Resa hållbart – att åka dit alla andra INTE åker

Posted on

Ett sätt att resa medvetet är valet av destination. Du kan resa mer hållbart genom att helt enkelt välja bort det mest populära resmålen.

Det närmar sig julledighet och resebolagen presenterar gärna siffror som får rubrikerna ”Hit åker svenskarna i jul” och ”De mest populära resmålen under julhelgen”. Liknande artiklar brukar skrivas under sommar- och höstlov.

Vi människor tycks ha ett behov av att göra som alla andra. Jag antar att många, inklusive mig själv, tänker att om ett ställe är populärt så måste det också vara bra. Därmed blir det lätt att välja destinationer som andra åker till, som att det vore en garant av något slag.

Vi följer strömmen, där alla andra står och fotar, där lär det finnas något en inte vill missa. Som en påfågel till exempel. Detta i Ohrid i Nordmakedonien

Resa hållbart – gå din egen väg

Det går att resa hållbart på många olika sätt. Ett av dem är att åka dit alla andra inte åker. Att helt enkelt välja bort de mest besökta ställena och istället resa någon annanstans eller se/uppleva andra saker.

Vi får redan nu rapporter från hela världen om resmål som inte håller för turismen så som den utvecklats. Ibland för att det är för många huvuden på en och samma plats, ibland för att dessa huvuden beter sig ovettigt (skräpar ned, super, är respektlös mot lokalbefolkning osv). Jag skrev nyligen om två av dessa, Färöarna och Hallstatt, efter att jag sett SVTs korrespondenterna. Jag har tidigare bloggat om den kända ”the beach-stranden” som stängde och i somras rapporterades det bland annat om Barcelona och Venedig som två orter med för mycket turism.

resa hållbart
Jag gillade visserligen Makarska jättemycket men det finns garanterat andra ställen i Kroatien där stad och natur inte utsätts för lika mycket turisttryck.

Välja hållbara destinationer

Här kommer några handfasta tips för den som vill resa mer hållbart genom sitt val av destination eller vad en gör på resmålet. Och nej, såklart. En destination blir inte hållbar bara för att den är mindre populär, men jag tror jag får fram min poäng ändå om på vilket sätt det finns chans att göra medvetna val som bidrar till en mer hållbar turism.

Hitta alternativa sevärdheter

Kolla in topplistan över sevärdheter i en stad. Välj vilka du vill besöka med omsorg. Du måste inte pricka av alla (behöver upprepas även för mig), du kan till och med dissa dem allihopa. Besök turistinformationen och be om andra tips än de vanligaste.

Bohin, inte lika välkänd som Bled, men lika trevlig sevärdhet i Slovenien.

Undvik topplistan över resmål

Googla populära resmål under sommar/höst/jul och välj något annat än de som flest åker till. Alternativt åk till ett populärt land men välj en annan ort eller ett mindre populärt hotell. Vagabond släpper varje år en resebarometer som ger bra info om vad som är poppis och vad som därmed kan undvikas.

Välj secondary cities

Åk till secondary cities, alltså mindre välkända städer än klassiska weekendresmål eller huvudstäder. Här är några exempel (även om vad som är en secondary city till vad alltid är definitionsfråga). Jag länkar till olika guider för dessa städer som fellow resebloggskollegor skrivit.

resa hållbart
Brisbane i Australien

Några tips för att resa hållbart

Det var några tips för att resa mer hållbart på temat val av resmål. Det krävs lite mer research över vilka destinationer som finns att resa till men när väl det är gjort kommer du upptäcka en uppsjö av möjligheter som öppnar sig när en tittar lite utanför lådan. Du som söker ännu mer inspiration kanske finns något i dessa två inlägg om de näst största städerna i respektive land i Norden samt för några länder i Europa

Här finns fler inlägg om att resa medvetet

8 thoughts on “Resa hållbart – att åka dit alla andra INTE åker”

  1. Tack för att du nämner mig. När jag läste ditt Facebookinlägg tänkte jag, hmmmm, ska jag välja destinationer som är ännu mindre populära? Det var i alla fall riktigt härligt på Karpaz-halvön på nordöstra Cypern för två dagar jag. Jag (som reseledare) och min grupp, samt två andra personer på en strand som var 3 kilometer lång. Utanför säsong, samt krångligt att ta sig dit. Det kändes rätt så hållbart. Har dock aldrig gillat begreppet ”secondary cities”, Då definieras man ut ifrån någon annan. Det blir Stockholm som definierar Uppsala etc. Vem vill vara secondary liksom?

    1. haha, nej hur ska du kunna resa till ännu mindre populära destinationer, det blir ju svårt.
      Intressant kritik mot secondary, att vara näst störst eller småsyskon till någon är kanske mer fakta än åsikt men jag ser helt klart problematiken utifrån att definieras i förhållande till något annat, inte minst för att det skapar jämförelser. En vill ju vara sig själv nog utan att stå i skuggan av någon annan. Bra poäng!

  2. Tack för länken! Håller helt med om detta. Det finns sååå många ställen att resa till och det finns verkligen möjlighet att sprida ut sig. I somras reste vi tre veckor i Estland under högsäsong. I de östra delarna av landet var vi ibland nästan helt ensamma på campingarna, trots att det var juli. Och sååå fint! Så det resmålet rekommenderar vi gärna nu 🙂

  3. Hej, mycket bra tips! Jag vill också slå ett slag för Perth istället för Sidney om man nu är sugen på Australien. Det skiljer ju också ca 4 timmar flygtid dessutom 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *