Äta i Chiang Mai i Thailand – tips på caféer och restauranger

Posted on

Äta i Chiang Mai – möjligheterna till underbar mat är stora i Thailand. Här är tips på nattmarknader, caféer och restauranger.

Vi åt så otroligt mycket god mat i Thailand, det är väl egentligen ingen förvåning. En stor del av vår mat, oavsett var vi var har intagits på olika typer av marknader, framför allt kvällsmålet. Älskar Thailand för det.

I Chiang Mai bodde vi i området Nimmanhaemin så det finns en tyngdpunkt bland tipsen i den delen av staden men åkte också mycket kors och tvärs. Nimman är ett urbant, ungdomligt och lite chickt område så det finns en hel del spännande ställen med modern känsla, vad det nu betyder. Bildvis kommer två givna favoriter i Thailand och tre bilder på hur ställen kring Nimman kan se ut. Därefter 17 tips på ställen att äta och fika på. Enjoy Chiang Mai!

Äta i Chiang Mai
Pad Thai, klassikern tillagad på en nattmarkand.
Äta i Chiang Mai
Sticky Rice med mango. Klibbigt kokosmjölksötat ris med frisk mango och en salt kokossås till. Ljuvnligt!
Så här kan ett hippt ställe se ut i Chiang Mai
Eller så här
Äta i Chiang Mai
Eller så här

Äta i Chiang Mai – Tips på caféer i Thailand

Med en svensk cafékultur och svenska bakverk i smakminnet tycker jag ofta det är svårt att imponera på mig med gottis. Det känns sällan bastant och äkta som det gör på många av de svenska ställena men nog finns det ställen som inte gör en besviken även om det inte riktigt klår the swedish fika. Däremot finns det många caféer i Chiang Maj som sticker ut vad gäller inredning, känsla och tematisk inramning.

Light up cafe – bästa bubble tea

Jag är mycket förtjust i bubbel tea. Det må va sött och sliskigt men för mig är det lyxigt att unna mig och jag har druckit både halvtaskiga till helt underbara. På Light up café i Nimman drack jag en av livets bästa på ett litet ställe med få sittplatser. Rofyllt och bra ställe att jobba på var ett plus.

Äta i Chiang Mai
Den bästa bubble tean i mitt liv

Coco Corner – med kokos som signum

I närheten av Light up finns Coco Corner. Viben var trendigt och ungdomligt och utbudet roligt. Jag tog någon sorts koksmangomellanmål som inte blev en fullträff men jag skulle lätt ge stället en chans till.

Kokos i lite för stor mängd
Kul inredning på Coco Corner
Trevligt på Coco Corner

Charin home made pie – influencerpoppis och välbakat

Populärt ställe, inte minst bland asiatiska influencers som staylade tog bilder framför det lilla huset. God paj helt klart och ovanligt för att vara Chiang Mai, men ändå inte paj i svensk klass.

Äta i Chiang Mai
Framför den lilla stugan poserade folk gärna för att få en bild på att de varit där

Pakamon factory – bakverk i en klass för sig

Ett annat ställe känt för sina bakverk är Pakamon factory som gör mastiga och vällagade deserter. De köper per tårtbit eller som hel tårta och avhämtningen var mycket populärt. Ligger lite utanför stan. Jättetrevligt trädgård och ett ställe som jag gärna varit stammis på om jag bott i närheten.

Äta i Chiang Mai
Så nära en riktig bakelse en kommer

Ristr8to Original – prisbelönt kaffe och given selfie

Hypen kring detta gick inte att undvika. Här tog alla en selfie. Mycket prisbelönt för sin kaffe men för mig som inte ens dricker kaffe fanns inte mycket till utbud. Knappt varm choklad eller te. Det här skulle många kalla ett måste att besöka men i sann medveten anda finns inga måste när vi reser.

Kaffeproffs på Risto8to

Bonnom cafe & space – billigt ungdomscafe som kändes lokalt

Ett av våra bättre cafébesök var när vi spontant gick in på Bonnom cafe & space. Det var ungdomligt, otroligt prisvärt och väldigt gott. Ett pangställe som finns på några olika ställen i Chiang Mai och där många unga satt och pluggade och umgicks. Varm rekommendation på detta.

Spontant besök som blev ovätat bra
Så mycket vi kunde lyxa med pga extremt bra priser

Free bird cafe – Chiang Mais vackraste verksamhet

En udda fågel i café/restaurangsvägen i Chiang Mai är Free Bird Cafe. Jag såg skylten av en slump och det visade sig vara en social verksamhet som driver stället. Veganskt, second hand, typ “alternativ medicin”-försäljning och en plats för arbetsträning för unga eller migranter. Vilket underbart ställe. VI gick dit flera gånger och lyssnade bland annat på en ljuvlig spelning som slutade u spontandans och allsång.

Äta i Chiang Mai
Person påväg in i arbetslivet
Del av second hand utbudet
Harmonisk live-konsert

Äta i Chiang Mai – Restauranger och nattmarknader

Jag ska inte skryta med att jag testat särskilt stor del av Chiang Mais restaurangutbud. Dels för att jag var där med små barn och då försvinner en del av tjusningen att äta på rastaurang enligt mig och dels för att de thailändska nattmarknaderna ofta ger mig allt vad matupplevelse jag söker. Några ställen/företeelser vill jag ändå lyfta fram.

Nattmarknader – det enda som behövs i matväg enligt mig

Som sagt, ljuvligt! De finns stationära som öppnar mer eller mindre varje kväll och så finns det temporära i samband med festivaler eller andra happenings. Där det händer grejer i Thailand, där serveras det också street food att småäta av eller köpa en portion och slå sig ned på de plaststolar som finns för evenemanget. Vårt stammishak var More Space mitt emot Princess Mothers Health Garden i Nimman och det fanns under flera tillfällen mat vid One Nimman när det pågick festival eller musik på torget. Självklart finns även mat i mängder på Chiang Mai Sunday market alla söndagar från isch 18 till sent.

Äta i Chiang Mai
Väldigt mycket folk och trångt men så mycket god mat att välja mellan. Sunday Market i Chiang Mai
Äta i Chiang Mai
Festivaldagar i stan med konsert med popigt band. Där fanns mat.
Äta i Chiang Mai
Sushi i One Nimman
Preppade grillspett i One Nimman
Äta i Chiang Mai
De starkaste och godaste papayasallad på Sunday Market
Vår kvartersnattmarknad med t.ex. food trucks att beställa mat från.
Exempel på nattmarknadsmat. Buffe av råvaror blandas med två ägg och blir en god omelett
More space, lite mer restaurang än nattmarknad

Dagliga matmarknader – t.ex. vid JingJai Farmers Market

Mat kan även intas på dagtid. En av de allra coolaste vi hittade var vid JingJai Farmer’s Market som både hade marknadsstånd med hantverk och prylar och ett stort område med mat. Alltså gud så mycket spännande och gott

Äta i Chiang Mai
Färggrant och smakrikt
Farmers Market har självklart platser som uppmuntrar till bilder för att sprida ordet “I was here”

Burgare – veganska och köttiga

Burgare kan knappast sägas tillhöra den lokala thailändska kulturen men det är intressant att se hur nya koncept etablerar sig. Vi åt på I’m your Vegan vilket på alla sätt var en bra smakupplevelse och på Rock Me som var mer åt det köttiga hållet.

Äta i Chiang Mai
En veganburgare med massa god sås

Khao Soi – en chiang mainesisk paradrätt

Towe/Come fly with me som är en av mina bästa källor till thai-kunskap sa att om en åker till Chiang Mai så ska en Khao Soi intas. Det är äggnudlar, kyckling och kokosmjölk med kryddor och friterade äggnudlar på toppen som ger krisp och textur. Het för en mes som mig men som vanligt väldigt gott. Det här är absolut värt att äta i Chiang Mai

Äta i Chiang Mai
Khao Soi på lite snyggare tallrik
En variant som är av det enklare slaget. God den med såklart.

Aunt Aoy Kitchen – uppmärksammad av Guide Michelin

I ett hus som inte på något sätt fångar ens uppmärksamhet finns en restaurang som inte ser ut att vara mycket för världen men den har blivit uppmärksammad av Guide Michelin. Det var väntetid, det var full rulle, det var ett litet kök och det var gott. Hade jag inte vetat att det inte skulle vara något speciellt hade jag aldrig gått in. Förväntningarna på mat var skyhöga och visst var det gott men jag hade kanske hellre inte vetat om dess storhet och blivit glatt överraskad än känt att det inte stack ut som förväntat. Värt ett besök är det absolut.

En serveringssal som inte är mycket att skryta om
Här lagas maten, det tycker jag är imponerande

Ton Phayom Fresh Market – thailändska råvaror

Ett annat sätt att inta mat är såklart att laga den själv. Råvaror finns det gott om på marknader, inte minst i grönsaksväg. Vi hittade en som kändes lokal och långt ifrån en turistmagnet som hette Ton Phayom Fresh Market men bor du inte i närheten finns det garanterat någon annan som du kan fråga dig fram till.

Friterat grisfett och stekta larver, någon som är sugen?
Grönsakernas förträflighet på en marknad

Matlagningskurs – A lot of Thai levererar

Innan du köper dina råvaror kan du med fördel ta en cooking class hos t.ex. A lot of Thai. Vilket ställe, vilken genuin bild av thailändska matlagning som förmedlades och så spännande att få lära sig om smakkurvor. En av de bästa sakerna vi gjorde i Chiang Mai var detta.

Lagar mat hos A lot of Thai
Currygryta thai-style
Min försök till Pad Thai

Äta i Chiang Mai

Här finns alla inlägg om Chiang Mai specifikt om Thailand i stort och vår långresa 2022-2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.