När mantrat “Det som blir, det blir bra” verkligen prövas.

Posted on

När allt utom en betydande detalj går som en tänkt sig. Då får en tänka om och se till att äga sin egen berättelse. Det blev ingen avresa idag men det blir något annat och det blir också bra.

Jag hade skrivit (och publicerat) ett peppigt inlägg om att varken pandemi, krig eller magsjuka tycks stoppa oss från att åka. Jag hade fotat en bild på hela gänget vid tågstationen. Men. Jag hann dock aldrig dela varken inlägget eller nu-drar-vi-bild innan vi vid incheckning inser att vi missat det mest grundläggande sakerna en behöver ha koll på inför en resa. Passens giltighet.

“Kom ihåg giltighetstiden på passen!”

Den här dagen flöt så sjukt bra. Båda barnen var relativt nöjda och lättstimulerade. Det var stressigt på slutet och ännu värre blev det när det tåg vi skulle åka med blev inställt och vi därmed valde att ta ett tidigare tåg. Tack vara snälla okända människor löste sig logistiken med packning och skjuts. Vi kommer fram till Arlanda. Elton har kört mantrat Åka tåg, åka rulltrappa och sen åka till Bali under dagen och vi har precis klämt ett Maxmål och går till incheckningen.

Jag visar passen för Elton och han får gissa vem det är på bilderna. Jag noterar att Eltons pass går ut i mitten av mars och säger det till Erik. Jag tänker “fasiken, det här kan bli svårt, lösa ett pass utomlands på en ambassad kan bli krångligt”. Det blev dock inte alls krångligt, det blev tvärstopp. Hur många gånger har ni hört “kolla så passen är giltiga sex månader efter hemresan”? Jo, jättemånga gånger och trots allt passtrul under hela 2022 har jag tänkt att det där inte berör oss.

Portade vid incheckningen

Så ja, Erik kan inte checka in oss vid self service och paniken stiger. Vi har gått om tid men vad hjälper det? Inte ens föga. Svaret är jätteenkelt: Har du inte giltigt pass i sex månader får du inte resa in i landet. Du välkomnas inte på planet och ett provisoriskt pass är enbart möjligt att få om det ordinarie passet har giltighetstiden inne. Där och då inser vi att det inte blir någon resa till Bali. Efter rulltrappa kommer inte Bali. Liknande gäller för Singapore (där vi hade ett stopp) så det är uteslutet. Thailand verkar något mer liberala men inget att chansa på. Vietnam har vi inte kollat upp än men jag utgår från att det är samma.

Så där står vi. Laddade till tusen, packade in i minsta detalj. Allt upplagt för perfekt flight och ingen pandemi, krig eller magsjuka stoppade oss. Utan ett riktigt nybörjarmisstag av två riktiga reseveteraner. Jävligt surt och jävligt dyrt. Varken boende eller flyg går att avboka med så kort varsel.

Jag vill bryta ihop men väcks gång på gång upp ur min dimma av ett barn vill ha uppmärksamhet eller säger något roligt. Jag har ont i magen. Ångesten sköljer över mig. Jag blossar i ansiktet och vill sjunka genom marken. Faaaan!

Bevisa devisen

Parallellt med Faan tänker jag att det nu är upp till bevis för devisen “Det som blir, det blir bra” som jag också skrev om i det peppiga inlägget. Totalt är jag i nån typ av mentalt upplösningstillstånd i kanske en timme, från insikten om att det är kört tills vi har en ny plan. Erik är så sjukt lösningsfokuserad vid sånna här tillfällen. Han hittar en avbokad passtid redan imorgon och vi börjar snabbt prata om att vi kan resa inom EU tills passet är klart (estimerat till sex veckor just nu). Vi tar flygbussen in till stan, sover på hotell. Elton fortsätter hålla fokus på Bali och säger “Nu är vi i Bali” när vi går in i hotellrummet. Erik fortsatte googla runt och ytterligare en timme senare har vi bokat en flygresa till Malaga på lördag (idag är det onsdag). Vi blir där till passet är klart och sedan satsar vi på Sydostasien trots allt. Om det finns några biljetter kvar där precis innan jul. Inte optimalt men feta misstag innebär ju sällan att något blir optimalt.

Ja vad ska jag säga? Det här blev dyrt, dåligt för klimatet utan att vi ens kom iväg. Men det finns säkert sina skäl. Kanske störtar planet vi skulle åkt med? Kanske utsätts Bali för någon terrorattack under G20-mötet som är om två veckor. Och hur surt det än känns, och så känns det verkligen, så finns det viktiga perspektiv. Ingen är skadad. Familjen kommer umgås. Syftena med resan kommer uppnås. Det som nu blir, det blir också bra. Annat men bra.

Nu blir det Stockholm med familjen några dagar. Det är höstlov så lär finnas mycket att göra. Sen ladda om och på lördag då drar vi!

Här finns alla inlägg om vår långresa 2022-2023

10 thoughts on “När mantrat “Det som blir, det blir bra” verkligen prövas.”

  1. Ni är helt otroliga – är så imponerad! Vi reser själva mycket och långt och vet att ibland får man verkligen försöka behålla lugnet och improvisera. Känner igen ångesten från när vi missade planet hem från Zansibar, bl.a. Önskar er verkligen lycka till mer er resa och hälsa världen 😊 Själva reser vi till Raja Ampat i december.

    1. Hej Björn och Ingrid, tack för fina ord om oss! Det verkar ju vara fler än oss som råkat ut för missöden under resorna men där och då kände jag mig som den mest korkade resenären någonsin! Trevlig resa till er!

  2. Men åh… det här är det som absolut inte får hända… jag tänker framför allt när det gått så bra med barnen å allt. Syster råkade ut för exalt samma sak när vi skulle göra vår stora familjeresa i sommar. De fick passen samma dag som flyget gick 🙈🙉.

    Men kred till mannen din för en kul lösning. Så nu har ni ett större äventyr att uppleva och dela med er av. Ska bli spännande att följa.

    Ha en underbar resa.

  3. Men gud så trist! Jag har lyckats glömma pass två gånger och då med nöd och näppe hunnit skaffa provisoriskt pass, men alltid kommit iväg. Strongt av er att ladda om så snabbt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.