott kakslottet
Choklad i alla olika former och smaker
Kakbuffe Taxinge slottscafé
En annan höjdare
Kakbuffe Taxinge slottscafé
Att äta med en vän är ett hett tips. Dela och få dubbelt så många olika smaker

Fikatips: Besök kakslottet under höst och lågsäsong

Som med många andra besöksmål gör sig Taxinge slott allra bäst i lågsäsong. Skälen till det är många, såklart att det infinner sig ett visst lugn av att det inte är så många som surrar och rör sig. Det gäller ju de flesta resmål. Men för just Taxinge Slottscafé är kanske det starkaste skälet att inte behöva stå i kö. Vi besökte Taxinge Slott i september en vanlig vardag. Vi kom dit först av alla, kunde länge och väl sukta bland alla kakor och bakverk. Fundera fram och tillbaka vilka vi allra helst vill ha. Och allra bäst och viktigast. Plocka på oss det vi ville och sedan inte mer. Vi visste att vi lätt skulle kunna ställa oss i kö (som inte fanns) igen för att fylla på med nån ytterligare. Under högsäsong är det ofta kö långt ut på gården och den kön ställer en sig bara i en gång. Därmed är risken överhängande att plocka på sig alldeles för mycket av rädsla för att missa något eller att behöva göra den hårda insikten att en kaka glömdes bort. För den som älskar kakor och tagit sig till norra Europas största kakutbud är det inte trevlig insikt.

Att besöka ställen om hösten och lågsäsong är oftast att få ut lite mer av upplevelsen
Kakbuffe Taxinge slottscafé
Ensamma i rummet med god tid att välja och vraka, gå fram och tillbaka
Tomt på uteserveringen

Taxinge slott – mer än kakor

Taxinge slott är mycket mer än en stor kakbuffé. Det finns fina omgivningar att gå i, både längs Mälaren och i slottsparken. För barnen finns Taxingebadet, ett fint bad med bra badstrand och lekpark. För de äldre finns en presentbutik, konferenslokaler i det gamla stallet och en (åtminstone) utvändigt vacker kyrka. Förutom kakbuffén har de även julmarknad och julbord. Mer info om tider och evenemang finns på deras webb.

Gå en tur längs vattnet
Titta på stora fina hus
En väldigt fin tegelkyrka.

Taxinge slott är en utflykt i toppklass. Resmålet kan utökas ytterligare genom att åka museijärnväg från Mariefred. Bloggen Stad till strand har också skrivit om Taxinge slott och dess kakor, kika in där för att se hur det kan se ut om sommaren.

Här finns alla tips om Stockholm och Sörmland

One thought on “Taxinge slott om hösten – Fikatips: Kakslottet som gör sig bäst i lågsäsong”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *