Huvudstäders småsyskon – resebloggare tipsar

Posted on

Vad har Birmingham, Krakow och Marseille gemensamt med varandra? Läser du vidare får du svaret men också massor med reseinspiration om vad dessa städer med stor potential har att ge.

⇒ Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med fotbollsbiljetter.se ⇐

Jag må vara storasyster men nu vill jag slå ett slag för småsyskonen till några av våra Europeiska huvudstäder. Jag spanade in Wikipedias 50 största städer i Europa och istället för att fokusera på huvudstäderna pinnade jag ut de näst största städerna i respektive land. Av dessa har jag bara besökt en enda så jag låter mig inspireras av en hel drös resebloggare som ligger i framkant och har fattat att Europa har så mycket mer än huvudstäderna att bjuda på. Listan över ställen att åka till blev just dubbelt så lång!

Jag vet inte hur det är i de andra europeiska länderna men relationen mellan Stockholm och Göteborg liknar någon typ av syskonkärlek skulle jag säga. Kyligt kärvänlig med en gnutta avundsjuka, ständigt en kamp om att bräcka den andre men samtidigt uppskattande av varandra, om inte annat så i tysthet. Ge lillbrorsan en chans – nästa gång du bokar en weekend, satsa på något annat än en huvudstad.

Låt mig presentera:

Europas åtta näst största städer för respektive land

Sankt Petersburg, Ryssland – 3:e största stad i Europa

En av mina drömstäder som står högst upp på min lista. Kanske har jag romantiserat de maffiga kyrkorna orimligt mycket för staden i sig tar ju åtminstone inte Lena med storm.

Lena: Höjdpunkterna  är absolut Eremitaget och Blodskyrkan. Staden i sig själv känns ganska sliten och smutsig, detta gäller även huvudgatan Nevsky Prospekt.

Läs mer hos Ladies Abroad

sankt-petersburg-1

Hamburg, Tyskland – 12:e plats

Hamburg har gått från att i mina ögon varit torr och tråkig till nyfiket och intressant. Dess nära avstånd gör att det förhoppningsvis inte är allt för långt bort innan jag får uppleva arkitektur som sticker ut, kanaler som är längre än Venedigs, loppmarknader och ett av UNESCO:s världsarv.

Daniela: ”Sedan är jag redo för norra Tysklands kulturella och ekonomiska centrum. Staden som redan på 1100-talet började bli ett viktigt handelscentrum och så småningom blev en ledande medlem av Hansan.”

Läs mer hos Discovering the planet och Fantasiresor

hamburg-36

Barcelona, Spanien – 16:e plats

Kanske en av Europas mest kända städer och ett av få undantag (gissar jag) där fler svenskar besökt Barcelona än huvudstaden Madrid. Sevärdheterna står på rad och i kombination med shopping och strand är staden enligt många den perfekta weekendstaden och en av få städer jag skulle rekommendera till nästan vem som helst. Den sportintresserade kan boka fotbollsbiljetter i Barcelona och uppleva högklassig fotboll.

Läs mer hos Stad till strand (bild), Come fly with me, Discovering the planet och Sanna Rosell

barcelona-1

Charkiv, Ukraina – 17:e plats

Jag skulle inte ens kunna gissa vilket land staden tillhör och ännu mindre gissa att Ukraina har två städer på topp 17 i invånarantal. Jag har inte hittat en enda blogg som skrivit om denna stad. Inte ens Vagabond. Jag bjuder försten dit på en fika för att få prata igenom upplevelsen. Jag tror Ukraina kommer komma starkt om ett par-fyra år. Enligt Tripadvisor finns det både fina parker, katedraler och spegelfontäner. Bara en sån sak!

Milano, Italien – 19:e plats

Milano känns superhett, eller är det bara jag som är sen på bollen? Jag bygger just nu upp mängder av illusioner i huvudet om hur jag ska åka till Italien för att kombinera jobb och semester över weekends, äta glass och strosa med en podd i öronen. Romantiserar allt vad jag kan. I Italien är möjligheterna många för att se fotboll i världsklass. Det går att boka fotbollsbiljetter i Milano för den intresserade.

Towe: Staden som är så mycket mer än vad ryktet säger….Milano har inte, till skillnad mot många andra italienska städer, en flod som flyter genom staden. Men det man inte har skaffar man sig så Milan har byggt ett kanalsystem som förbinder staden med närliggande sjöar

Läs mer hos Come fly with me (citat ovan) och Dryden (bild nedan)

milano-1

Birmingham, Storbritannien – 26:e plats

I mitt huvud är Storbritannien kända för så många andra städer än Birmingham som till exempel Manchester, Leeds, Liverpool. Antar att fotbollen gör sitt. Jag tycker det låter supercharmigt med att åka kanalbåt till var och varannan sevärdhet.

Charlotta: Birmingham skryter ofta med att man har en större längd kanaler än Venedig och det låter ju otroligt men då ska man tänka på att Birmingham är en så väldigt mycket större stad.

Läs mer hos Bara Brittiskt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marseille, Frankrike – 39:e plats

Jag hade inte en susning om att Marseille var Frankrikes näst största stad. Jag hade gissat att både Lyon, Nice och Toulouse var större och när jag googlar och inser att det är där lavendelfälten finns, då blir jag knäsvag direkt.

Margareta: Vem drömmer inte om att se det vackra lavendelfälten där de står i blom med den intensiva lila färgen och en doft som kan få vem som helst att tro man kommit till himmelriket?

Läs mer på Hallins reseblogg

Field of lavender in Provence

Krakow, Polen – 45:e plats

Polen, ett land som i åtminstone resebloggskretsar hyllats och hypats de senaste åren. Den ena staden efter den andra nämns men Krakow är lite i skymundan. Jag tror många förknippar den med koncentrationsläger men staden har givetvis så mycket mer att uppleva än tragisk historia.

Dita: Hela Gamla stan som är med på UNESCO:s världsarvslista är en stor sevärdhet i sig. Med en stadsplan från 1200-talet är den fylld med historiska byggnader, kyrkor, kloster och pittoreska hus. Upptäck den till fots.

Läs mer hos City lover reser och Marias Memoarer

krakow-1

Har du besökt några av dessa städer och vilken/vilka tror du att du kommer åka till härnäst?

Samtliga citat och bilder är hämtade från respektive blogg. Låt er inspireras och spana in bloggarna ordentligt. Ofta har de skrivit mer än ett inlägg om den stad de har länkat till.

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med fotbollsbiljetter.se. Åsikter, tankar, text och bild är som alltid mina egna.

27 thoughts on “Huvudstäders småsyskon – resebloggare tipsar”

 1. Kul med annorlunda inlägg! Jag hade ett liknande i utkasthögen, typ ”off track places från stora städer” (hmm, får nog fila lite på den rubriken märker jag…) så det här inlägget gav verkligen inspiration!

  1. Spännande, ser fram emot att få läsa det inlägget! allt som är off the beaten tracks är ju spännande. Tills the icke-beaten tracks blir gådda..

  1. Jag har för lite empirisk erfarenhet för att veta men underdogs har ju en förmåga att ha allt att vinna 😉

  1. Fanns inte med på listan över de 50 största städerna men helt klart en tvåa som är intressant som jag gärna skulle uppleva. Får lägga till på listan

 2. Väldigt inspirerande inlägg. Och tack för länken 🙂 Barcelona är faktiskt den enda av dessa städer jag besökt hittills och av de övriga städerna är det nog Krakow jag är mest sugen på att resa till för tillfället.

  1. Tack. Då är vi i lite samma sits, att vi fokuserat på huvudstäderna, får nog bli ändring på det!

  1. Spännande, kanske dags att ge fler tvåor en chans och se till att Ungern får mer än en weekend när jag väl åker dit!

 3. Härlig ihopsatt inlägg med alla tips! Milano fick jag ju precis chansen att besöka, första gången i Italien! Och Sankt Petersburg lockar med tanke på att jag bara bor en färjeresa bort från staden, det skulle vara enkelt och spännande att åka dit. Polen är jag överlag nyfiken på att se mer av.

  Vill förresten tipsa om något jag skrivit om för just Barcelona, festivalen Festa Major de Gracia: https://jennifersandstrom.se/2015/10/21/festa-major-de-gracia/

  Och apropå Milano så har jag också lite tips i mitt inlägg om vad jag skulle göra nästa gång jag besöker staden: https://jennifersandstrom.se/2017/05/15/nasta-gang-jag-besoker-milano/

  1. Vi kanske ska ta oss en sväng till Polen då? och upptäcka mer än Warszawa som vi ju båda verkade gilla. Tack för länkar som berikar detta inlägg ännu mer!

 4. Bra tema! Av disse byene har jeg bare besøkt Hamburg og Kraków. Lenge trodde jeg at jeg skulle til St. Petersburg sammen med en venninne i påsken, etter en planlagt turné til Estland med koret vårt, men så ble turnéen avlyst, og da tok vi i stedet med oss en venninne til og reiste til Oman. Det var virkelig en bra beslutning, altså, og så får jeg heller håpe det blir en tur til St. Petersburg en annen gang. Men kanskje Barcelona blir den første jeg reiser til av disse byene? Jeg har jo faktisk aldri vært i Spania! Charkiv har jeg aldri hørt om 😀

  1. Jag vill oxå till St Petersburg, känns som det finns så mycket intressant där. Charkiv var oxå helt nytt för mig. Lite ovanligt att du inte varit i Barcelona, ungefär som jag som inte varit i Thailand – vi har vi upptäckt annat istället. Kul med Oman, det måste varit större kontraster än vad St Petersburg hade varit 🙂

  1. Eller hur, var inspirerande att klippa ihop. Tänk att det ständigt finns så mycket nytt att upptäcka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *