Resa som kvinna i Gambia & allmänna tips för att hantera bumsters

Posted on

Hur är det att ensam resa som kvinna i Gambia? Vilka tips finns det för att hantera bumsters? Dessa två frågor försöker jag besvara utifrån mina erfarenheter av att resa i Gambia. 

Att varnas påverkar inställningen

Jag ska ärligt talat säga att jag blev varnad för att åka till Gambia och resa som kvinna på egen hand. Inte för att det skulle vara farligt utan för att det skulle kunna vara jobbigt. Det sista jag ville var att känna mig instängd på ett hotellområde för att jag inte orkar röra mig bland en lokalbefolkning som uppvaktar, erbjuder sin hjälp, vill ha sällskap och småpratar. Det var mitt worst case scenario.

Det var samma sak innan jag och Erik åkte till Marrakech. Vi blev ”varnade” för att det skulle vara intensivt. Det skulle vara stimmigt, många som vill fånga vår uppmärksamhet, försäljare som vill göra vår dag. Jag upplevde det inte alls så. Kanske just för att jag hade ställt in mig på mega-intensivt och det visade sig bara vara lite intensivt. Allt är relativt. På plats i Marrakech var jag otroligt tacksam för den inställning jag åkte dit med. Upplevelsen var att det var en piece of cake att röra sig bland alla basarer.

Resa som kvinna i Gambia

Det här blev mina erfarenheter: Jag var aldrig rädd. Inte ens när det var mörkt och gatlyset bristfälligt. Jag hörde inga glåpord, upplevde inga närmanden. Det var inga som följde efter någon längre sträcka, ingen som väntade in mig i något hörn och förr eller senare lyssnade alla på mina Jag vill vara själv. Jag köpte ingen fejkvigselring och kände aldrig behov av det. Var ganska snabb med att säga att jag var sambo och skulle gifta mig i juni när det kom på tal. Jag berättade vart jag bodde varje gång någon frågade och märkte inga konsekvenser av det.

Att ensam resa som kvinna i Gambia är ur mitt perspektiv nemas problemas.

Jag är visserligen både resvan, street smart och rätt så talför men jag skulle absolut uppmuntra den som ensam vill resa som kvinna (eller man) till Gambia, att göra det. Det går finemang. Däremot ska en ställa in sig på, och förvänta sig, att många, fler män än kvinnor, kommer vilja prata med en. I Sverige hade åtminstone jag blivit tokig men att för den som reser till Gambia får en bara finna sig i det.

Jag kan inte svara på hur en ensam man skulle uppleva Gambia, och inte heller ett resesällskap. Bumsters tror jag helt frånser både antal i sällskapet och kön, de kontaktar nog den som passerar deras synfält.

resa som kvinna i Gambia, hantera bumsters

Vad är Bumsters?

Bumsters är företrädesvis unga män utan anställning som hoppat av skolan till förmån för att ”hjälpa turister” på olika sätt. De driver omkring i turistområden och uppvaktar turister med artiga fraser. Ibland ber de rakt ut om pengar till något de behöver och ibland utger de sig för att vara guider som kan ta med en på utflykter. Det går att läsa mer här.

Det här är inte fakta, det är mina åsikter: Majoriteten av alla människor i alla grupper är snälla och vill väl. Det finns rötägg i alla grupper. Bumsters är inte värre än några, de är däremot fattiga. Precis som nästa alla andra i Gambia. De vill få in pengar till levebröd och de väljer den taktik de kan utifrån de förutsättningar de har. Jag klandra dem inte. Hur jobbiga de än må vara.

Ett möte med en bumster

Jag är på väg till kvällens restaurangbesök. Möter en grupp män varav en frågar vart jag ska och jag svarar. Han säger att han är promotor för den restaurang jag är på väg till och följer mig dit. Vi småpratar och jag säger tack och hej. Servitrisbossen frågar mig om han var min vän. Jag förklarar och han berättar att de inte jobbar med promoters. Att jag inte ska gå på bumsters skitsnack. Han var uppenbart irriterad över att mannen förpestat hans område och min upplevelse (även om jag inte brydde mig så noga).

Det fanns flera tillfällen då män kom fram till mig och hänvisade till att vi setts tidigare. För mig blev alla bara en lång rad av människor som jag inte kunde skilja på. Den så kallade promotorn hittade mig igen några dagar senare. Påminde mig om när vi sågs senast. Ni kan tro att jag trivdes med att med glimten i ögat konfrontera honom med att han minsann inte alls är en promoter. Han slingrade sig. 1-0 till mig.

resa som kvinna i Gambia, hantera bumsters

resa som kvinna i Gambia, hantera bumsters

Tips för att hantera Bumsters?

Efter en vecka i Gambia vill jag absolut inte kalla mig expert på att hantera bumsters men jag hann lära mig ett gäng med knep. En ensam kvinna (eller ensam resenär i stort kanske) är ett extra lätt byte att söka kontakt med. Jag har med andra ord öva mycket och lärde mig ett antal tillvägagångssätt. I tipsen nedan har jag klumpat ihop bumsters och allmänt sociala gambier. De är nog lite orättvist och någon tydlig skiljelinje finns inte. Som turist är det nästan omöjligt att skilja ut vem som är bumster och inte.

Det är inte meningen att låta dissig. Föreställ dig att du inleder samtalet ”Hi, how are you? I am fine. Where are you going?” var 200:ade meter när du är ute och rör dig. Det tär lite på tålamodet och här är mina tips för att hantera bumsters på ett för alla inblandade så smärtfritt sätt som möjligt.

1. Var trevlig

Det finns ingen anledning att vara otrevlig, oavsett om det är första eller artonde personen för dagen som vill prata med dig. Säg hej, små snacka lite. Orkar du inte så släpp det men håll trevlig ton

2. Var tydlig

Linda inte in din feedback. Är du inte intresserad, vill du inte följa med, vill du vara själv. Säg det. Vänligt men bestämt

3. Säg att du vill vara själv

Var nog ingen mening jag upprepade på exakt lika dant sätt under veckan som ”I would like to be by myself”. Uppskattningsvis lyssnade människor på mellan första och andra gången. Några behövde höra det tre gånger och en person lyssnade först efter fjärde upprepningen.

4. Äg kommandot, säg hej först

Överraska och var den som säger hej först. Inled konversationen och avsluta den. Var inte rädd för att du kommer behöva prata längre för att du tar initiativet, du visar snarare att du har bollen hela vägen

5. Säg ifrån genom att titta i ögonen

Om du inte blir lyssnad på, stanna upp och titta dem i ögonen. Förklara tydligt att du vill vara själv, inte behöver någon hjälp.

6. Tävla inte i tålamod

Ignorera och bara gå vidare funkar såklart till slut men oftast efter att du hunnit bli både less och irriterad. Mest troligt har de mer tålamod än dig så fly inte. Stanna upp och ta konversationen och gå sedan vidare.

7. Ignorera om du inte gillar tilltalet

Det hände att folk startade konversationen med Hi Beauty. Det uppskattas inte och då ignorerade jag blankt. Ett alternativ är att säg ifrån men förvänta dig då en ordväxling om att det inte var så de menade. Ladda upp med JAG-budskap i trevlig ton.

8. Gå inte på diverse historier

Fattigdomen driver människor till mycket, bland annat att ljuga ihop det ena och det andra i syfte att få pengar. Att inte tro på dessa var det jag på plats fick rekommenderat. Bli inte förvånad om de känner igen dig, om de snappat upp ditt namn från att du stått och pratat med någon annan. Det behöver inte betyda att ni träffats förr. Gå heller inte på försökte att de är kusin till någon på hotellet, eller syssling med någon av de guider du använt. Det är ett sätt att skapa legitimitet med kanske inte alltid så schysta avsikter.

10. Be om hjälp

Vid ett tillfälle ville en man verkligen inte lyssna. Jag använde mig av alla tekniker ovan men icke. Jag tror visserligen att han var påverkad på något sätt men jag märkte att folk runt omkring honom började hålla lite koll på oss. Till slut bad jag en annan kille om hjälp. ”Can you take care of him?” Extremt effektivt. Tänker att det är rätt pinsamt att bli ombedd av annan part att sluta upp med det en håller på med.

11. Avfärda inte alla

Alla män som tilltalar dig är inte bumsters. Många män är bara allmänt nyfikna, sociala och vänliga. Killen som jag passerade första dagen på stranden avvisade jag och sedan visade det sig att det enda han ville var att hjälpa mig med en solstol som han var ansvarig för. Det var bara att be om ursäkt för att jag inte orkat lyssna på vad han hade att säga.

resa som kvinna i Gambia, hantera bumsters

Det jag vill att du tar med dig:

Kom ihåg vilka förutsättningar bumsters och gambier har. Vilket land de bor i. Behandla dem med respekt och värde. De må va förjäkla irriterande och störa semesterfriden men de är människor som precis som alla andra bara vill leva ett så gott liv som möjligt.

Mer läsning på temat Resa ensam

4 överkomna rädslor – att resa ensam

Resa som ensam kvinna i Ghana och skapa sin egen trygghet

⇒ Tips för att resa själv – överleva att resa ensam och vara utelämnad (you can do it!)

Här finns alla mina inlägg om Gambia 

4 thoughts on “Resa som kvinna i Gambia & allmänna tips för att hantera bumsters”

  1. Var i Gambia 2019 och känner så väl igen det du skriver. Skulle vara himla roligt att sammanstråla en resa till Gambia om du är sugen på att resa dit igen?

    1. Hej Elin! Kul att du känner igen dig. Jag har så många andra länder i Afrika som jag vill resa till så det dröjer nog ett tag tills jag reser till Gambia igen. Men man ska aldrig säga aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *