De vietnamesiska hemmen – hur bor folk i Vietnam?

Posted on

De vietnamesiska hemmen, hur ser de ut och hur bor folk i Vietnam? Bilder som ger en glimt av hur livet i Vietnam i vardagen kan se ut.

Vi bodde totalt två månader i Vietnam och spenderade större delen av tiden i Da Nang och Nha Trang i landets centrala delar. Vi gjorde också utflykter till Hue, Hoi An och Da lat. Vi gick hellre nya vägar än samma gamla vanliga och de gånger vi gick igenom bostadsområden tyckte jag personligen att det var allra mest intressant. Under en av våra guidade turer i Hoi An var de Vietnamesiska hemmen en av de saker vi fick lära oss mer av.

Min bild av de vietnamesiska hemmen – hur bor folk i Vietnam?

Det här inlägget bygger på mina iakttagelser. Det kan där finnas fel eller saker jag missförstått och det är inte säkert att jag upplevt är representativt för hela landet. Jag är mycket ödmjuk inför att beskriva en del av en kultur på det här sättet. Såklart finns variation utifrån olika människor levnadsstandard och om de bor i stad eller på landet.

Fasader och trottoarer

Generellt sett kan man säga att vietnamesiska hus i städer är långsmala, kanske 5-8 meter breda. Jag har inte källan bekräftad men har förstått att det beror på två saker. Dels att land är dyrt och då är det ekonomiskt fördelaktigt att bygga på höjden och dels att det varit (kanske är) beskattat utifrån bredden på huset som är ut mot gatan). Fasaden är ofta målad i kulörta pasteller med färgstarka detaljer. Framför de flesta hus finns en bred trottoar som används till allt möjligt. Det kan vara business (mer om det längre ner), det är väldigt ofta knökfullt med mopeder och det kan också användas till det som behövs. Torka nudlar på stora fat, tvätta håret i rännstenen, sitta på en pall och småprata.

Färggrant och smala hus, typisk vy i många städer
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Nha Trang

I ett vietnamesiskt hem – hur bor folk i Vietnam?

Den där trottoaren med tillhörande uppfart till de smala huset leder ofta direkt till husets största rum: vardagsrummet/allrummet. Där står ofta stora otympliga och ofta vackert snidade trämöbler där hela familjen kan samlas. I slutet av vardagsrummet finns ett kök och en trapp som leder till sovrummen. Ibland finns en toalett i huset, ibland delas den med andra. Köket består av el- eller gasolspis och husgeråd kan t.ex. förvaras i trådbackar på hjul eller hängas på väggarna. Jag har inte varit i något sovrum men det traditionella sättet att sova är på en sovmatta, sleeping matress som vävs förhand. Hur många som sover i sängar med madrass vet jag inte.

Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Det här måste vara den mest osköna och otympliga soffgrupp jag sett. Jag skulle gärna vilja veta mer om bakgrund och varför. Är det en statusmarkering?
Enklare men ändå oskönt utifrån mina preferenser. Greta Gris går hem all over the world
Rensar ris
Ett kök och en toalett i det inre rummet vi fick låna
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
En del av ett annat kök
Sovmattor i produktion, en teknik och hantverk som allt färre behärskar.
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
På en promenad i ett okänt kvarter. Så fint att få hint om vardagen.

En kombo av bostad och business

Väldigt ofta är trottoaren och det stora rummet en kombination av vardagsrum och den business som bedrivs. Det kan vara restaurang och caféverksamhet, frisör och massagesalong, mekaniker eller något helt annat. trottoar

Business och boende, allt i ett.
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Nyttjar trottoaren till mopedmek och längre in säljs diverse annat
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Servering och kök på trottoaren, hem längre in
Sovrum till vänster, servering i framkant, kök i bakgrunden oanvändbar pool till höger. Så kan man också bo.

Förfädernas offerplats

Förfäderna har en viktig roll i det vietnamesiska kulturen. I varje hus, ofta centralt placerat i det största rummet finns ett typ av altare där fem generationer bakåt finns närvarande på ett eller annat sätt. De hedras genom rökelse, böner och att olika saker offras som blommor och frukt.

Vår guide berättar om vietnamesisk kultur och förfädernas plats i den.

Stadskärna, bostadsområden och landsbygd i Vietnam

Såklart bor inte alla i en bostad som kombineras med business även om det är lätt att tro vid första anblick. En del bor i nyuppbyggda bostadsområden med mer eller mindre jättestora hus, andra bor i höghus i lägenheter av olika standard. Andra bor i landsbygd i fristående, ofta små, hus där fokus ofta är odling av ris och andra grödor. Några på landsbygden har grisar på bakgården, några i städerna skapar en odlingsplätt.

Stadskärna

Fint hus vi såg varje morgon från vår balkong
Observera mopederna. Dom är många.
I städer nyttjas ofta taken till vattentankar, torka tvätt, odling eller växtlighet och “balkonghäng”.
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Så här kan det se ut om en bor i ett lite äldre lägenhetshus
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Ett nyare lägenhetshus
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Odling mitt i kvarteret

Bostadsområden

Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Ett luftigare bostadsområden i Da Lat
Giganthus som jag hoppas är flerfamiljsboende. Hästar på bakgården
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Flådigt hus i nybyggt kvarter
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Ännu större hus

Landsbygd

På landsbygden kan det se ut så här…
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
…eller så här.
Grisar på baksidan av ett hus
Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Ett gulligt fristående hus som just nu inte verkar ha någon husbonde.

Ett sönderbombat land

I ett sådant här inlägg om de vietnamesiska hemmen är det viktigt att påminnas om att en stor del av husen i Vietnam blev helt sönderbombade under det amerikanska kriget (det som vi brukar kalla Vietnamkriget, men vem anföll egentligen vem?). Det gör att motsvarande “röda svenska stugor” är ganska få. Hoi An som är känt för att ha sluppit de största stridigheterna har en gamla stan som på många sätt påminner om hur fler vietnamesiska hus och områden sett ut om det inte vore för att allt skulle byggas upp samtidigt.

Vietnamesiska hem hur bor folk i Vietnam
Hoi An, visserligen fixat för turisters stora intresse men så här hade det kunnat se ut på fler ställen om inte bomberna fallit
Målning och eldragning pågår i Hoi An
Tycker bara om den här bilden så mycket. Hade velat prata två timmar med den kvinnan om hennes liv och tankar. Där satt hon och sålde lerduvor.

Lära känna den vietnamesiska kulturen

Det här var ett försök att svara på frågan Hur bor folk i Vietnam. På det här temat har jag skrivit ett liknande inlägg om vietnamesisk mat. Tillsammans borde dem ge en första inblick i den vietnamesiska kulturen och levnadssättet för människor som bor i Vietnam.

Här finns alla inlägg om Vietnam och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.