Bo-Kaap – kulörer i Kapstaden

Posted on

Bo-Kaap i Kapstaden är så mycket mer än välmålade hus i neon och pasteller. Det är ett av stadens mest historiska och kulturella område och vilar på fascinerande berättelser och människoöden. 

Bo-Kaap i Kapstaden är hela färgskalan

En av Kapstadens mest fotograferade platser är föga förvånande de färgglada husen i Bo-Kaap. Kvarteren är utmärkande för sina starka färgkontraster men bakom de målade fasaderna ligger så mycket mer. Som turist går det helt klart att nöja sig med att gå längs gatorna i 20 minuter och fota det ena neon-färgade huset efter det andra. För att få ut något mer av besöket än fina bilder rekommenderar jag en guidad tur. När jag var där valde jag en free walking tour eftersom jag gillar det konceptet. En guidad tur ger ett djup där spexiga färgkombinationer går från att vara ytliga och ditmålade till en del av människors historia och identitet.

bo-kaap-kapstaden-1
Nackdelen med att gå en guidad tur är dock att det är svårt att få bilder utan tusen andra människor. Mitt bästa tips: Först guidad tur (kanske en dag när det regnar) sen en morgon för dig själv när solen skiner.
bo-kaap-kapstaden-2
Trots mulet är husen granna och glädjespridande

När stadsdelen växte fram var det hemvist för slavar främst från Malaysia. Det är orsaken till att området i huvudsak är muslimskt och innehar Sydafrikas äldsta moské som påbörjades 1794. Bo-Kaap hette tidigare Malay Quarter och var en gång i tiden en kåkstad men idag finns inte en skymt av den sortens fattigdom.

Som den färgälskande person jag är så var informationen om att husen målas om vartannat eller var tredje år jätteintressant. Inte minst för att grannarna dessutom synkar sig och ser till att färger och nyanser matchar. Husen ägs från generation till generation och grannarna hjälps åt att betala om det krisar. Tack vara det systemet kommer husen fortsatt tillhöra ättlingarna till de som en gång byggde upp området.

Mer att göra i Bo-Kaap

 • Gå förbi Auwal moskén
 • Njut av street art
 • Ta en guidad tur
 • Besök Bo-Kaaps museum som möblerat som ett muslimskt hus i 1800-talsstil
 • Gå så högt upp för backarna som du kommer, kliv upp på en kulle och spana ut över staden

Hitta hit: Bo-Kaap betyder Above Cape och ligger på sluttningen vid Signal Hill ovanför den stora Bree street.

bo-kaap-kapstaden-3
Vacker streetart som smälter in
bo-kaap-kapstaden-5
Ta dig en mumsbit på den här lilla kiosken
bo-kaap-kapstaden-6
Mer välplacerad moped får en leta efter
bo-kaap-kapstaden-7
En gammal goding och en modernare version som förstör halva charmen
bo-kaap-kapstaden-4
Utsikten från längst upp i backen

Här kan du läsa mer om mina besök och upplevelser av Sydafrika.

6 thoughts on “Bo-Kaap – kulörer i Kapstaden”

 1. Fina hus, vackra färger. Dock hade jag nog heller gjort tvärtom. Tagit en guidad tur när solen skiner (och man på grund av skuggorna knappast får särskild bra bilder ändå), och sen promenerat för mig själv och fotograferat när de dramatiska molnen hänger över stan och knappast någon annan människa orkar vara ute. Om man nu vädret vill så förstås.

  1. Tack! Där har du absolut en poäng, och det går säkert att få till kontraster mot även en gråmulen himmel. Generellt sätt så är ju mornar en bra tid att besöka alla ställens om brukar vara populära oavsett väder 🙂

  1. En anledning att åka tillbaka! Kapstaden har alltid mer att ge är min känsla efter mitt första besök där

 2. Åh, de där husen är verkligen helt underbara! Det skulle vara fantastiskt att promenera omkring där och fotografera dom. Jättefina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *