Wild River vid Mårdseleforsen – unik restaurang i Västerbotten

Posted on

Wild River vid Mårdseleforsen är sannerligen en unik restaurang i Västerbotten. En förrätt på tjäder och dessert med rönngrensmousse kan inte bli annat än succé.

Wild River är en White guide gourmérestaurangen placerad i Åmsele längs Vindelälven för att vara mer exakt. Precis vid Mårdseleforsen, 12 mil från Umeå och lika långt från Skellefteå. Det är visserligen en bit att åka (för de flesta) men så är också Wild River något speciellt.

Wild River Mårdseleforsen
Restaurang Wild River
Ett av många otroligt vackra konstverk inne i matsalen

Lokala smaker på restaurang Wild River vid Mårdeseleforsen

Kockarna kommer från välrenommerade Gotthards i Umeå och menyn är på alla sätt lokala smaker. Det är älgörtsbea, granskottsmarinerade tomater och häggsirap. Vilt skjutet i länet, grödor odlade i närheten och växtlighet plockat från svärmors marker. De alkoholhaltiga dryckerna är alla producerade i länet. Det alkoholfria är inte 100 procent lokala än men väl utvalda till varje rätt. Med en restaurang så långt ifrån mångas sovplats har de ansträngt sig extra för att det ska finnas gott alkoholfritt till varje rätt.

Wild River Mårdseleforsen
Emma presenterar kvällens meny

Maten smakar riktigt gott och till Wild River åker de flesta för en helkväll. Lunch serveras och det går att äta enstaka rätter. Sommaren 2020 när vi är där är det tredje sommaren de har öppet och det är högtryck. Boka bord med några veckors framför hållning är att rekommendera för den som vill välja tid.

Sittplatserna är välplacerade med förstaklassig utsikt över Mårdeseleforsen. Själva lokalen är upprustad men det märks att huset tidigare inte varit mycket mer än ett våffelställe för förbipasserande. Den håller inte värme så restaurang Wild River är bara öppet under sommarperioden och under övriga året gör de gästspel runt om i länet.

Lokalen precis innan vi lämnade för kvällen

Min mat på restaurang Wild River

Jag åt gravad och bränd tjäder till förrätt. Häftigt att äta en fågelrätt med viltsmak. De torkade tomaterna var bland de bästa jag ätit i tomatväg. Skulle kunnat knapra dem som godis. Till huvudrätt åt jag lax på en hemskt trevlig mannagryndsbäddspuré (heter något finare jag inte har koll på). Som avslutning åt jag efterrätten som heter Rönnen. En saltkolakaka i botten med rönngrensmousse och rönnblomsiskross på toppen. Gudomligt gott, långt ifrån en best rönnbärssmak. Synd bara att den behövde ätas med lite tempo innan isen smälte bort och gjorde den lite vattning. Hade valt avnjuta läääänge.

Jag blir glad av att äta god mat som är gjord med passion. Där det märks att kockarna vill skapa något unikt och alldeles extra. Som att äta Västerbotten på en sked.

Wild River Mårdseleforsen
Min förrätt: Tjäder
Wild River Mårdseleforsen
Eriks förrätt: Gädda
Wild River Mårdseleforsen
Våra huvudrätter, lax och älg
Efterrätterna Rönnen och Sommar hos mormor
Wild River Mårdseleforsen
Min tyska Traubensaft som dessertdryck

Passa på: Gå forsarna runt Mårdseleforsen

Wild River ligger vid Naturreservatet Mårdseleforsen som är en del av Vindelälven. Det är en otroligt fin rastplats och det finns flertalet eldstäder och vindskydd längs älvens forsar. Det går att gå en sträcka på ca 1,5 kilometer som kallas forsarna runt. Väl värt att avsätta tid för om du bestämt dig för att äta på denna unika restaurang i Västerbotten.

Mårdseleforsen
En av många rastplatser längs forsarna
Sista bilden för kvällen på väg hem. Körningen var värd det.

Om du bor i Västerbotten men det inte passar att åka till Wild River för att äta håll ögon öppna för gästspel i närheten av där du bor. Mer info hittar du på Wild Rivers webb.

Här finns alla inlägg om Västerbotten och fler restaurangtips runt om i Sverige och världen.

One thought on “Wild River vid Mårdseleforsen – unik restaurang i Västerbotten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *