Nordens huvudstäders småsyskon – resebloggare tipsar

Posted on

Vad har Göteborg, Bergen och Århus gemensamt med varandra? Jo, de är alla nordens näst största städer i respektive land. Vi börjar ofta med att besöka huvudstäderna men småsyskonen i skuggan av dem har ofta mycket att erbjuda.

Jag skrev ett inlägg om Europas huvudstäders småsyskon och det visade sig att jag

1. inte hade varit i särskilt många,
2. knappt kunde namnge att det är just dessa som är de näst största,
3. inte hade särskilt bra koll på dem överhuvudtaget.

Tur det går att lära sig nya saker varje dag.

I förra inlägget skrev jag så här och det gäller ju även för det här inlägget.

Jag vet inte hur det är i de andra europeiska länderna men relationen mellan Stockholm och Göteborg liknar någon typ av syskonkärlek skulle jag säga. Kyligt kärvänlig med en gnutta avundsjuka, ständigt en kamp om att bräcka den andre men samtidigt uppskattande av varandra, om inte annat så i tysthet. Ge lillbrorsan en chans – nästa gång du bokar en weekend, satsa på något annat än en huvudstad.

Nordens fem näst största städer för respektive land

Göteborg, Sverige – 5:e största staden i norden

Älskade Göteborg! Vackra, sköna stad. Grönområden längs vallgraven, Haga, gamla arbetarkvarter, Liseberg, Världskulturmuseet för att nämna några. Göteborg är inte bara fantastiskt för sin olika stadsdelar utan också för den skärgård som finns runtomkring.

Läs mer hos: Liniz travel med flera olika göteborgstips, Jennifer Sandström om att semestra på festkusten och Dryden om sälsafari på Hönö.

Sälsafari utanför Göteborg, fotad av Daniel, dryden.se

Tammerfors, Finland – 6:e plats

Det verkar råda delade meningar om vilken som är Finlands näst största stad och Wikipedia ger olika besked. Hur som haver, Tammerfors ligger på topplistan även om jag gissat på Åbo.

Sarah: Min favorit i Tammerfors denna höst har varit Umami i Saluhallen. Här får man den godaste sushi jag någonsin har ätit. Det går snabbt, men det betyder inte att det är kvalitetssänkning. Snygga uppläggningar och himmelsgoda sushisar. Gå hit!

Läs mer hos Musikalbloggen

Tammerfors, fotad av Sarah, Musikalbloggen

Århus, Danmark – 8:e plats

Århus största sevärdhet är Den Gamle by och tar besökaren 100 år tillbaka i tiden. I juletider blir området överfyllt av julmarknader med maxad stämning.

AnnikaHär kan besökarna få uppleva julfiranden genom flera århundraden, allt från 1600-talet fram till 1974. Miljön är bedårande, själv fastnar jag länge vid den lilla dammen och kvarnen där vattnet forsar genom en dammlucka. I de olika tidstypiska byggnaderna finns allt från bageri till presentbutiker.

Läs mer hos Resfredag.se

Århus, fotad av Annika, Resfredag

Bergen, Norge – 10:e plats

Bergen i Norge är en av de städer som ligger allra högst upp på min lista över vad jag vill uppleva i Norden. Det verkar vara sagolikt vackert med utsikterna från bergen och småhusen vid fjorden.

Lisa: Att sitta på ett tåg som skumpar fram genom sagolik natur, och att titta ut och se de mäktiga fjordar och även i övrigt typiskt mäktigt norskt landskap genom rutan är en lisa för själen. När resan är målet. När målet, och resan, lämnar avtryck i flera sinnen på en gång och kroppen än en gång fylls av kärlek till naturen och världen. Så mäktig den är!

Läs mer hos Livet från den ljusa sidan

Bergen, fotad av Lisa, Livet från den ljusa sidan

Reykjavik, Island – 12:e plats

Lilla Island har bara en stad som platsar på topp 50 över Nordens största städer och det är huvudstaden Reykjavik så Island får vara undantaget där bristen på småsyskon gör att huvudstaden får ta platsen på listan.

Island fascinerar och när jag googlar runt finns det mängder med blogginlägg om naturen, vägarna, hästarna, glaciärerna, de varma källorna men ytterst få inlägg om Reykjavik som stad. Staden i sig verkar dock ha en stadsmiljö som är minst sagt fotovänlig.

LinneaMånga väldigt vackra, roliga och coola konstverk fanns runtom i staden. Det var målningar i väldigt olika stilar och det var inte bara stora byggnader med affärer som dekorerats. Även bostadshus hade färgglada och fantasifulla konstverk som var väldigt välgjorda. Riktiga sevärdheter om ni frågar mig.

Läs mer (eller framförallt kolla på mängder av bilder) hos Lanclin och Äntligen vilse

Reykjavik, fotad av Linnéa, Lanclin

 

Har du besökt några av dessa städer och vilken/vilka tror du att du kommer åka till härnäst?

Samtliga citat och bilder är hämtade från respektive blogg. Låt er inspireras och spana in bloggarna ordentligt. Ofta har de skrivit mer än ett inlägg om den stad de har länkat till.

8 thoughts on “Nordens huvudstäders småsyskon – resebloggare tipsar”

  1. Bergen var som en fantastisk dröm och dit vill jag åka om och om igen. Bara jag har råd kommer jag åka dit igen. Så otroligt vacker plats med fjordarna och bergen <3

  2. Visst finns det mycket att se i Norden! Jag har bott ett år på Island och tycker att Reykjavik som stad har mycket att erbjuda, inte minst i form av restauranger, shopping och uteliv. Näst största staden på Island är väl Akureyri och där har jag också varit, men det är så längesen nu. När jag bodde på Island var det dock på ett betydligt mindre ställe, nämligen på Hemön 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *