Tips för att resa själv – överleva att resa ensam och vara utelämnad (you can do it!)

Posted on

Vid det här laget delar jag gärna med mig av mina tips för att resa själv. Det som en gång var otänkbart är nu något jag älskar. Att resa ensam har många fördelar, inte minst insikten om hur mycket en klarar på egen hand. 

En av mina lite dolda missions med den här bloggen är att få människor att resa dit de tidigare inte vågat eller velat. Det handlar om allt från att den som alltid åker till Thailand ska våga prova Vietnam eller Kambodja, att de som ständigt åker till New York ska resa till en ny delstat och att de som rest mycket i Europa och Asien ska ge Afrika och Sydamerika en chans. I grund och botten handlar det om att peppa människor att få en bredare referensram om denna värld men även att sprida ut turismen. Turism har så mycket fantastiskt i sig själv men det blir trubbel när alla reser till samma ställen.

Då vågade jag resa själv första gången

Förutom att resa till nya destinationer hoppas jag kunna inspirera till att resa på nya sätt. Att resa själv är bara ett exempel. Jag har tidigare fasat inför detta. Hur ska jag klara mig? Tänk om det händer något? Hur kul är det att äta middag utan sällskap? Vem ska jag dela alla minnen med?

Det var länge otänkbart tills mitt resebegär en dag var större än vad något resesällskap kunde möta. Så då fick det bli till att ta tjuren vid hornen och slå på stort. Tre veckors roadtrip i Balkan. Ensam med mig och min bil alla dagar utom ett gäng i mitten då Sofia joinade.

Det finns de som gör skillnad på att resa själv och att resa ensam. För mig är själv snarare ett begrepp som innebär att vara utan sällskap medan ensam snarare är en känsla. Det går således att resa själv utan att känna sig ensam och även att resa i sällskap och känna sig ensam. De är inte synonymer med varandra.

Notera: Jag vill med detta inlägg inte på något sätt skrämma upp dig även om fokus kan finnas på det lite mer negativa eller utmaningarna. Mitt mål är snarare att peppa. Du kan mycket mer än du tror och kommer klara dig galant på egen hand även om det känns läskigt och obehagligt. Kanske kommer du en bit närmare genom dessa tips för att resa själv

Hinder för att resa själv

Ur mitt perspektiv finns det två huvudkategorier som hindrar människor (eller åtminstone mig men jag tror det är ganska allmängiltigt) från att resa själv. Det sociala och säkerheten. I det sociala ingår föreställda utmaningar kring att äta själv, tystnaden som uppstår när det inte finns någon att babbla med på hotellrummet, ingen att prata med på båtutflykten och ingen att sammanfatta dagen med. I säkerheten ingår både saker som faktiskt innebär fara och sådant som snarare är stressfaktorer men inte farligt. I det första ingår att åka taxi och kanske bli vilseledd, bli uppraggad eller rånad medan de stress-anknutna snarare handlar om en oro för att hantera en anslutning vid försenat flyg.

Vad vi nu än tycker är läskigt inför att resa på egen hand är olika. För vissa är det själva flygresan och hitta rätt gate, för andra är det språket. För några är det väntade kulturkrockar och för en annan känslan av att behöva lösa alla eventuella utmaningar på egen hand. Vi är alla olika och tycker olika saker är olika svårt.

Tips för att resa själv – Sociala utmaningar

Min största rädsla som tog ett tag att komma över var att hantera min egen självbild av att göra saker på egen hand. Jag förställde mig att jag skulle känna mig utstirrad om jag satt och åt själv och vara en misslyckad person som inte har någon att resa med. När jag har sett andra som äter själva har jag snarare tänkt antingen “åh va skönt det ser ut att bara vara i sina egna tankar eller lyssna på någon härlig podd” alternativt “vilken cool person som kör sitt eget rejs”. Fortfarande oklart varför jag inte tycks kunna se på mig själv på samma sätt som jag ser på andra. Sedan jag börjat resa själv, och insett att det inte är så farligt, känner jag mig svincool och som en queen varje gång.

Om det känns ensamt att inte kunna dela minnen med någon så kan ett sätt vara att dela med sig lite extra i sociala medier eller välja ut några kompisar som du uttryckligen ber om att de ska vara lite mer närvarande i resan än andra. Kanske småprata lite varje kväll, få reflektera om dagen ihop osv. Som en distans-kompis i vått och torrt.

Tips på hemmaplan att öva på för att resa själv

Mitt bästa tips för att komma över sin vara-ensam-och-misslyckad-oro är att utsätta sig för den. Gör något litet på hemmaplan och ta sedan ut svängarna mer.

 • Gå ut och ät själv. Max-burgare räknas inte. Det ska vara en restaurang av något slag.
 • Stå länge och vänta vid någon klassisk samlingspunkt i din stad. Finns det fler som väntar länge eller är du ensam?
 • Gå på bio själv. Njut maximalt allt vad du kan.
 • Gå ut och dansa själv. Jag lovar, ingen annan bryr sig om dig däremot lär du bli inbjuden till massa roliga dansgäng – häng på vetja.

Tips för att resa själv – Säkerhetsfrågor

Säkerhet är oftast något upplevt snarare än något absolut. Det är känslomässigt och sällan logiskt. När vi känner oss osäkra är vi oftast mer säkra eftersom vi håller oss alerta medan risken att något händer ofta är större när vi är avslappnade. Med det sagt: Gå inte omkring och spänn dig hela tiden men var vaksam. Hitta balansen i detta utan att det ger allt för mycket stresspåslag.

Ofta handlar därför säkerhet under resor att skapa sin egen säkerhet. Jag ger några tips nedan.

Ge sig goda förutsättningar för att resa själv

En måste inte börja med att göra en tre veckors roadtrip på Balkan själv. Faktum är att jag först övade två dagar på Sri Lanka efter en konferens. Gruppbokning på ditvägen och sen förlängd hotellvistelse med min egen tysthet två dagar och därefter flygresa på egen hand hem. Det var en lagom start för mig. Kom ihåg att vi alla börjar på olika platser. Här är några tips att öva på för att så småningom resa helt själv utomlands.

 • Testa att resa i Sverige på egen hand. Hur känns en weekend i Örebro?
 • Prata engelska under en resa i Sverige och se att du klarar dig fint med de engelskakunskaper du har.
 • Boka inte en tight connection. Om du är nervös för att flyga själv, ge dig lite extra dig på flygplatsen inför avresa men även mellan avgångarna så du inte behöver bli orolig om det första flyget är lite försenat.
 • Första gången du ska resa utomlands själv, ta ett land där du förstår språket hyfsat och där kulturen inte är allt för olik den du är vad vid.
 • Se till att ha mobilen laddad, ha med extra-laddare och kolla upp innan vad som gäller kring surf och samtal utomlands
 • Ha kontanter med dig och gärna två olika betalkort ifall det strular. Allra helst ett Visa och ett Mastercard.

Säkerhetstips för dig som reser själv

(och med sällskap också för den delen)

Den som reser bör göra ett antal förebyggande säkerhetsåtgärder, det gäller inte minst den som reser själv men även den som reser med sällskap. Här är några grundläggande tankar om din säkerhet när du reser

 • Fördela ut betalkort och kontanter på flera olika ställen. I handväska/ryggsäck, innanför kläderna, i byrån på boendet, i storväskan. Detta gäller när du väl är framme. När du reser bör du ha alla värdesaker på dig + i ditt handbagage men fortsatt uppdelat om möjligt
 • Ta passkopia, både utskrivet på papper och som foto i mobilen och ha det printade och själva passet på olika ställen
 • Använd hotellens safety box till värdesaker, inte minst passet.
 • Var restriktiv med alkohol och andra droger. Att vara vaken och med i matchen är bland det bästa du kan göra för din egen säkerhet.
 • Välj ditt sällskap med omsorg. Det är ingen rättighet att umgås med dig och jobbiga personer behöver en inte vara trevlig mot.

Det finns mängder av fler tips. Finns ingen anledning att jag ska sammanfatta dem igen när Evelina/Earthwanderess gjort ett utmärkt inlägg om detta.

Det här inlägget är skrivet främst för de som känner sig osäkra inför att resa själv. Om du tycker det här känns lite överdrivet är inlägget inte till för dig. Till dig som känner så säger jag bara en sak. KBK. Kör bara kör. Finns inget att vänta på. Ut och res på egen hand och se om det är något för dig. Du kan om du vill.

Mer skrivet på temat Resa själv och resa ensam

4 överkomna rädslor – att resa ensam

Resa som ensam kvinna i Ghana och skapa din egen trygghet

Roadtrip Balkan 2017 – dag för dag

Hur känner du inför att resa på egen hand? Har du några tips för att resa själv som gör det hela lite lättare och lite roligare?

2 thoughts on “Tips för att resa själv – överleva att resa ensam och vara utelämnad (you can do it!)”

 1. Bra skrivet! jag tycker det allra värsta skulle vara om man blir av med passet och kort + pengar eller blir allvarligt sjuk eller skadad så man hamnar på sjukhus. Det mesta andra går ju att lösa. Heja dig, smart att testa med förlängd konferens!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *