Mina dyraste misstag (och drygaste) när jag rest

Posted on

Mina dyraste misstag när jag rest har kostat mig skjortan och get mig ont i magen. Men också lärdomar och minnen för livet.

Det här är dyra och dryga misstag som jag där och då har förbannat mig över många gånger men med lite distans går att lära av och ibland till och med skratta åt. Det har kostat sin slant, sin energi och lite av min stolthet. Headerbilden är från ett av de där misstagen som inte bara handlade om pengar utan nästan kunde blivit på liv och död. Se misstag fem för att få kontext.

Jag kan konstatera att dålig research ofta är orsak till en del onödiga kostnader men också att den här typen av misstag inte sker i Sverige då jag kan kontexten, språket och har bättre kontaktnät för att lösa saker och ting.

Mina dyraste misstag när jag rest som jag gärna varit utan

Utgånget pass: 53 200 kr

Den här sticker ut som den i särklass dyraste, och drygaste, misstaget jag (vi) gjort. Vi hade helt enkelt missat att kolla när ett av våra barns pass gick ut och den hårda insikten fick vi vid incheckningsdisken på flygplatsen. Det blev ingen resa till Bali 2022. Nya biljetter och ett sumpat boende slutade på dryga 50 lax. Det här är mitt dyraste misstag alla kategorier.

Läs mer om misstaget på Arlanda

dyraste misstag
Här stod vi helt laddade vid tåget, helt ovetande om vad vi snart skulle inse

Bestulna prylar: 15 000 kr

På en gata i Santiago i Chile 2016 fick vi låssas duvskit i håret och medan vi fick hjälp att tvätta av det snoddes min tygpåse med Eriks systemkamera, min nya iphone, två kreditkort och två körkort. Mest besviken blev jag över bilder i minneskortet jag inte hade laddat över och att vi skulle vara utan systemkamera på alla platser vi skulle till i Sydamerika under vår sista månad utomlands. Men, det kunde gått värre. Ingen blev skadad.

Läs mer om misstaget i Chile

Missbedömd höjd på boende: 4 800 kr

2017 skulle vi till italienska alperna och jag (tror jag) hade bokat ett boende som låg bra till i backen. Samma morgon som vi ska resa påpekar Erik att jag bokat ett boende i bergen som bara kan nås med bergbana och den går inte 23.00 när vi kommer fram. Hittar två andra boenden, det billigaste för 12 000. Det går bort. Vi byter skidsystemet i Cervinia mot Champoluc och bokar nytt boende. Den resan blev jättebra och tur var det att Erik hade den goda smaken att kolla upp boende lite mer ordentligt innan vi åkte än när vi hämtade ut vår hyrbil.

Läs mer om misstaget i de italienska alperna

dyraste misstag
Blev ju bra ändå. Champoluk i Italien

Misspassande mobilabonnemang: 4 200 kr

På min första ensamresa under mina tre veckor i Balkanländerna 2017 hade jag ökat på mitt mobilabonnemang till att gälla i Europa men inte läst på vilka länder som ingick. Tydligen inte alla. När jag nått upp till 80 procent av 5 000 fick jag ett sms där jag till min stora fasa fick veta att jag redan använt upp 4 200 kr. Dyr lärdom för en saker som hade kunnat undvikas om jag läst på lite.

Låste in ett barn: 2 000 kr

Clickbait på den rubriken men den är helt sann. I Tarragonan i Spanien 2021 råkade Erik slå igen ytterdörren till vår lägenhet som då gick i lås av sig själv. Kvar i låset men på insidan satt nyckel och kvar i lägenheten i vagnen låg Jason 10 veckor gammal. Vi får tag på vår airbnbvärd som inte var i stan som i sin tur fick tag på en lås-specialist, som i sin tur skulle ta sig till vårt boende i gamla stan under en söndags fm. Det tog sin tid men dryga två timmar senare kunde vi plocka upp en lite unge som nog skrikit sig till sömns av utmattning. Tur han hade fått mat precis innan och att han var för liten för att förstå något alls. Hade varit värre om det varit Elton, då knappt två år. 2 000 kr i avgift till lås-snubben kändes som ingenting i sammanhanget.

dyraste misstag
Safe and sound!

Avsaknad av skattemärke: 1 500 kr

På den där Balkanresa med bil på egen hand insåg jag inte att jag behövde ha ett skattemärke i framrutan. Sista dagen blev jag stoppad i en kontroll och även om jag betalt alla vägtullar så fick jag ändå böta 150 euro. Surt och slarvigt!

Läs mer om bilmisstag i Balkan

Ett sånt här ynka märke för 7 euro hade jag missat att köpa

Dryga misstag som egentligen mest är tragikomiska

Det finns mina dyraste misstag och så finns det dom som snarare är de drygaste, eller bara tagit en jäkla massa tid i onödan. Det här är några och vad den här sorten finns det garanterat fler men de har jag glömt.

Beställa wifi och få något annat i USA

Det här dryga misstaget tycker jag är pinsamt än idag. Året är 2015 och jag och Erik hade då varit ihop i två månader. Vi stannade till för att äta längs highway one mellan Los Angeles och San Fransisco. Jag skulle gå och be om kod till wifi, betalade en liten slant utan att förstå varför och fick veta att de skulle komma med koden till bordet. Tre minuter senare får vi en Burrito men ingen kod till wifi. Hur konversationen mellan mig och den över disk gick har jag ingen aning om nu, och uppenbarligen hade jag inte koll då heller.

Jakten på en kortautomat i Argentina

En söndag 2016 sitter jag och Erik och äter lunch i Buenos Aires och när vi ska betala tar de inte kreditkort. Vi har inga kontanter på oss och Erik går ut för att hämta ut. Det är bara det att det är söndag och slut på pengar i alla automater. Han springer kors och tvärs och frågar folk han möter var automater kan finnas. Google maps var kanske inte riktigt lika utvecklat då som nu. Jag satt kvar på restaurangen som någon typ av självvald gissla för att det inte skulle uppfattas som springnota. Det var den söndagseftermiddagen, jag satt säkert där två timmar utan att kunna ha så mycket kontakt med Erik om hur det gick för honom.

Besegrad av en stenig väg i Albanien

Jag vet inte om jag och Sofia överskattade vår bil och oss själva eller underskattade hur dålig en väg kan vara när vi tänkte ”Det går nog bra” medan vi började köra ner längs ett albanskt berg. Halvvägs nere inser vi att det här inte kommer att gå och blir upplockade. Vilken prestigefylld förlust, både för att vi inte kunde fullfölja och för att vi ens försökte.

Läs mer om att ta sig till Theth med bilen i behåll

Dyraste misstag
Knöligt värre och långt var det.

Mina samlade dyraste misstag när jag rest

Mina dyraste misstag när jag rest kan räknas ihop till den nätta summan av totalt lite drygt 80 000 kr. Det är mycket pengar. Men å andra sidan är det 2744 dagar mellan första och sista misstaget och det ger 29 kr om dagen. Och så har vi ju varit två om nästan alla kostnader. Så 14,50 om dagen får jag leva med i missödespengar när jag reser. Kanske skulle starta en fond!

Nu när jag bjudit på dessa kanske du vill dela med dig av några misstag (och eller om du vill se det som lärdomar) som du gjort under resor?

4 thoughts on “Mina dyraste misstag (och drygaste) när jag rest”

  1. Tack för dina berättelser! Ja det är lätt att göra misstag som kostar!? Tyvärr, men man kan inte ha koll på allt🌺 Kanske även jag ska skriva på min reseblogg om sådana misstag, som nog vi alla (som reser mycket) gjort!

  2. Kul inlägg! Intressant att ingen har vågat kommentera… Men jag inser min egen reaktion: jag minns inte, och jag har nog inte klassificerat så mycket som ”misstag”, utan snarare saker som händer på resa och som man behöver lösa. Till nöds drar jag mig till minnes att vi låste in nyckeln i hyrbilen, ringde hyrbilsbolaget, som skickade någon med nån uppblåsbar ballong som bände upp dörren och öppnade låset. Men det kostade nog inget eller inte så mycket, och tog typ en eller två timmar extra som vi tillbringade på ett köpcenter, så det var no big deal. Så känslan är mer att YES, vi har löst ett problem utomlands, kul! Ett dyrt misstag minns jag iofs. Jag ruttnade på min man för att han aldrig tar del av någon reseplanering, det är alltid jag som researchar och bokar allt. Så han fick ansvara för flygbiljetterna för en USA-resa, han hade hittat nån specialväg med sitt favoritflygbolag. Vägen dit gick bra. Vägen hem, not so much. Han hade bokat biljetter i fel (föregående) månad. Så det kostade väl typ 15000 kr att köpa nya biljetter.

    1. Ja du ser, alla har situationer och en del ses som misstag, andra som ”en del av resa”. Inställning spelar såklart stor roll. Tack för att du delar med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *