Att göra på Koh Chang i Thailand – mina tips för ett par veckor på ön

Posted on

Att göra på Koh Chang i Thailand, vad sägs om båtutflykter, bada med vattenfall, besöka tempel, frossa på nattmarknaden och göra dagsutflykter? Här är mina tips.

Det finns ett stort utbud av saker att göra på Koh Chang som är Thailand tredje största ö. Jag har tidigare skrivet en mer praktisk guide om äta, bo och transportera sig på och till ön. I det här inlägget tänkte jag fokusera på några av möjligheterna av saker att göra på Koh Chang som ön bjuder på.

Att göra på Koh Chang i Thailand

Förutom allt jag listar nedan så ska såklart en resa till Koh Chang innehålla papayasallader, bad och en och annan solnedgång.

En av de bättre papayasalladerna jag åt i hela Thailand, en av mest opretantiösa matställen under fem månaders tid.
att göra på koh chang
Solnedgång att njuta av

Båtutflykter

Framför allt från öns södra del finns mängder av olika båtturer. Halv- och heldags för att snorkla, båtlinjer till de två närliggande men mindre öarna Koh Mak och Koh Kood, eller utflykter till mindre öar med paradisstränderna från vykorten. Vi gjorde en halvdag med snorkling och stopp vid ödslig strand och var mycket nöjda med det.

att göra på koh chang
Båtar som kommit hem efter en dag på havet
På väg ut för att snorkla
Snorklar!
att göra på koh chang
Avskild sand på en ö utan boende

Bang Pier

I söder finns Bang Pier som är värt ett besök i sig. Det känns som att den aldrig ska ta slut och medan en går så ligger små butiker och restauranger vägg i vägg. Det kändes som ett område enbart för turister, har svårt att se att så många lokalbor skulle åka dit och hänga. Det var en upplevelse skapad för oss besökare även om den en gång i tiden såklart fyllt en mycket större funktion för de som bor på ön. Bilderna är inte rättvisande av allt myller som finns, så du får helt enkelt åka dit för att uppleva denna vibrerande plats.

att göra på koh chang
Efter en nästan ofattbar lång promenad kom vi fram till pirens ände
En liten del av piren
Mysigt vid solnedgång

Tempel

Ön har både thailändska och kinesiska tempel som inrymmer så mycket detaljrikedom att det är svårt att ta in. Två stora vi besökte var kinesiska Chao Por Koh Chang Shrine och thailändska Wat Salak Phet.

Kinesiskt tempel
Thailändskt imponerande tempel
Så vackert på utsidan…
att göra på koh chang
…för att inte tala om insidan

Strandhäng

En ö utan strandhäng är väl knappt en ö och på Kho Chang finns det gott om det. Vi var nästan bara vid White Sands södraste del där vi bodde. White Sand är relativt bred så där finns både möjlighet till bad, strandpromenad och beachhäng vid restauranger. Vi hade också fått tips om Klong Prao Beach men besökte aldrig.

att göra på koh chang
White Sand Beach med en mangoshake

Vattenfallet Khlong Phlu

Ön inrymmer några vattenfall och det vi spanat in krävde ett par kilometers vandring. Det ligger i en nationalpark som tar lite inträde. Vandringen var inte särskilt brant men samtidigt inte helt enkel på pga ojämnt underlag och kringelkrokar. Väl framme finns det om det är tillräckligt med vatten möjlighet att simma hela vägen fram till fallet. Härlig upplevelse.

En strapats mot vattenfallet

Titta på utsikter

Koh Chang är en bergsö och har sina utkikspunkter som är väldigt fina att stanna till vid. Vi besökte en på den nordvästra sidan i höjd med White Sand beach som bara är ett stopp längs vägen och en lite större på sydvästra sidan. Den hette Kai Bae Viewpoint har och har bland annat ett café.

Stopp vid bilutflykt där vi fick en blick av denna vackra ö
att göra på koh chang
En dag sprang jag till en av utsikterna, tungt och motiverande
Utsikt från en utkikspunkt på den sydvästra delen
att göra på koh chang
The View Café

Nattmarknad

Thailändsk nattmarknad är en aktivitet i sig. Det är grillat i form av både grönsakspett, fisk, skaldjur och bläckfiskar samt kött. Majs i bägare, diverse friterat, färsk uppskuren frukt och sticky rice med mango. Med mera. Jag tycker nattmarknader är ett fantastiskt påfund. Här har jag skrivit mer om nattmarknad på Koh Chang.

Grillade bläckfisk till kvällsmat, kan det vara nåt?
Grillspett av munter kvinna

Mangroveträsket Salek Phet

Det här var jag inte jätteimponerad av men har en aldrig sett mangroveträsk kan det absolut vara värt ett besök. Om inte annat så är det en skön boardwalkpromenad att göra och studera lite djurliv. Vi stod länge och kollade på några eremitkräftor som härjade på. Salak Phet Mangrove Forest finns på öns sydöstra sida.

att göra på koh chang
Vackert från ovan, ganska geggigt vid rötterna

Biltur runt ön

Det är några riktigt tuffa sträckor längs ön som är både branta och väldigt kurviga. Att åka på utflykt med chaufför som övat på de där svängarna kändes tryggt. Vi hyrde en minibuss och hann göra några stopp runt hela ön. Tyvärr går det inte att köra runt ön eftersom ingen väg sammanbinder öst- och västsidan i söder.

Mer att göra på Koh Chang

Det finns såklart mycket mer att göra på Koh Chang. Min bild är att det är mer action på västsidan än östsidan och att det på norra delen av västsidan är lite mer lyxigt inriktad medan den södra västra sidan har lite mer chill feeling. Det är som sagt ett intryck utan att jag spenderat mycket tid i nån av delarna då vi bodde ungefär i mitten av ön.

Vi bodde på Banpu Resort och mer om det boendet samt tips på ställen att äta på har jag skrivit i min guide om Koh Chang. Precis vid vårt boende fanns några hjältar som drev den härliga kombinationen av turistbyrå, fruktstånd och mopeduthyrning. Jag kan verkligen rekommendera dem, så serviceinriktade och trevliga.

att göra på koh chang
Vårt boende på Banpu Resort i Koh Chang
Fridfullt Banpu Resort

Sist vill jag också nämna en saker att inte göra: Besök inte de elefanter som finns på ön. De står fastkedjade eller går med turister på ryggen, långt ifrån den frihet de förtjänar. Även om inte du rider på dem så stöds deras verksamhet om du stannar till och tar del av den.

Har du andra tips om saker att göra i Koh Chang, lämna gärna en kommentar.

Här finns fler inlägg om Koh Chang och Thailand och vår långresa 2022-2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *