Kinesiska turister – hur är dom och vad gör dom?

Posted on

Hur är kinesiska turister och hur påverkas världen av den kinesiska turismen? Det och lite annat pratade de nyligen om i Kinapodden.

Jag är en trogen lyssnare av Kinapodden i P1 som för någon vecka sedan handlade om den kinesiska turisten. Kul och intressant tycker jag så jag tänkte helt enkelt sammanfatta vad som sas.

Kinesiska turister

Att prata om många miljoner människor, som de kinesiska turisterna motsvarar, är vanskligt och såklart är variationen garanterat stor. Enligt FN:S Världsturismorganisation reser 140 miljoner kineser internationellt och år 2027 beräknas 20 procent, ca 300 miljoner kinesers ha ett pass. Det som står här nedan får ses som ett nedslag och exempel – inte hela sanningen. Det tål att sägas.

Kineser spenderar

Kineser är de som spenderar mest pengar utomlands, i podden nämns 225 miljarder dollar årligen, jag har sett siffror på 277 miljarder dollar. Att kineser idag kan och får resa ut ur landet men måste sitta i karantän några veckor när de kommer hem gör att många reser inom landet vilket har stor effekt på turismen i många länder. Inte minst de i närområdet som t.ex. Thailand.

The Bund i Shanghai om dagen
The Bund om natten

Resandet ökar i Kina

Resandet i Kina ökar för att välståndet ökar. Det finns en hel generation som för första gången har tiden att resa, pensionärerna eftersom kineser generellt har få semesterdagar som anställd. Många kineser är dessutom förlagda med permanent reseförbud om de arbetar som statstjänstemän, poliser och en del andra positioner. De får helt enkelt inte resa utomlands, därav är det inte ovanligt att kvinnor reser själva med barn för att deras män inte kan följa med.

Kineser i Thailand

Kinesiska är den största gruppen som kommer till Thailand. De motsvarar en fjärdedel av alla turister som kommer till landet. Många av de kinesiska gruppresorna är förbetalda i Kina och då har arrangören i Kina redan planerat boende och mat och då valt kinesägda hotell, restauranger och bussföretag. Pengarna som spenderas kommer med andra ord inte den Thailändska marknaden, staten eller befolkningen till gagn. Den Thailändska regeringen har haft som förslag att den typen av resor ska förbjudas men i samband med pandemin har det lagts åt sidan.

Kinesiskt nyår är på intåg – men inte i Kina utan i en galleria i Malaysia

Nidbilder av kinesiska turister

Det finns nidbilder av de flesta resenärer, så även Kineser. I Kina görs det till och med statliga undersökningar om hur kineser uppfattas i olika städer runt om i världen. Ofta uppfattas de som bullriga när de kommer i sina stora grupper, att de inte tar hänsyn. En av korrespondenterna berättar att det har hänt att hon fått sms från staten när hon lämnar landet där det står att hon ska följa den lokala kulturen, anpassa sig, vara artig och tänka på att hon representerar Kina. Intressant tycker jag!

Resa säkert

De sades i podden att kineser vill resa säkert, och då är att resa i grupp med en gruppledare som kan språket en trygghet som blir viktig. En del gruppresor möjliggör också att säkerställa vilken mat som kommer erbjudas, kanske gå på en kinesisk restaurang för att garanterat slippa oväntade smaker. Reportrarna berättade också om att kineser och västerlänningar ibland läggs på olika våningsplan på hotellen för att de önskar och uppskattar så olika saker. Det verkar vara ett säkert kort för att resa men inte möta så många från andra länder.

Även om vi är allt för få vore det intressant att veta mer om hur vi svenskar uppfattas runt om i världen, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *