Äta i Umeå – tips på några av Umeås bästa restauranger

Posted on

Äta i Umeå, då finns det mycket att välja på. Lokala smaker och råvaror som influeras med internationella kök trendar på Umeås bästa restauranger.

Umeå, denna fantastiska matstad. Jag skulle säga att utbudet är stort och framför allt att det vuxit rejält senaste åren. Det är visioner om att erbjuda hållbar mat, ambitionen om att våga göra fusionmat mellan olika kök och stoltheten över att låta de lokala råvarorna och smakerna stå i centrum som är receptet om du frågar mig. Det finns i alla prisklasser. Så vitt jag vet så har inte finedine funnit särskilt länge i Umeå men några ställen sticker verkligen ut. Att äta i Umeå är en fröjd för smaklökar och sinnen.

Umeå smakpromenad

Sommaren 2021 gjorde jag och Erik en Smakpromenad i Umeå där vi under en eftermiddag knatade omkring mellan olika restauranger som bjöd på ett smakprov (cirka en halv portion) från deras kök. Under fyra timmar besökte vi totalt sex ställen med varierad nivå och innehåll. På det stora hela var det supertrevligt och vi fick helt klart nys om några restauranger i Umeå som vi annars inte besökt. Det här konceptet lär fortsätta och biljetterna tar lätt slut så håll koll på Forfoodies som arrangerar.

Äta i Umeå på stans bästa restauranger

Att utse bästa mat är väl egentligen dömt att misslyckas med alla människors olika preferenser om vad som är god smak, bra service och trevlig omgivning på en restaurang. Men, jag har några restaurangfavoriter jag mer än gärna går till när möjlighet ges i min gamla hemstad. Här är mina tips på Umeås bästa restauranger i bokstavsordning.

Båten – pirater i Indonesien och Mexiko

När miljön är lika stor del som själva maten. På båten åt vi en variant av tacos vi sent ska glömma. Omgiven av starka färger, en och annan plastpalm och pirater. Otroligt väl avvägd mat i en rolig restaurangmiljö.

Elektra vid Norrlandsoperan – överraskande och smaksäkert

En restaurang vid en opera, vad förväntade jag mig? Inte den fina upplevelse vi fick åtminstone. Supertrevlig personal och väldigt god mat. Avslappnat, välkomponerat och trevligt.

Gotthards – klassikern som tar olika skepnad

Gotthards har blivit lite av ett signum i Umeå sedan Stora Hotellet nyöppnade och Gotthards krog började driva restaurang i lokalerna. De gör gästspel under säsongen och finns året runt på det som de själva kallar Baren, Matsalen och Torget.

Hunger och törst – finast, dyrast och godast

Umeås bästa restaurang. En middag på Hunger och törst får gå på upplevelsekontot och inte på matkontot för det är inte gratis. Upplevelsen var så tillfredsställande att jag skrev ett eget inlägg. Den alkoholfria drycken var minst sagt välmatchad till varje rätt.

Läs mer: Hunger och törst – Umeås bästa restaurang med svenska smaker

Le Garage – franskinfluerad kvarterskrog

I folkmun kallad Garaget. Denna restaurang står nog överst på min lista eftersom jag ännu inte varit där men vet att många som varit där är nöjda.

Rost – grönt och smakrikt

Rost är själva motsatsen till att veg är smaklöst. Textur och kraftfulla smaker i en hållbar och grön atmosfär. Rost är lätt ett av mina favoritställen i Umeå jag gärna både lunchar och fikar på.

Sjöbris – räkfrossa på älven

Sjöbris är båten som guppar i älven som vuxit de senaste åren med en fet pråm som ligger stabilt i vattnet (min bror har för övrigt byggt den så jag lovar den är stabil). Fisk och skaldjur är temat och Sjöbris är minst sagt populärt om sommarkvällarna. Ett riktigt inneställe.

Tapas Bar Deli – spanien klev in genom dörren och stannade

Det var några år sedan jag besökte Tapas sist men jag minns det som en fröjd. Lagom stort utbud, vällagat och mättande. Varje gång jag går förbi tänker jag att det är dags för ett besök till men sist var det smockfullt så det får bli en annan gång.

Tonka – Bistro, café och strandgatan

Det är många som pratat gott om Tonka, inte minst deras brunscher i Bistron. Själv har jag aldrig testat den men däremot en liten portion under Umeå Smakpromenad vid strandgatan. Då fick vi stå i kö länge och var inte imponerad av någonting egentligen. Jag skulle dock vilja ge Tonka en andra chans.

Andra tips på att äta i Umeå

En bonus är kvarken fisk, En restaurang som inte ligger i Umeå, men är väl värt ett besök är Kvarken Fisk i Täfteå, en dryg mil utanför Umeå. Läs mer om min upplevelse av Kvarken fisk här

Det finns en uppsjö av restauranger jag inte ens nämnt. Rex är ofta bra och populärt. Zion, en etiopisk restaurang har jag ännu inte testat men helt klart sugen på (4000 mil har skrivit om den). Harlequin är syster till Hunger och törst, lär vara bra men har inte varit där. Lottas krog gillas av många men jag var inte imponerad av den gången jag var där. Köksbaren ser trevlig ut men inte själv testat.

Det här var några tips på ställen att äta på i Umeå. Såklart erbjuder stan mer än mat. Här är några saker att göra en dag i Umeå city

Här finns alla inlägg om Västerbotten och mer restaurangtips runt om i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.