Nattmarknad på Koh Chang i Thailand känns nära, mysig och har smakat mycket bra. Smakrika spätt, söt majs och färsk frukt. Måltiden är komplett.
För mig är night market street food efter skymning med starka ocharmiga lampor som lyser upp natten. Det tar sig självklart i olika uttryck runt om i världen men de jag varit på i Kroatien, Marocko, Malaysia, Thailand och Taiwan. De kan vara små som här i Koh Chang med 15-20 olika matstånd och större i Taipei där det känns som att vi besökte en bråkdel av alla stånd med gatumat som erbjöds.
Nattmarknad på Koh Chang i Thailand
Jag fördrar att stanna till där jag blir sugen, köpa mig en bit, äta och gå vidare till nästa. När svängen för kvällen är slut är jag förhoppningsvis både mätt och har fyllt flera delar av kostcirkelns tårtbitar. Jag ser andra komma med en påse av hopplock som de lär äta vid stranden eller på rummet. Hur en tar sig an en nattmarknad är upp till var och en.
Det som serveras är lokal mat som antingen är förpreppad helt och hållet eller delvis. Grill/BBQ är ofta en given kategori. Här i Koh Chang finns även stånd som serverar skivad frukt, en variant av thailändsk pannkaka, majs i kopp med mera. Enligt google maps finns två nattmarknader på Koh Chang, en längs white sand beach där vi ätit och en i mitten av ön i anslutning till Klong beach.
Nattmarknader och att resa medvetet
Jag som succesivt under många år uteslutit mer och mer köttprodukter har haft ganska svårt att hitta mat som känns passande. Helgrillad fisk och bläckfisk är kanske inte det jag vill äta mig mätt flera kvällar i rad. Det har slunkit ner lite kyckling och det känns konstigt. Nu när jag pratat en del om boken Resenärens makt brukar jag använda just matpreferenser som ett exempel på hur det kan vara svårt att ta sina hemmavärderingar med sig utomlands, t.ex. att om jag äter djur (exkl fisk) så ska det vara producerat i Sverige. Så varför delar jag detta huvudbry? Jo som ett exempel att det är svårt att resa medvetet och även jag som övat jättemycket våndas över en del beslut jag ska fatta när jag reser.
På temat resa medvetet så går det åt en himla massa plast och engångsprodukter till street food på night markets. Det känns dåligt samtidigt som jag ju inte vet hur mycket som går åt på en vanlig restaurang så svårt att sätta det i proportion till något. Jag känner mig trygg i att de som gynnas av nattmarknader är lokalborna, de som själva står och serverar det dom själva skördat, slaktat eller kokat ihop. Så på det sättet tycker jag nattmarknader är ett himla bra sätt att sprida hur mina pengar som turist når de som bor på Koh Chang.
Varför älskar jag night markets
Jag gillar att det är lokalt, direktkontakt med den som står och säljer. Det är autentiskt och på en del marknader känns det väldigt kreativt. Som att det finns utrymme att pröva sin unika smak eller idé för vad som kan ätas och hur. Jag tycker street food känns modernt och kul och ett roligt sätt att inta en måltid jämfört med meny och dukat bord. För mig som nu även prövat konceptet night markets med barn i barnvagn kan jag säga att det har funkat betydligt bättre än ”sitt still och ät” som det är på restauranger. Åtminstone för våra småungar.
Om du inte prövat street food på en nattmarknad är mitt tips att leta upp detta på nästa resmål. Jag skulle tippa att det finns på många fler ställen än du tror.
Här finns alla mina inlägg från Thailand och här är alla inlägg från vår långresa 2022-2023.
One thought on “Nattmarknad på Koh Chang i Thailand och varför jag älskar night markets”