Hållbart hotell i Skellefteå – Min recension av The Wood Hotel

Posted on

För att bo på hållbart hotell i Skellefteå är The Wood Hotel det självklara valet. Helt byggt i trä, hållbarhet ur alla tre aspekter och en himla härlig upplevelse.

Jag har suktat efter att på The Wood Hotel i Skellefteå sedan jag fick höra om byggnadsplanerna av hotellet i anslutning till Kulturhuset Sara. Nu var det äntligen dags och samtidigt som vi var där blev Skellefteå utsedd till en av 2022 mest fantastiska städer av Time Magazin. The Wood Hotel omnämndes särskilt som ett ställe att besöka. Stort måste jag säga med tanke på de 49 andra i sällskapet som också fick utmärkelsen. Time Magazins beslut förvånar mig inte. Skellefteå är kanske en av Sveriges mest framstående städer vad gäller tillväxt, nybyggaranda och framtidstro. De gör det med hållbarheten i fokus.

The wood hotel hållbarhet
Välkommen till The Wood Hotel

Ett hållbart hotell i Skellefteå – The Wood Hotel

The Wood Hotell genomsyras av hållbarhet. För dem är hållbarhet långt ifrån något trendigt säljsnack, det finns som en röd djuplodande tråd i hela verksamheten. Som besökare matas jag av exempel på hur de är hållbara, både genom det jag praktiskt upplever och det de kommunicerar. Byggnaden är en av världens högsta träbyggnader och klimat- och miljöaspekten är precis som sig bör bara en del av hållbarheten. Det ekonomiska och sociala bitarna finns med minst lika mycket. Hotellet är Green-Key-certifierade och byggnaden och hotellverksamheten är klimatneutral.

Hållbart hotell i Skellefteå
En av de snyggare incheckningsdiskarna. En upplyst gigantstock
Hållbart hotell i Skellefteå
Trevlig lobby som säger något om känslan i resten av hotellet

Känslan av att bo i ett trähotell

Det är ett maffigt hotell på sitt sätt. Naturens kraft och renhet är slående och känslan av att vara omgärdad av trä snarare än järn, betong och plastig färg känns upplyftande. Stoltheten över Skellefteå, det västerbottniska, norrländska, samiska, skandinaviska är stor och närvarande. Det är det harmoniska och rurala som möter det trendiga och urbana i ett och samma komplex. Jag gillar skarpt.

Hållbart hotell i Skellefteå
Trä, trä och trä

Hotellrummet

Vi bodde på våning arton med väldans trevlig utsikt och en bänk i fönstret så det gick att sitta där och njuta av vyerna och läsa en tidning. Stort plus enligt mig. Sängen superskön, lakanen lika så. Bra dusch och en halvanvänd (alltså inte ny) toarulle, allt annat är ju orimligt på ett hållbart hotell i Skellefteå och i alla andra städer också för den delen. Trä som råvara är första go-to i allt. Nyckelkort, stör-ej-skyltar och andra detaljer.

The wood hotel hållbarhet
Mysigt!
Hållbart hotell i Skellefteå
Vill ha ett sånt här fönster i ett hus innan jag dör
Hållbart hotell i Skellefteå
Bra sängar och allt mys därtill
The wood hotel hållbarhet
Trevligt sällskap hade jag också

Middag och frukost på The Wood Hotell

Wood Hotel inrymmer tre restauranger: Italienska Paolo’s vid entréplan och hotellets lobby, Restaurang Mandel på plan fyra med terrass och Miss Voon på våning 19 med panoramautsikt. Paolos har jag inte testat och Miss Voon har jag tyvärr inte varit fullt imponerad av på andra orter och en vän hade långt ifrån en trivsam upplevelse i Skellefteå (kan vara undantag såklart). Vi bestämde oss för att äta på Mandel och njöt av solen som värmde, skön loungemusik och bra mat. Det var inte smaksäkert i toppklass (på min tunga åtminstone) men kul meny och bra variation på rätter. Mycket nöjd överlag.

Frukosten serverades också i Mandels lokaler och var faktiskt en av de bättre hotellfrukostarna jag ätit. De skandinaviska smakerna är högst närvarande och de spinner hårt på det norrländska. Nordic wild berries dryck och fjällfil. Rätt lite färska grönsaker men desto mer inlagda och små tallrikar för att slippa matsvinn. Ingen exotisk långväga frukt men däremot minst lika exotiskt torkat bärpulver av blåbär, havtorn och lingon.

The wood hotel hållbarhet
Vart blicken än tittar på så är känslan av naturen högst närvarande
Altanen som Mandel huserar på
The wood hotel hållbarhet
Vår middag. Några smårätter att dela på.
Hållbart hotell i Skellefteå
Snyggast på hela frukosten. Diverse olika snygga råvaror i finaste färgerna
The wood hotel hållbarhet
Bärpulver och toppings till fjällfilen
Hållbart hotell i Skellefteå
Hur snygg tallrik?

Spaupplevelsen på Vana Spa

Jag gillade spaet på våning 20 väldigt mycket. Det var minst sagt njutbart att sitta i en infinitypool och chillaxa medan några norska besökare babblade på med den skönaste av melodin. Soldäck var grymt, både i sig självt och som omväxling till det varma vattnet. Det gick att köpa till både frukt, snacks och dryck att inta på valfri plats. En finsk torrbastu och en något för het (för min smak) ångbastu fanns också tillsammans med ett rum för hamambad där skrubbpaket något pricy kunde köpas till. All in all, underbart sätt att lyxa till det.

Sparedo
The wood hotel hållbarhet
Sittplatser vid fiket/baren
The wood hotel hållbarhet
Slappstolar inomhus
Hållbart hotell i Skellefteå
Soldäck. Denna bild är tagen vid 20.00
The wood hotel hållbarhet
Pool with a view

Hur hållbarheten på The Wood Hotel kan förbättras

Det ska väl sägas att driva ett spa är svårt att göra helt hållbart med tanke på den energi som går åt för att varmhålla utomhuspool och bastun, inte minst om vintern. Samarbetet med ABB och Skelleftåkraft gör att de kan minimera klimatavtrycket men om Vana spa och hotellet i övrigt drivs av helt förnybar energi är jag inte säker på.

Det mest är genomtänkt men det finns några saker där jag ser förbättringspotential för att bli ett mer hållbart hotell i Skellefteå. Detta har jag också har framfört till hotellet.

 1. På hemsidan står det att de vill inspirera till hållbara val men på menyn över dryck fanns inget alkoholfritt. När jag frågade efter det finns det massor, men alla är ju inte lika inbitna nykterister som mig och kanske tar av det som finns istället för att fråga.
 2. Vid handfatet fanns inslagen handtvål som jag antar slängs efter att jag tvättat händerna fyra gånger under vår vistelse.
 3. Portionsförpackningar på balsam och hudkräm. Om de har duschkräm och shampoo på pump, varför finns då inte andra produkter på samma sätt? Det kanske har någon hållbarhetsaspekt som jag inte förstår eller så finns förbättringspotential.

Hållbart hotell i Skellefteå – därför gillade jag det

Det fanns flera saker jag särskilt uppmärksammade under min vistelse som fick mig som besökare att känna mig hållbar men också motiveras att göra hållbara val. Det är också fint att jag bidrar till en hållbarhetsresa som jag hoppas att många fler hotell följer efter. Att spara in på städning och tvätt av handdukar är ju numer standard men det finns mer för fler att ta efter.

 • Meny med låg klimatpåverkan av lokala råvaror och främst vilt för de animaliska produkterna
 • Hela tänket kring frukosten
 • Samarbetet med lokala entréprenörer som stärker den lokala ekonomin
 • Att det hållbara kommuniceras och beskrivs, vilket hjälper besökaren att uppmärksamma det hållbara så det kan efterfrågas på fler ställen
Hållbart hotell i Skellefteå
Tydliga budskap

Sugen på mer än hållbart hotell i Skellefteå?

Skellefteå är som sagt på uppgång och möjligheterna till turism och upplevelser blir allt fler. Jag har skrivit ett inlägg om några tips på saker att göra och ställen att äta på i Skellefteå. Jag vill särskilt tipsa om gelaton på Alhems trädgård och strosa i Bonnstan.

Wood Hotel bjöd på min vistelse om jag i utbyte gjorde en recension utifrån eget tycke och smak. Som alltid är tankar och åsikter mina egna.

Här finns alla mina inlägg om Västerbotten

3 thoughts on “Hållbart hotell i Skellefteå – Min recension av The Wood Hotel”

 1. Hej,
  Kul att du trivdes hos oss och jag blir allmänt glad över att du lagt märke till vårt arbete med detaljer. Både kring vårt hållbarhetsarbete, men också för att förstärka upplevelsen att man vistas i ett trähotell. Extra roligt är det att ni gillade vår frukost som vi verkligen jobbat hårt med för att hitta närproducerade (och ekologiska) produkter som kan ersätta de exotiska frukterna, apelsinjuicen och sådant som vi bedömer har för stor miljöpåverkan.

  Bra feedback på förbättringar – och speciellt att erbjuda och marknadsföra alla alkoholfria alternativ också. Vad gäller engångsförpackningar för balsam och lotion så beror det på att om vi använder dessa produkter i de stora behållarna (som för tvål och schampo) så blir lotion/balsam inte tillräckligt fräscht över tid och behöver slängas då de används i mycket mindre skala. Vi behöver tänka över detta och kanske ta ett vågat steg att inte erbjuda det för att nå vårt mål att vara helt klimatneutrala 2026.

  Återigen – kul att du var här och nyttigt med dina inspel och verkligen kul att du gillade The Wood Hotel by Elite.

  1. Hej David! Kul att du gillar det och förklarar varför det är som det är. Jag tror att ni kan skippa balsam och lotion om ni gör precis som med den exotiska frukten, förklarar varför. Den som bor på wood hotell vill ju inte göra ohållbara val och om det blir lite krångligare/”sämre” men till förmån för något hållbart tror jag ni har kunderna med er på tåget. Den som verkligen behöver ha balsam kommer ha med sig eget ändå.
   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.