Victoriafallen i Zambia – svar på praktiska frågor

Posted on

Upplevs Victoriafallen bäst från Zambias eller Zimbabwes sida? Innan ett besök vid ett av världens mäktigaste vattenfall finns det all anledning att göra lite research. Här svarar jag på de frågor jag själv hade velat ha svar på innan jag åkte dit. 

Innan jag besökte Victoriafallen tyckte jag att det var väldigt svårt att få grepp om hur dessa fall egentligen hängde ihop, trots att jag både bildgooglade och kollade på google maps. Kanske kan bilder nedan ge dig bättre förutsättningar, inte minst första bilden som jag tycker är superpedagogisk. Hoppas de här inlägget kan skapa lite klarhet inför din förhoppningsvis kommande resa. Det är SÅÅ vackert!

Praktiska frågor om Victoriafallen

När ska jag åka dit?

Det beror på. Det finns olika fördelar med att åka dit under låg- och högvatten. Såklart är det mäktigt att vara där när det forsar som mest vatten, men å andra sidan blir du då ännu mer blöt. Vissa aktiviteter kan av säkerhetsskäl bara utföras när det är hög- eller lågvatten. Mer om det längre ned.

Hur stort är fallet? Är det långt att gå?

JÄTTEstort. Fallet är 1,7 km långt och det är en lite prommis från nationalparkens ingång tills fallet syns. Relativt god framkomlighet så enklare barnvagn fungerar och på vissa sträckor till och med rullstol om personen är stark och det finns folk som kan hjälpa till vid vissa passager.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-2
1700 meter brett, 108 meter högt. Häftigt med vattnets kraft som kan skapa såna vikar.
victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-6
Vägen till fallen är inte fy skam heller!
victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-4
Omöjligt att tappa bort sig men däremot risk för halka av all fukt.

Vad ska jag ha på mig?

Något som klarar av att bli blött. Vill du få en skymt av fallet så ska du räkna med att bli blöt. Den dis som skapas tränger in igenom allt från alla håll, även underifrån och bakifrån. En plastponcho kan vara en idé om du är känslig. För egen del tycker jag att det förstör en del av upplevelsen. Det blir inte kallt och du torkar rätt så snabbt efteråt. Jag hade med mig en packpåse som jag la ned en toapapparulle i och i den la jag ned kameran mellan varven. Ville ha den lättillgängligt men ändå skyddad och inget suger små vattendroppar och dis som toapapper. Till slut är inte klänningskanten något att räkna med…

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-3
Det här är alltså lågvatten. Föreställer er då hur mycket dis som skapas under högvatten…

Vad kostar det att se Victoriafallen?

Att gå in i respektive sidans nationalpark kostar ungefär 200 kr/person om jag minns rätt, pris varierar på säsong och valutakurs.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-1
Ingången på Zambiasidan. Den som är rädd för apor kommer inte njuta av upplevelsen. De är rätt så tjuvaktiga och inte rädda.

Vilken sida är bäst? Zambia eller Zimbabwe?

Båda! När jag väl var där ville jag gå in på båda sidorna. Så här i efterhand kanske något onödigt men hade jag inte gjort det hade jag grämt mig över att jag inte tog chansen. Jag upplevde att jag kom någon närmare fallet från Zambia-sidan fick men något bättre vyer från Zimbabwe-sidan och där finns även det så kallade main falls och horse shoe falls Det är på marginalen så behöver du välja en sida behöver du inte vara ledsen över det. På Zambiasidan går det även att gå uppströms och vada på egen risk och där går även att gå ned och komma närmare fallets botten.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-7
Den som söker adrenalinkickar kan med fördel roa sig med att vandra omkring uppströms

Är det svårt att hitta?

Nej. Inne i parkerna finns bra med skyltar och de olika delarna av fallet är uppmärkta med namn och siffra.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-9
Du ska givetvis inte tro att du är ensam och vid vissa spots var det kö för att få en selfie eller gruppbild

Hinner jag med båda sidorna på en dag?

Ja. Det är ett par kilometer och i gassande sol kan det ta lite på krafterna men det går att gå över bron mellan de respektive parkerna. Det finns även möjlighet att ta taxi. Ta med dig pass då gränskontroll genomförs så beräkna lite extra tid för det, det kan vara kö.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-8
Jag har alltså en Zimbabwiansk passtämpel men har inte med mina två timmar i landet mage att kryssa det landet på listan.

Vart tar jag den bästa bilden?

Överallt. Det finns hur många möjliga vinklar som helst och gillar du att fota bör du ge dig lite tid i parken. Jag gillade att stå i hörnet från Zimbabwe-sidan där det gick att se flodens utlopp men också längs med fallet.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-11
Här står jag och funderar på hur långt ut mot kanten jag vågar gå. Något skeptisk blick.
victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-10
Bild tagen från Zimbabwesidan mot Zambias del av fallet

Vilka aktiviteter finns att göra i anslutning till fallet?

Fler än du tror. Jag måste säga att jag tycker att både Zim och Zam verkligen tagit vara på möjligheten som Victoriafallen ger. Forsränning (mars-juli), simtur vid fallets fot när vattennivån är lagom, ridning längs Zambezifloden, dopp i Devil’s pool (aug-jan), bungy-hopp och mycket mer. Det finns en mycket välfylld hemsidan med nästan all information du kan tänkas behöva om det som Zambiasidan erbjuder här.

victoriafallen-zambia-zimbabwe-resamedvetet-se-13
Till häst längs Zambeizfloden

Mer skrivet om Victoriafallen och Zambia

⇒ Victoriafallen i bildregn

Vårskrik vid Victoriafallen

⇒ Devil’s pool, Victoriafallen – film med adrenalin

Zmakbit av Zambia

Rida bland vilda djur i Zambia

 

 

8 thoughts on “Victoriafallen i Zambia – svar på praktiska frågor”

 1. Nu börjar vi förbereda oss inför vår resa om två veckor. Och har några funderingar. 🙂 Ungefär hur många timmar bör man avsätta för att se fallen ordentligt och i lugn och ro från båda sidor?
  Sunset cruise, hiss eller diss?

  1. Så kul att ni ska åka dit! Jag såg att nån va inne och läste inlägget av en slump, kul att det var ni.
   Det kan ju vara lite kö och sånt beroende på säsong och dag och så beror det oxå på vad du menar med se fallen. Det går att gå en bit uppströms vilket jag tyckte var fint och så finns det nån typ av gryta en kan gå ned i som vi aldrig gick ned i men som jag tror kan vara värd en tur för den som vill maxa och sen finns det ju babianer och annat att titta på. Jag skulle säga 3-4 timmar/sida. Vi var mer på Zambiasidan för vi var där först och således än mer intresserade då. Vilken sida ska ni bo på?
   Sunset Cruise testade aldrig vi, visst är det den båten som går uppströms? Tror jag kommer ihåg att det var långt ifrån gratis så vi valde bort av den anledningen. Utgår från att det är fint men kan inte säga om det är något magiskt. Och just solnedgång vet jag inte om det blir så mycket av. När ska ni dit och kommer det vara hög eller lågvatten då?

 2. Nu åker jag på fredag! Har det mesta bokat, men är lite osäker på själva Livingstone. Ska göra en white rhino walking safari på Zambiasidan ena morgonen och funderar på att samtidigt ta en guidad tur i Livingstone. Var ni där? Vad tycker ni i så fall; värt att se?

 3. Hej
  Hur fungerar det med transporter från Livingstone till själva fallen? Går det bussar eller är det taxi som gäller?

  1. Hej Jessica! Jag är inte helt säker men jag tror vi tog taxi. Det är ju ganska korta avstånd och inte särskilt dyrt som jag minns det. Kul att du ska åka dit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *