Hur skapas en lyckad familjesemester med många vuxna viljor? Svaret stavas: Med rätt förväntningar, bra inställning och en portion öppet sinne. Här är mina tips för lyckad familjeresa.
Att få ihop en familjesemester eller familjeresa med barn i olika åldrar, svärföräldrar och syskon samt andras barn har sina utmaningar. En kan tycka att det borde vara lättare om det bara är vuxna inblandade men icke – jag skulle säga att det snarare blir mer komplicerat. Efter två veckor längs USA:s östkust med fem personer inpackade i en bil och efter en vecka i Portugal med storfamiljen (två föräldrar, fyra vuxna barn + partner) har jag några tips och erfarenheter jag gärna delar med mig av för att skapa en lyckad familjesemester.
10 tips för en lyckad familjesemester
1. Inse att alla har olika viljor – sätt ribban lagom lågt
Den ena vill ha sovmorgon nu när det ändå är semester. En annan vill ta vara på dagarna. En tredje vill umgås alla tillsammans hela tiden och en fjärde har behov av egentid. Den femte vill vara aktiv och upptäcka. Den sjätte vill sola och bada mest hela dagarna. Den sjunde vill laga mat ihop. Den åttonde föredrar att för en gångs skull slippa tänka på matsedel och disk. Den nionde vill leva loppan. Den tionde tycker gratis är gott. Ställ in dig på att ni har olika viljor, fundera på vad du kan kompromissa på och håll hårt i det som är viktigt för dig.
2. Alla har olika bra/dålig koll på resmålet
När vi bilade östkusten med min familj (mor, far, jag 27, bror 19, syster 17) så frågade jag ofta mina yngre syskon vad de ville göra och svaret blev allt för ofta: vet inte. eller sola. Tråkigt och enformigt tänkte jag tills jag insåg att kunskapen hos min yngsta syster om vad som finns att göra på östkusten i USA är högst begränsad. När jag la fram ett antal alternativ fanns det helt plötsligt en massa saker som var intressant. Så, ge folk förutsättningar att få koll på vilka alternativ som finns.
3. Snacka igenom förväntningar och behov
I grunden handlar resor om att få ihop ett antal behov och förväntningar. Att då sätta ord på dessa ökar förutsättningarna att lyckas enormt. Det kan kännas överdrivit gruppterapeutiskt och töntigt men efter att testat detta i min syskongrupp om fyra plus partners vill jag lova att samtalet är givande och en viktig framgångsfaktor för vår resa. Det är ju först när du vet vad andra vill och andra vet vad du vill som det kan börja föras ett samtal om hur alla ska bli nöjda.
Gå en runda där alla svarar på
- Vad är viktigt för mig med den här resan?
- Vad ser jag fram emot att göra?
- Vad vill jag absolut inte missa?
4. Håll koll på blodsockret
Ibland smakar inte maten så bra som planerat, ibland är det längre väntetid än önskat och ibland villar GPS:en bort familjen totalt. Se då till att ha nödproviant inte bara dig själv utan även till andra som själva inte tror att de behöver fylla på blodsockernivån. Ja, i varje grupps tycks denna personlighetstyp finnas. Ibland är det jag.
5. Det är okej att dela upp er
För en del personer är det viktigt att hela familjen ska umgås tillsammans varenda minut nu när familjen äntligen är samlad och visst är det en fin tanke i teorin. I praktiken är dock min upplevelse att ingen vill någonsin umgås med några andra personer precis dygnet runt i en vecka och vi vill dessutom göra lite olika saker. Det är okej. Tid ifrån varandra ökar möjligheterna att ha desto trevligare när gruppen återsamlas igen.
6. Inkludera sömnsmån i tidsplanen
I ett sällskap om tio har alla lite olika uppfattning om vad kl 9.30 egentligen innebär och någon glömmer alltid keps, solbrillor, compeed och vattenflaskan på rummet. En stor grupp förflyttar sig långsammare än en liten. En stor grupp behöver hitta inte bara en utan kanske tre taxibilar. En stor grupp behöver oftare stanna för kisspaus som sinkar ned hela gruppen. Ja, ni förstår poängen. Räkna in mer marginaler för att slippa onödig hets.
7. Boka bord
Att få plats så många som tio pers kan vara svårt och om familjen inte vill äta turistig pizza varje kväll är ett hett tips att boka bord. Värsta tänkbara förutsättningar för dålig stämning uppstår i samband med att 1. Gruppen inte kan komma överens om vad som ska ätas, 2. Det är väntetid, 3. Blodsockernivån börjar bli kritisk. Ja, jag berättar om detta efter en egen upplevd kväll på Madeira. Tur alla fick mat till slut.
8. Alla är inte som du
Say what? Va menar du? Precis det jag skriver. Alla är inte som du. Det som för den ena personen upplevs som en stressig situation är för en annan chill. Det som är obehagligt, behöver bearbetas och pratas om för en tredje passerat obemärkt för en fjärde. I en grupp har alla olika mycket resvana vilket påverkar inställningen och förutsättningarna för varje familjemedlem. Reflektera en sväng över detta så kommer du bli en bättre samspelare med dina medresenärer.
9. Ge folk space och egentid
Vi hämtar energi på olika sätt. En del genom att umgås med andra, en del genom att umgås med sig själv. Var medveten om att alla har olika behov av egentid och ge inga sura miner till den som behöver space eller tid för sig själv.
10. Stå upp för dig själv
Som familjemedlem behöver du inte stå för allas åsikter eller önskningar. Ni behöver inte förhålla er på samma sätt till gatubarn, djurturism, dricks, hur eventuell alkohol konsumeras eller hur mycket det prutas. Du tar ansvar för dig och i det ingår att även säga vad du tycker om du tycker att någon beter sig på ett sätt som går emot dina värderingar.
Andra inlägg på temat resor och relationer
⇒ Resa med partner – 8 insikter om min relation
⇒ Olika varianter av resesällskap – tips att tänka
Mitt i prick( från en som var med)Att du är en fantastisk bloggare vet jag ju redan. Du är dessutom en otroligt bra organisatör, guide, gruppledare och samtalsledare. Tack åter igen för allt min egen ”tripadvisor”
Mamma
Tack Mamma, alltid lika kul att göra saker för den som uppskattar det. Det var kul att få ”göra” en sån här resa för dig. Du får fylla år snart igen.
Kram!
Bästa inlägget! Så imponerad över hur ni fixar detta om och om igen. <3
Haha, tack! Jadu, nog fanns det stunder med dålig stämning och opepp vill jag lova men överlag gick det fint. kram!