Bli redo att resa i Gambia med dessa svar på praktiska frågor

Posted on

Vad är bra att veta inför en resa i Gambia? T.ex vad som gäller kring visum och vaccin, stålar och säkerhet eller bad, boende och bumsters. Alla de svaren finns här!

Alltid när jag reser och försöker ta reda på en massa saker önskar jag att någon bara kunde sammanställa allt jag funderade på. Då är det extra roligt att kunna göra det efteråt utifrån de saker jag noterat under resans gång. Att resa i Gambia tyckte jag var relativt lätt men det finns ändå en hel del praktiska frågor att försöka få svar på innan och under resan. Här är mitt bidrag för att du ska bli lite mer redo inför din resa i Gambia.

Praktiska frågor om att resa i Gambia

1. Vad finns att göra i Gambia?

Mina topp fem-tips för saker att göra i Gambia är. Möt vardagen, besök Albert Market i Banjul, åk på utflykt med Gambiagrupperna (mer om det nedan), ät på Ngala Lodge och gå förbi den lilla fiskehamnen i Bakau. Men jag har kanske tjugo tips till.

⇒ Läs mer: Att göra i Gambia: Tips på utflykter, sevärdheter och vardagsliv

Resa i gambia
Välkommen in i kaoset

2. Vad är prisläget i Gambia, vad kostar saker och ting?

Priset är uppskattningsvis åtminstone en tredjedel av det svenska priset så det är helt klart prisvärt när det kommer till själva turistandet i landet. Beroende på säsong, framförhållning och standard på boendet så är flygresan och boendet den stora utgiften, förutsatt att du reser med charter såklart. Har samlat ett gäng med prisexempel i detta inlägg.

⇒ Läs mer: Vad kostar en resa till Gambia? Budget och mina kostnader

Resa i gambia
Fina sedlar

3. Hur är det med transporter i Gambia?

Det billigaste sättet att ta sig fram i Gambia lite kortare sträckor är med minibussarna Tanka-tanka, en resa kostar bara ett par kronor. Det lättaste sättet är att åka en taxi som finns precis överallt och mer än gärna kör dig precis dit du vill. En mils resa kostar 40-50 kronor. Utöver detta kan jag tipsa om att gå om benen bär dig och värmen tillåter.

4. Behövs visum för att resa till Gambia?

Nej, inte innan. Åtminstone inte om du har svenskt pass. Det löses på flygplatsen.

5. Vilka vaccin behövs i Gambia?

Gula febern är obligatoriskt och det kan ske kontroller vid entré in i landet så ta med gula-febern-bevis. Hepatit A och B behövs också och lite beroende på säsong och vart du ska vista dig lär du bli rekommenderad Malariaprofylax och Dukoral för kolera och turistdiarré. Inför en resa ska vaccinationsfrågor alltid konsulteras med vaccinationsklinik för att kolla om du har rätt och uppdaterat skydd. Att vaccinera sig är både en fråga om din egen hälsa och andra människors säkerhet.

6. Vilka guidade turer finns i Gambia?

Väldigt många olika för alla smakar. Långa, korta, billiga, lite dyrare, lugna och spännande. På många hotell finns pärmar där det faktiskt bara är att välja och vraka. Mitt tips är dock att våga uppleva Gambia en del på egen hand och tillåta dig att gå dit näsan pekar. Ska jag välja ut en utflykt i Gambia som jag rekommenderar extra mycket så är det den med Gambiagrupperna.

⇒ Läs mer: Utflykt med Gambiagrupperna: Byaskola och kvinnokooperativ

Resa i gambia
Batik hos Gambiagruppernas kvinnokooperativ

7. Går det att bada i havet i Gambia?

Ja, men undervattenströmmarna kan vara enormt starka och flaggor ska lyssnas på. Kom också ihåg att även gambier badar så kan de ha övat på att bada i gambiskt hav hela sitt liv vilket du med stor säkerhet inte gjort. Ett sätt att få snäppet mindre starka vågor är att bo i området kring Cape Point för att då snarare bada i Gambiaflodens mynning än direkt “ut mot havet”.

Resa i gambia
Stranden är trevlig men jag var inte där för att bada. Snarare dricka fruktjuicer

8. Var ska jag bo i Gambia?

Det beror på vad du söker. Vill du bo där det är som mest turisttätt ska du välja Kololi och vill du bo där det är en mer lokal känsla rekommenderar jag Bakau. Personligen valde jag Bakau av just den anledningen, att få vara så nära en vardag det går under en veckas semester som var den tiden jag var där.

⇒ Läs mer: Var ska jag bo i Gambia? Guide och tips om olika turistområden

Resa i gambia
Morgonljuset och dagens vatten hämtas

9. Hur hantera bumsters i Gambia?

Kort sammanfattat är Bumsters företrädesvis unga män utan anställning som hoppat av skolan till förmån för att “hjälpa turister” på olika sätt. De är vänliga och absolut inte hotfulla men det kan bli lite tröttsamt att gång på gång småprata och förklara på vilket sätt en inte behöver hjälp. Mina tre grundtips är att vara trevlig, vara tydlig och säg att du föredrar att vara själv. Åtta andra tips finns i länken nedan.

⇒ Läs mer: Resa som kvinna i Gambia och allmänna tips för att hantera bumsters

10. Hur fattigt är det i Gambia?

Ja, vad ska jag säga. Jättefattigt. BNP ligger på 175:e plats av världens knappa 200 länder. Ett litet land som är i stort beroende av turism som inkomstkälla. Ett land som kämpar med sin utveckling, att utbilda sin befolkning och skapa goda investeringar från utlandet. Trots detta är min bild är att människor inte svälter och att vattentillgången är god nog så att torka inte uppstår i någon större omfattning.

Resa i gambia
I låginkomstland är inte sopsortering det första på prio-listan, så är det bara

11. Hur ska jag göra när barn tigger pengar i Gambia?

Det hårda svaret är: Du ska inte ge dem pengar. Det må på sin höjd mätta en mage där och då men det orsakar trubbel i flera led. Barn som kommer hem till sina kompisar i kvarteret och visar upp att de fått en stor (i deras mått mätt) peng lockar andra barn att skolka dagen därpå i hopp om snabba pengar av turister. Det blir en dålig spiral. Det bästa du kan göra för att hjälpa barn är att stötta deras utbildning.

12. Vilka klädkoder gäller i Gambia?

Personligen vill jag inte riskera att väcka anstöt med min klädsel och har hellre på mig lite för mycket än för lite klädsel när jag reser, av respekt för befolkningen. I Gambia är majoriteten muslimer och utifrån det är mitt tips att täcka axlar och knän.

13. Hur är det att resa som ensam kvinna i Gambia?

Hur lätt som helst. Jag var inte rädd en sekund, inte ens när en gatlampa var trasig och jag mötte ett gäng människor jag inte kunde se ansiktena på. Det enda en ska vara beredd på är att en kanske blir uppvaktad (inte sexuellt) en aningen extra just för att de tror att du kan vilja ha sällskap eller få tips om vad som finns att upptäcka. Var bara tydlig med att du vill vara ensam om det är det du vill.

⇒ Läs mer: Resa som kvinna i Gambia och allmänna tips för att hantera bumsters

Resa i gambia
Girl power!

14. Hur är vädret i Gambia?

Det är jämnvarmt i Gambia året om, vanligtvis över 30 grader om dagarna. Det som påverkar vädret är snarare sommartidens regnsäsong då det är många regndagar/månad. Den pågår som värst mellan juli och september. Under december-april regnar det i princip inte alls och det är också då den stora turistsäsongen är. Jag var där i februari och då var det lite disigt eller mulet ungefär hälften av tiden.

Resa i gambia
Morgondis som i bland lättar, ibland blir kvar

15. Är det farligt att åka till Gambia?

Nej, är mitt korta svar på det. Självklart behöver en hålla uppsikt om sina grejer som alltid när en reser och trafiken är inte den säkraste. En måste vara lite streetsmart och vara lite mer alert i en omgivning en inte känner till. Men farligt, icke. Läs på UD:s resklar innan avresa för att hålla koll på eventuella risker.

16. Hur mycket turism är det i Gambia?

Under säsongen, jättemycket. Under regnperioden, typ inga alls. Charterplanen går generellt bara under november-april och många i Gambia kämpar med att det finns jobb under halva året men inte under den andra.

⇒ Läs mer: Det jag lärde mig om turism i Gambia

Resa i gambia
Det känns fint och på riktigt men det är ändå så uppenbart uppbyggt för turister. Vilket ju verkligen inte måste vara något fel i det

De här svaren hoppas jag gör dig lite mer redo att resa i Gambia. Om inte, hör av dig med vilken typ av fråga som helst!

Här finns alla inlägg so jag skrivit om Gambia 

8 thoughts on “Bli redo att resa i Gambia med dessa svar på praktiska frågor”

 1. Funderar på att bo i gambia 6 månader om året.. men jag är livrädd för malaria.. Ska det få avgöra att inte bo där under den tiden.. eller hur ska man resonera… vill gärna veta

  1. Hej Jesper! Så roligt att du funderar på Gambia. Nu känner ju inte jag dig och kan inte avgöra vad som får dig att vara livrädd. Jag tror det allra bästa är att du besöker en vaccinationsklinik för att få lära dig om hur stor fara är, vad du kan göra för att skydda dig och vilken medicin som kan ätas. Personligen så är jag inte rädd för malaria av lite olika anledningar. 1. Jag rör mig sällan i områden där det är stor risk, som typ vattendrag och djungel. 2. Jag är frisk och stark (att bli sjuk kommer alltså inte knäcka mig) och har pengar att om jag blir sjuk betala sjukvård. Malaria är sällan livshotande för den som får vård. 3. Det finns sätt att skydda sig så som myggmedel, långärmat, myggnät osv.

   Mitt tips till dig är att försöka läsa på lite så att du en kan döva din rädsla något och försöka vara lite mer rationell än känslomässig (även om det kan vara skitsvårt, jag fattar det, rädsla är inte rationellt.). Hoppas du känner dig hjälpt av detta

 2. ok tackar för svaret.. jag har diabetes med just därför lite rädd för att bli dålig…har bott 12 år i thailand men vill flytta närmare sverige.. men har bestämt mig för att efter har pratat med min läkare att jag ska bo i gambia under vintern,, Det ska inte få stoppa mig malaria…

 3. Hej! Jag ska vara i gambia i ca 8 veckor i början av nästa år och funderar lite kring visum då jag har läst olika saker. Krävs visum för vistelse i landet i 60 dagar?

  1. Hej Emma! Så roligt för dig. Nej visum behöver inte sökas innan, du får inresetillstånd när du kommer til flygplatsen om du har giltig pass osv. Jag tror inte det spelar någon roll om du ska studera eller bara turista men vill du vara på den säkra sidan så hör du av dig till ambassaden. Här kan du läsa lite mer. https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/gambia/reseinformation/ambassadens-reseinformation/

 4. Hej
  Funderar på att resa till Gambia i början av Mars med Vingresor. Vilka vacinationer tog du inför din resa till Gambia? och tog du Malariatab? Vi kommer nog mest att turista vid havet och en tur till Banjul.
  Mvh Kristina

  1. Hej Kristina! Härligt med planer om Gambia. Jag tror inte jag tog några specifika vacciner för Gambia men jag har ett rätt stabilt skydd sedan innan då jag rest i Ghana året innan och i flera andra Afrikanska länder. Vaccinationsmottagningar kan hjälpa dig med vilket skydd du behöver, de har hjärnkoll. Nej jag tror inte jag åt malariatabletter när jag var där, det där är ju en avvägning en måste göra som både handlar om risken en vill utsätta sig för, andra förebyggande åtgärder en vill sätta in samt hur “starkt” immunförsvar en har. Malaria är ju inte dödligt för friska människor som får vård även om det är trist att vara sjuk. Ja det var lite tankar från mig, kan tyvärr inte råda dig då det är en medicinsk bedömning och den bör göras av utbildade folk, inte en lekman som jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.