Resa som ensam kvinna i Ghana & skapa egen trygghet

Posted on

Hur är det att resa som ensam kvinna i Ghana? Det låter minst sagt lite läskigt men verkligheten var en annan. Jag kände mig extremt trygg under hela min vistelse. Jag vill berätta om varför och ge några tips om hur en kan skapa sin egen trygghet när en reser själv. 

Jag har egentligen stora problem med min egen rubrik. Den befäster fördomar på något sätt. Att det skulle vara riskabelt att resa som ensam kvinna i Ghana eller hela Afrikat alternativt resa som ensam kvinna oavsett vart i världen en reser. Samtidigt, innehållet i detta inlägg kommer dementera den fördomen och jag tror det är många som undrar inför en resa som ensam kvinna i ett nytt land, jag gjorde det också.

resa som ensam kvinna i ghana
Gäller att ha båda fötterna på jorden, på många sätt så skapar man sin egen trygghet genom sitt eget säkerhetstänk och beteende

Resa som ensam kvinna i Ghana

Innan min resa till Ghana frågade jag Samuel som jag fått kontakt med via en vän. Hans svar var tydligt. “Ghana är jättesäkert, du behöver inte oroa dig alls.” På kvällar också frågade jag? “Vid mörker ska en alltid vara försiktig och välja sina områden, det gäller även Sverige” var hans svar. Efter min vecka i Ghana kan jag konstatera att Samuel visste vad han pratade om.

Jag kände mig både säker och trygg under hela min vistelse. Vid två enskilda tillfällen spände jag sinnena lite extra. Den ena gången var när jag passerade Independence square. Där kände jag på håll att det fanns en del skumma typer så jag vald att inte gå närmare även om det var mitt på dagen. Den andra gången var när jag åkte en taxi mellan två busstationer och föraren hade en annan idé om vilket ställe som var bäst att åka till än det jag kollat upp. Min oro var obefogad och jag kom fram till en optimal busshållplats. Dessa två händelser utspelade sig under totalt 20 minuter av mina 112 timmar vakna tid i landet. Det är inte ens 0,3 procent av tiden. Icke vetenskaplig slutsats: Ghana är tryggt och säkert att resa som ensam kvinna i.

resa som ensam kvinna i ghana
Independence Square

Varför känns det som inte är farligt ändå osäkert?

När jag satt där i bilen med taxichauffören och ingenting tydde på att jag var utsatt för något farligt men jag ändå kände hur pulsen gick upp och alla känselspröt blev på alerten funderade jag på vad det berodde på. Jag kom fram till en fin fyrfältare med några fiktiva exempel.

Det intressanta är rutan liten risk men stora konsekvenser. Konsekvenserna kan vara så stora att det handlar om med livet som insats samtidigt som riskerna kan vara små eller obefintliga. Trots detta blir vi (jag) rädda för att vi kan se framför oss vilka konsekvenserna är. Våldtagen i en gränd, kraschat flygplan etc.

Risken att just min chaufför, som jag valde ut, skulle vara av den dåliga sorten är extremt liten. Samtidigt, om han var det så skulle konsekvenserna kunna vara enorma. Det är inte konstigt att en blir rädd. Det har inget med människosyn att göra eller att en har fördomar om andra män eller personer från det landet. Jag skämdes lite över mina anklagande tankar om chauffören men insåg vad det handlade om: Det är ren självbevarelsedrift och den går före fördomar. Det är bara att ta vara på det adrenalin som skapas. Försöka hålla sig lugn, göra de åtgärder som behövs för att en ska känna sig trygg (ex punkt 6 och 9 nedan) och sedan hoppas på det bästa.

Tips: skapa du din egen trygghet när du reser

Jag har sammanfattat några av de säkerhetsåtgärder som jag vidtar när jag reser, särskilt om jag reser på egen hand. Flera av dem är oftast gjorda helt i onödan och är till för de stora konsekvenserna oavsett risk. Några av dem är mer förebyggande, andra mer back-up om faran är framme.

  1. Se till att flera av dina nära och kära har koll på flightnummer och kontaktuppgifter till ditt/dina boenden
  2. Lägg in ICE-nummer på telefonen
  3. Meddela någon i din närhet vad din dagsplan är löpande
  4. Anmäl din närvaro i landet via svensklistan
  5. Ha kontanter, pass, körkort och kontokort på flera olika ställen. I handbagaget när du flyger, i olika bagage om du reser inom landet samt några kvar i safetybox på hotellet och några på dig. Här ingår även en kopia på passet i pappersform och sparat i mobilen som foto.
  6. När du åker transporter som känns osäkert följ dig själv på en karta via telefonens GPS (ex den blå pricken i Google maps)
  7. Sök upp taxibilar på eget initiativ istället för att låta dem söka upp dig. Risken att den du väljer ut ska ha dåligt uppsåt är betydligt lägre jämfört med den som söker upp dig. Se dem i ögonen när du dealar priset och småprata, bygg relation under resans gång.
  8. Se inte rik ut. Välj enklare kläder, försök smälta in bland locals, flasha inte med prylar och cash.
  9. När du känner dig riktigt osäker, skicka info-sms om detta hem. Ropa inte vargen kommer till hemmet stup i kvarten men ropa hellre en gång för mycket än en för lite.
resa som ensam kvinna i ghana
Hoppas du känner dig så här too cool for school och redo att resa som ensam kvinna i Ghana

Resa som ensam kvinna – you can do it!

Jag hoppas att det här inlägget förmodigar dig och gör att du känner dig trygg i att resa som ensam kvinna i Ghana eller andra länder med för den delen. Tre ytterligare lästips är:

Tips för att resa själv – överleva att resa ensam och vara utelämnad
Sofia/Fantasiresor har skrivit ett bra inlägg med intervju av ett proffs på soloreser i hennes inlägg om att resa som kvinna i Marrakech. ⇒ Evelina/Earth wanderess har en lång lista med tips för att resa säkert på egen hand.

Här finns alla mina inlägg om Ghana

2 thoughts on “Resa som ensam kvinna i Ghana & skapa egen trygghet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.