Vagabonds resebarometer 2019: 7 siffror som överraskar och bekräftar

Posted on

Vagabonds resebarometer beskriver vår resevanor. Några saker förvånar, andra bekräftar en bild jag redan har. 2018 minskade resandet för första gången på 10 år.

I veckan gick jag på Resemagasinet Vagabonds pressfrukost när de lanserade årets Resebarometer om svenskars resvanor. Totalt har 2000 personer svarat vilket gör denna undersökning till en av de större oberoende undersökningen där inte kunddata är underlag så som många researrangörers undersökning bygger på.

resebarometer
Pressträff när bland annat Per J Andersson från Vagabond berättar om resevanor

Sju siffror från Vagabonds resebarometer

3 procent reser med tåg till utlandet

65 procent flyger. Det är helt enkelt för krångligt att boka och svårt att få grepp om hur en reser i Europa med tåg. Potential finns det dock gott om och det skulle förvåna mig om siffran 3 procent var relativt betydligt högre när vi summerar vårt 2019.

20 procent har förändrat sitt resande utomlands 2018

Förre utlandsresor ofta med miljöskäl som en av grunderna gör att hänsyn till miljö och klimat för första gången visar sig på helårsstatistiken i undersökningen. Gissar att det nästa år kommer visa sig ännu tydligare i statistiken.

36 har inte påverkats alls av flygdebatten

Det är lätt att tro att alla påverkas av medias skrivningar om flygets klimatavtryck men när frågan ställs så är det bara 6 procent som svarar att de påverkats väldigt mycket. Jämfört med andra Europeiska länder som Tyskland, Schweiz och Storbritannien så finns debatten inte alls på samma sätt. Lätt att blind i sin egen bubbla.

58 procent bor på hotell

Om bilden är att alla bor på Airbnb så är det långt ifrån sant. Bara 11 procent anger att de hyr ett boende genom förmedling eller genom att hyra på egen hand.

60 procent färre resor till Kroatien

Det land som minskade allra mest var resor till Kroatien. Turkiet har den största procentuella ökningen, 70 procent medan Danmark har den största numerära ökningen, omkring 250 000 fler resor gjordes dit 2018 jämfört med 2017. Spanien ligger fortsatt i topp men minskade.

195 miljarder kronor spenders på utlandsresor

Astronomiska summor, svår att greppa tycker jag. Totalt gjorde vi 11,2 miljoner semesterresor utomlands under 2018, en minskning med en halv miljon 2017. En minskning för första gången sedan den globala finanskrisen.

302 000 reser till Polen

Om känslan är att alla reser til Thailand så stämmer det inte. Förra året uppgavs “bara” att det gjordes 190 000 resor till Thailand. Fler åker till både Polen, Österrike och Turkiet.

Resebarometer
Mysigt i Warszawa

Utrikesdepartementet breddar bilden

Utrikesdepartementet var också på plats och berättade om sin syn på svenskars resor. Från den dragningen tar jag med mig

  • Antalet konsulära ärenden ökar, både antalet dödsfall och frihetsberövade
  • 2018 var antalet dödsfall utomlands 1300 stycken. Hjärtinfarkt är en av de vanligaste orsakerna.
  • 200 frihetsberövades så pass allvarligt att Sverige behövde kopplas in, det mesta hanteras på ambassaden i det landet som resenärer befinner sig i.
  • När en person har dubbla medborgarskap och befinner sig i sitt andra hemland räknar Sverige med att det landet hjälper dig att lösa eventuella kriser i första hand.
  • Det finns ett stort glapp mellan vad folk tror att UD kan hjälpa till med och hur verkligheten ser ut. Glappet minskade för första gången 2017, kanske är det ett trendbrott. Faktum kvarstår: Nej, UD löser inte transporten hem av kroppar som avlidit. Nej, UD kommer inte komma och hämta ut dig om du åker fast för något i ett annat land och det är inte givet att du kan avtjäna eventuellt straff i Sverige

Finns det några siffror som förvånar dig och vad tror du att nästa års resebarometer kommer visa?

Läs mer i Vagabonds egen artikel här eller hos Come fly with me

6 thoughts on “Vagabonds resebarometer 2019: 7 siffror som överraskar och bekräftar”

  1. Överskådlig och konkret sammanfattning, tack för det! Väldigt intressant att göra en uppföljning nästa år, för att se om trenden var en trend eller ett genombrott.

  2. Bra poäng från Helena. Hoppas att vi ser ännu en minskning under det här året 🙂

    Jag tyckte det var lustigt att Kroatien minskade mest då det var dit jag själv åkte förra sommaren, haha. Kändes inte som om det var ont om svenskar där, så var nog bra att det minskat lite 😉

    Tack för tjusigt och intressant sammanfattat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.