Utflykter från Strängnäs – mina tips och personliga favoriter

Posted on

Utflykter från Strängnäs med söta läckerheter, svenskt kulturarv, hållbara ambitioner och badmöjligheter. En lokalbo tipsar om pärlor och guldkorn.

Strängnäs består av fyra tätorter eller vad jag ska kalla dem, Strängnäs som är störst, Mariefred, Stallarholmen och Åkersstyckebruk. Efter flertalet resor i Sörmland och 1,5 år som strängnäsbo (det är alltså jag som är lokalbon jag syftar på) har jag en hel drös med utflykter från Strängnäs att tipsa om. Det mesta gör sig bäst om sommaren men en del saker är lika bra eller bättre under höst, vinter och vår. En annan dag ska jag skriva ett tipsinlägg om själva Strängnäs men här är det fokus på det som lämpar sig om dagsutflykt eller stopp på en bilsemester här i området. Det blir allt från ställen att bada på till, arkitektur, odling, slott och tåg dragna av ånglok.

Utflykter från Strängnäs – mina lokala tips

Osprey Farm & Studio

En pärla med hållbarhet i ryggraden, stilren och naturnära arkitektur, storslagna ambitioner, modernt och småskaligt jordbruk, fantastisk mat och så lite keramiskt hantverk på det. Det är Osprey farm en dryg mil från Strängnäs. Så trevligt!

Läs mer: Osprey farm & studio – tips på ett hållbart utflyktsmål i Strängnäs

Utflykter från Strängnäs
Försäljning av gårdens grönt och del av serveringen att sitta i
Utflykter från Strängnäs
Keramikförsäljning
Den av trädgården

Lötbadet

Den kortaste utflykten i Strängnäs är till Lötbadet och Löt camping. Här finns sandstrand, lång brygga, gott om plats i skuggan och den bästa eftermiddags- och kvällssolen. Sällan så mycket folk att det är trångt förutom vissa pengdagar under högsommaren. Bonus att få se Strängnäs som stad på lite håll.

Utflykter från Strängnäs
Här trivs dom
Utflykter från Strängnäs
Picknickmiddag precis vid vattnet

Sund Örtagård

Ett fantastiskt besöksmål bredvid ett stort gods. Odlingar på friland och i växthus, höns som går lösa, försäljning av gårdes produkter och fika i orangeri eller det fria. En fantastisk plats. Under 2023 har de dock haft stängt för besök men sålt kryddor och annat de odlat. Jag håller alla tummar för att de öppnar nästa sommar.

Läs mer: Gårdscafé i Sörmland: Sund Örtagård

Utflykter från Strängnäs
Detta har de producerat även i år och säljes med självbetjäning
Utflykter från Strängnäs
Mysigt och varmt och skönt på vår och höst
Utflykter från Strängnäs
Gott!

Hornuddens Trädgård

En gång i veckan mitt emot där vi bor stannar en bil och lastar av en massa grönt gott som våra grannar plockar upp i olika kassar. Lika avundsjuk varje gång. Hornuddens trädgård är en andelsträdgård som har gårdsbutik och restaurang. Det vann pris för bästa bakverk 2023. Däremot har det inget fik men hela stället “lär vara bra” och värt ett besök kan jag säga utan att själv ha varit där.

Mariefred

Ur ett resmålsperspektiv är nog Mariefred mer känt än Strängnäs. Mariefred är ett gulligare samhälle, de har ett av Sveriges mäktigaste slott, det finns värdshus, kullersten, båtförbindelse till Stockholm på Mälaren och en Museijärnväg. Mariefred kan bli väl populärt vissa sommarveckor och gör sig enligt mig bäst andra veckor än just de mest välbesökta.

Läs mer: Gripsholms slott och annat att göra i Mariefred

Utflykter från Strängnäs
Slottet
Utflykter från Strängnäs
Pampigt är det
Utflykter från Strängnäs
Mariefred
Gulliga hus i Mariefred
Hantverksbutik

Museijärnvägen

Jag tycker som bekant om att åka tåg och gamla tåg på Museijärnväg är inget undantag. Det känns visserligen inte lika miljövänligt som det eldrivna tåget men har ändå sin plats som kulturarv i Sverige. Museijärnvägen utgår från Mariefred och vänder oftast i Läggesta men ibland går det även till Taxinge via Hedlandet. Tåget körs främst under sommaren men även vissa helgdagar under vår och höst.

Utflykter från Strängnäs
En av Sveriges finaste järnvägsstationer
Loket snart redo för avfärd

Kafé Klaver och Hedlandet

Hedlandet är känt för sin stora butik med varierat sortiment som oftast är inköp från konkurser och överproduktion. I närheten finns Kafé Klaver som drevs i Stockholm men flyttade till Ekbacka Kursgård där ett hemma-hos-café växte fram och i ladan spelas barnteatrar om sommaren och så hålls det yogakurser. Kreativiteten är det inget fel på.

Utflykter från Strängnäs
Kafé Klavers utomhusdel
Ett av många rum inomhus
Riktigt fika
Utflykter från Strängnäs
Fikautsikten är det inget fel på
Lågprisvaruhuset Hedlandet

Kakor på Taxinge Slott

Taxinge Slott är fint i sig men för egen del är det kakorna som lockar. Bakverk, tårtor, bakelser i alla smaker, storlekar, former och färger. Inte gratis, inte nyttigt men väldigt fint att lyxa till med ibland.

Läs mer: Taxinge slott om hösten – Fikatips: Kakslottet som gör sig bäst i lågsäsong

Utflykter från Strängnäs
Ord är överflödiga
Kakor i ännu mer överflöd
Lagom mycket fika
Utflykter från Strängnäs
Taxinge slott har också trevlig trädgård att gå ett varv i som omväxling
Trevlig inomhusmiljö

Stallarholmen med bad och bageri

I Stallarholmen finns flera fina badmöjligheter, en årlig vikingafestival som vi besökt med stor behållning och en trevligt café/bageri med utsökt bröd och sötebröd. Bageri Speceri har egenbakat fika, soppluncher och pizza. På måndag är cafét stängt och öppet på samma gång. Det är självservice av det utbud som finns som gäller och swish som betalmetod. Trevligt på sitt sätt och bättre än stängt. Samma sak gäller från 6 på morgonen då de bakar men inte har folk i serveringen.

Gula industriområdet med företagspark och butik och café
Bageri Speceri har alltid sjukt snygg kost på väggarna
Utflykter från Strängnäs
Stallarholmens största badplats
En mindre badplats mitt emot den stora
Viktigafestival
Vikingafestival med smide till försäljning
Får det lov att vara en klänning?

Övernatta i Strängnäs – bos hos oss!

Om du är sugen på att göra utflykter i Strängnäs eller i ett lite större närområde så går det finfint att hyra vårt boende. Vi har en nyrenoverad och ljus källarlägenhet med sängplats för fyra vuxna, toalett, dusch, kök och egen ingång. Kodlås så det går att komma och gå som ni vill. Bokas enklast via Booking eller Airbnb, men går också att höra av sig så gör vi en deal.

Sovrum och kombinerat vardagsrum
Kök

Det var mina tips på utflykter i Strängnäs. Jag ser fram emot att uppdatera det här inlägget med fler besöksmål allt eftersom jag själv ser mig mer omkring i närområdet. Här finns mer att upptäcka.

Här finns alla inlägg om Sörmland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.