Skänka pengar för en bättre värld – här är 25 tips på viktiga och grymma organisationer. Utmärkta ändamål för dig som älskar att resa och vill ge en reseprocent.
Reseprocentens födelse och senaste gåvor
Bara några månader in i resebloggandet när jag började 2016, under den tiden då vi reste jorden runt och det fanns massor med plats för kreativa idéer i min hjärna, fick jag en snilleblixt och briljant idé. Jag skapade konceptet Reseprocenten som går ut på att ge en procent av sin resebudget till person, verksamhet eller organisation i syfte att fler ska få resa. Kan vara pengar med omedelbar effekt eller pengar som gör skillnad på sikt.
För mina två senaste resor, den till Tarragona i Spanien och Kalifornien/Arizona i USA har jag ännu inte skänkt några pengar men nu är det dags. När jag skulle välja vilken organisation som skulle få mina slantar kom jag och tänka på ett avsnitt i min bok som länge fanns med men fick strykas. Det handlade om att ideellt engagera sig i en fråga på djupet som en brinner för utifrån ett turismperspektiv.
Mina två senaste resors reseprocent går i temat sexualitetsfrågor och genus. Abortfrågans utveckling i USA skrämmer skiten ur mig och kommer tvinga människor att resa eller göra olagliga saker. Med egna barn är blotta tanken på att mitt barn skulle kunna utnyttjas sexuellt mer än fruktansvärd. Jag har därför skänkt pengar till RFSU och ECPAT denna omgång av reseprocenten.
En viktig bok
Vill du fördjupa din kunskap om hur världen kan bli bättre genom att bidra till en turism som när och inte tär kan jag glatt göra reklam för min bok Resenärens makt. Köp den här.
Skänka pengar för en bättre värld
Texten nedan är det som aldrig fick vara med i boken men som jag fortfarande tycker är viktigt eftersom hållbarare turism kommer skapas om dessa ideella organisationer stärks och kan göra mer verksamhet tack vare att många väljer att skänka pengar för en bättre värld.
Du som vill ta ditt engagemang för att bidra till en bättre värld ett steg längre än att resa medvetet står inför oändliga möjligheter. Förändring och utveckling runt om i världens drivs i många fall av ideella organisationer i civilsamhället. De är experter inom sina sakfrågor och en stor del av den kunskap som den här boken vilar mot och som jag bygger mina egna beslut på kommer från dessa organisationer.
Ditt engagemang kan se ut på många olika sätt. Ge enstaka eller regelbundna gåvor, hålla dig uppdaterad i sakfrågan och bidra till att sätta frågan på dagordningen genom att ta upp den med nära och kära, göra ideella insatser och engagera dig i organisationen. Nedan finns några exempel med kapitlen som utgångspunkt.
Pengar
Fairtrade har en vision om en rättvis världshandel. Genom bland annat internationell certifiering får producenter i länder med stor fattigdom möjlighet att skapa en hållbar och trygg tillvaro där de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.
Medveten konsumtion arbetar med inspiration och utbildning om hur konsumenter kan göra mer hållbara och medvetna val genom enkla råd och tips. Deras mål är att konsumenter ska minska sin negativa påverkan på miljö och hälsa, och öka sin positiva sociala påverkan.
Boende
Svenska Turistföreningen, STF verkar för att alla ska ha tillgång till Sveriges natur och kultur, idag och i framtiden. De erbjuder bl.a. bra boenden runt om i landet och arbetar för bättre möjligheter att turista hållbart.
Mat
We Effect arbetar för människors rätt till mat. De stödjer utveckling som drivs av människor som själva lever i fattigdom. We effects fokus är stöd till småskaliga bönder för att de ska utveckla ett hållbart jordbruk och kunna skaffa sig ett värdigt boende.
Transporter
Transportutveckling – Inom transportsektorn finns få ideella organisationer att stötta ekonomiskt. Istället kan pengar investeras i miljöinnovationer genom aktier och fonder eller genom att engagera sig i t.ex. Gröna bilister och skjuts/samåkningsgrupper.
Djur
Djurskyddet arbetar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat.
Världsnaturfonden WWF kämpar bl.a. för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten för att bevara världens biologiska mångfald.
World Animal Protection arbetar för att stoppa djurplågeri och djurs lidande över hela världen och hjälper regeringar och samhällen att skydda och ta väl hand om sina djur.
Miljö
Jordens Vänner är den svenska grenen av världens största gräsrotsmiljönätverk Friends of the Earth International. De utmanar den nuvarande modellen för globaliseringen av ekonomin och främjar lösningar som hjälper till att skapa miljömässigt hållbara och socialt rättvisa samhällen.
Naturskyddsföreningen har som mål är att rädda naturens liv, främja människors hälsa och verka för global solidaritet.De innehar märkningen ”Bra miljöval”.
Vi-skogen planterar träd i Östafrika som är hårt drabbade av avskogningen och som under många år levt med dess förödande effekter för både människor och natur.
WaterAid jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen.
Alkohol
IOGT-NTO-rörelsen är Sveriges största nykterhetsrörelse som driver påverkansarbete för att minska alkoholskadorna, lokalt och globalt. De erbjuder nyktra frizoner och rehabilitering för barn, unga och vuxna i flera länder olika länder.
Genus
Kvinna till Kvinna ger kvinnor möjligheten att ta makten över sina egna liv. De arbetar i konfliktdrabbade områden och är en kvinnorättsorganisation som synliggör kvinnors kamp för fred och mänskliga rättigheter.
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersex-personers rättigheter, RFSL har en målsättning om att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi+-personer som för alla andra i samhället. De stärker HBTQI+-personer runt om i världen, bl.a. i Indonesien och Sydafrika.
Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU utgår från allas frihet att vara, frihet att välja och frihet att njuta. De arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning lokalt, nationellt och internationellt.
Befolkning
Afrikagrupperna arbetar för att belysa de globala orättvisorna och påverka de strukturer som skapar en skev fördelning av resurser, makt och rättigheter i världen. Afrikagrupperna arbetar i solidaritet och partnerskap med fokus på södra Afrika och Sverige.
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt.
ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. De sprider kunskap, bedriver påverkansarbete och förebygger så att barn och unga inte utsätts. De driver ECPAT Hotline dit allmänheten anonymt kan anmäla misstänkt sexuell exploatering av barn.
Latinamerikagrupperna arbetar för en hållbar och rättvis värld tillsammans med folkrörelser i Latinamerika. Deras arbete bidrar till att personer som på grund av strukturella omständigheter lever i fattigdom och utanförskap får ökat inflytande över beslut som rör deras rättigheter.
Plan International är en del av den globala barnrättsorganisationen som arbetar med att stärka barns deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Deras högsta prioritet är att skydda barn och unga mot alla former av våld.
Reportrar utan gränser kämpar för det fria ordet och att pressfrihet och yttrandefrihet ska råda i alla världens länder. Varje år gör de Pressfrihetsindex som rankar journalisters frihet och pressfriheten i 180 länder.
World Childhood Foundation arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Arbetet bidrar till att förhindra att barn utsätts för våld och sexuella övergrepp, ge behandling och stöd till barn som blivit utsatta samt stärka barns förutsättningar oavsett uppväxtmiljö.
Kultur
CISV är en global organisation där individer och perspektiv möts. De gör internationella läger där barn och unga från olika länder möts och vilket blir en fredsutbildning.
Youth for understanding möjliggör interkulturellt lärande genom utbyten där studenter bor hemma hos värdfamiljer i andra länder.
Det var mina förslag på organisationer att skänka pengar till för en bättre värld. Många fler exempel på ändamål och organisationer finns på Giva Sverige eller Svensk insamlingskontrolls webbplatser.
Här finns alla inlägg om reseprocenten