Vietnamesisk mat är en av anledningarna att älska Vietnam. Vad äta i Vietnam och vilka klassiker och ”måsten” finns det att testa?
Den vietnamesiska maten skiljer sig på flera sätt från den Thailändska, det är inte same same but different.
Vietnamesisk mat – råvaror och smaker
Mitt intryck över vilka smaksättningar och kryddor som var centrala är svartpeppar, koriander, mynta, fisksås, soya och socker. Inte alls så mycket chili och vitlök som i Thailand. Många rätter bygger på buljong av olika slag eller att mat doppas i olika såser.
För många kanske Vietnam ses som ett varmt land men stora delar av landet, från mitten och hela de norra delarna har vad som skulle beskrivas som kyligt väder under stora delar av året. Pga av de norra delarna med huvudstaden Hanoi har kallt/svalt under majoriteten av året och Ho Chi Minh city i de södra delarna har tropiskt större delen av året skiljer det sig åt vad som äts mest frekvent. En varm buljongsoppa är uppskattat under stora delar av landet under stora delar av året så det är inte konstigt att det är bland de vanligaste rätterna.
Hur det står till med mathållningen är nog lite si och så. Grönsker och frukt såg alltid fräscht ut på alla marknader vi var, men fisk och animaliska produkter är något helt annat. Längs de större restauranggatorna i kuststäderna Da Nang och Nha Trang radar fisk- och skaldjursrestaurangerna upp sig och erbjuder alla möjliga olika sorters färsk fisk. Färsk som i dödas när den beställs att ätas men hur länge den bott i en bassäng med noll utrymme det förtäljer inte historien. Jag blev oerhört osugen på att äta den maten trots att jag vanligtvis älskar skaldjur. Jag är ju inte så mycket för att romantisera eller utelämna vissa delar så det här får finnas med i både text och bild även om det inte känns så roligt att läsa.
När vi rörde oss på marknaden, gick andra vägar än huvudgatorna och tog oss lite bortanför de mest klassiska stråken så mötte vi nudlar, rotfrukter och bläckfiskar på tork. Så intressant att se flera olika delar av kedjan innan maten finns på tallriken.
Vad äta i Vietnam? Klassiker att testa
Det här är några av de rätter som vi stötte på upprepade gånger. Det finns såklart massa fler alternativ och det vi åt allra flest gånger, friterad tofu med ingefära från en familjerestaurang i grannkvarteret det har jag inte ens med även om det var ungefär hur gott som helst.
Bun cha – fläskbollar med nudlar och örter i buljong
Perfekt balans mellan salt och sött, kryddiga färska örter så som mynta, koriander och thaibasilika. Serveringen består av sötsyrlig buljong med äppelbitar och fläskbollarna och till det olika skålar av nudlar och sallad/örter som sedan lades i buljongen efter eget tycke och smak.
Det här var bland det godaste jag åt i Vietnam även om jag bara åt det vid några få tillfällen pga fläsk. Tyvärr är det inte riktigt som i Sverige att det går att be om ett substitut till originalet i form av kyckling eller soyafärsbullar.
Här åt vi Bun cha jag kan rekommendera: Så ledsen att jag tappat namnet på stället som vi åt detta på. Men lär vara gott på de flesta ställen.
Banh mi – Baguetter med fyllning
Vietnams billigaste street food gick att köpa från 3 kr längs gatan. Åren som fransk koloni har satt sina spår. Smör, stekta ägg, med eller utan nån typ av köttpaté som breddes på, gurka och sallad. Majonäs och någon underligt trådig topping som var så sjukt god. Det närmaste jag kan beskriva det som är rostad lök men det är ändå inte rättvist. Åk dit och prova!
Här åt vi Bahn mi jag kan rekommendera: De billiga säljs från mobila gatustånd som står lite här och där. En snäppet godare men också dyrare åt jag på Umm Banh Mi & Café i Da nang.
Banh can – Miniomeletter med topping. Annorlunda vietnamesisk mat
Högar av vacktelägg prydde hela gatan där miniomeletterna stektes i järn över gasol. Det fanns olika toppings att välja mellan så som fisk, miniräkor, bläckfisk, biff eller ägg (ja, alltså ägg som topping på en omelett). En beställer 6-10 stycken, doppar i olika starka såser och äter efter bästa förmåga. Sällan särskilt snyggt bordsskick men det är samma lika för alla.
Jag vet inte om jag tycker att smaken var så där supergod men sammanhanget, vetskapen om att jag äter en vietnamesisk klassiker och gör det på ett äkta vietnamesiskt gatukök gör att hela upplevelsen smakar gott.
Här åt vi Banh can jag kan rekommendera: Banh Can 51, Nha Trang
Pho – Nudelsoppa som är Vietnams nationalrätt
En annan given gatumatsrätt är Pho. Buljong, nudlar och kött eller fågel. Ätes med ätpinnar och sked att sörpla i sig soppan med. Mustigt och smakrikt. Uttalas inte Pho utan Föö. Detta är vietnamesisk mat i sitt esse.
Här åt vi Pho jag kan rekommendera: Överallt. Finns inte ett enskilt ställe som var bättre eller sämre än de andra.
Dumplings – Genomskinliga och slemmigt mättande
Vi hittade en liten restaurang där det satt en gammal kvinna i vardagsrummet och kavlade de små knytten som hennes barnbarn sedan tillagade och serverade oss. Lite slajmig känsla men samtidigt otroligt gott. Finns olika fyllningar och doppas i salta och starka såser.
Här åt vi Dumplings jag kan rekommendera: CHAY corner i Da Nang Vietnamese Dumplings
Färska vårrullar – Paradrätten av vietnamesisk mat jag helst äter i Sverige
Blötlagt rispapper, nudlar, sallad, bönor, grönsaker och kanske tofu, räkor eller kyckling. Rullas ihop och doppas i minst två olika såser.
Det här var det jag såg fram emot allra mest att få äta och tyvärr blev jag faktiskt besviken. Vågar jag säga att de färska vårrullarna jag brukar äta i Sverige är godare? Eller bara annorlunda…
Här åt vi färska vårrullar jag kan rekommendera: Har inget specifikt ställe, önskar dig lycka till med att hitta de ultimata stället för vietnamesiska vårrullar.
Banh trang nuong – Vietnamesisk pizza i Hoi An
Friterat eller stekt rispapper med sås, nåt typ av protein och vårlök. Kan vikas på mitten för att lättare ätning. Då blir känslan mer av en taco. Street food är stort i delar av Vietnam men inte alls som i Thailand som har deras night markets.
Här åt vi Banh trang nuong jag kan rekommendera: . I Hoi An radar matstånden upp sig på kvällarna och där åt vi supergoda Banh trang nuongs.
Det är tur vietnamesisk mat går att få tag på även i Sverige och ofta är jättegod även om det såklart är en helt annan sak att äta på plats på osköna stolar serverade av vietnamesiska mamas som kan sin sak.
Det ska också sägas att det såklart finns både traditionella och mer moderna varianter av rätterna ovan samt fusionrätter allt möjligt annat som skulle räknas som vietnamesisk mat idag. Jag har säkert också missat klassisk vietnamesisk mat, även om två månader i ett land är länge hinner en ju inte äta allt.
Här finns alla inlägg om Vietnam och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.
One thought on “Vietnamesisk mat – Vad äta i Vietnam? Nationalrätt och klassiker att smaka”