Medvetet porträtt: Lisa och Boston, USA

Posted on

Det tolfte och sista medvetna porträttet för den här omgången. Lisa berättar om hennes amerikanska favorit Boston och om att härma locals för att bli mer medveten.

 

 

 

Snabbfakta om Lisa

 • Namn: Lisa Wermelin
 • Bosatt just nu: Stockholm
 • Relation till Boston: En kärlekshistoria. Bodde där 2008 och därefter besökt var och vartannat år.
 • Sysselsättning: Frilansande musikalartist
 • Favoritplats i Sverige: Stockholms skärgård
boston-lisa-foto-sara-ingman
Lisa Wermelin, foto av Sara Ingman

Om Boston

”Boston är som Göteborg, den har allt och är mycket mysigare än New York” Trots att Boston blott har 400 år på nacken räknas Boston ur amerikanska mått mätt som en historisk stad. Den förknippas främst med att vara en sport- och universitetsstad. Det världsberömda universitetet Harvard ligger i en förort men många universitet ligger centralt och finns lite överallt. Sport är det folk pratar om och det finns alltid en match att gå på. Här finns bland annat Fenway park som är deras baseballarena, den äldsta i USA som öppnade 1912.

Boston som stad påminner om vissa Europiska huvudstäder i arkitekturen och det var en av de sakerna som Lisa föll för. Rakt i genom staden rinner Charles river och en del av charmen är att det inte finns någon cityplanering. Till skillnad från New York som är ett strikt rutmönster så består Boston av gamla asfalterade ko-vägar. Organiskt framväxt så att säga.

boston-charles-river
Vackra Charles river

Boston är ”socialistisk” för att vara en amerikansk stad och demokraterna har stark majoritet i staten. Det är stora skillnader mot exempelvis södra USA. Det finns mer ”europeiska värderingar” med hög skatt på cigaretter och hårdare vapenlagar. Lisa uppfattar Boston som en medveten stad och en möjlig förklaring till det är att det bor många unga som läser på universiteten. Trots detta har Lisa upplevt att just jämställdhet och feminism har varit den svåraste krocken att hantera. Däremot är hon osäker på en märker det som turist eller om hon mött detta eftersom hon umgåtts med väldigt mycket amerikaner.

Så vem borde åka till Boston? Lisa väljer det enkla svaret först: ”Alla. Den som tagit sig till New York fler än en gång borde lägga några dagar i Boston. Passar särskilt historiskt intresserade människor och personer som vill vara omgärdad av unga intresserade och nyfikna människor. Boston är en stad som har mycket att erbjuda!

boston-citgo-landmarke-over-boston
Citgo – en av Bostons landmärken

Lisa rekommenderar

Shoppa längs Newbury street – En av huvudgatorna, snäppet finare än Drottninggatan.

Gå Freedom trail – En fyra km långt historisk promenad där man följer rödmarkerade stenar i gatan. Den visar 16 ställen som haft en betydande roll för historien.

Åk till Cambridge – häng runt i Harvard-området. Där finns gulliga små butiker, restauranger, caféer, en jättemysig stad i staden.

Gör en utflykt till Cape Cod – en halvö där många har fancy sommarställen där det finns mysiga båthamnar, möjlighet att bada och äta skaldjur.

Åk upp i Prudential tower – Bostons motsvarighet till Empire state och blicka ut över hela stan.

boston-prudential-tower
Prudential Tower – värt att åka upp i för att få utsikt över Boston

Fika på Trident book cafe – en jättemysig bokaffär och café i ett.

Äta hummer – eller åtminstone skaldjur i mängder

Besök Isabella Stewart Gardner museum – Ett hus som Isabella själv har inrett med sin konstsamling, häftiga små grejer som hon samlat på sig både inne i huset och i trädgården.

Ströva omkring vid Copley square – Där finns Old South Church och Trinity Church, där gammal och ny arkitektur blandas. En av de gamla kyrkorna speglas i en av de moderna byggnaderna.

boston-copley-square
Copley Square med gamla byggnader som speglas i de nya

Ta en tur till North End – ett gammalt italienskt område med marknader och delikatesser.

Njut av Boston Common – stor park i centrala Boston.

Gå på match – Obligatoriskt för den som besöker Boston. De har lag i högsta ligan inom basket, ishockey och baseball.

boston-fenway-park
Fenway park där det spelas baseball i världsklass

Besök något av alla museum – Till exempel JFK om hans uppväxt och presidentskap eller MIT om vetenskap och teknik.

Hyr bil och åkt till någon av de fina stränderna – finns 30-45 minuter utanför stan.

Besök Manchester by the sea – en ort känd för sina fina stränder, hamn och utkiksplatser.

boston-beach-strand

Lisa tips till dig som funderar på att resa till Boston

Åk till Boston mellan april och oktober. Vädret är likt Sverige men både vår, sommar och höst är längre och varmare.

Kollektivtrafik slutar gå runt midnatt. Under nattetid är det taxi som gäller.

Svenskt körkort gäller inte som legitimation. Du måste ha med ditt pass om du ska gå ut exempelvis.

Dorchester är ett rough område i utkanten av stan som Lisa inte rekommenderar att åka till.

Bo gärna i city. Områdena Fenway eller Kenmore ligger nära stadskärnan. Back Bay och Beacon Hill räknas som gräddhyllan.

Ett flyg kostar ofta mellan 4-5000 kr ofta med en mellanlandning.

Skippa hop-on-hop-off. Satsa istället på ett par riktigt bra promenadskor.

Om att resa medvetet

Medvetet resande för Lisa är att försöka att inte vara turist och hon uttrycker sig skarpt med glimten i ögat: ”Som turist är du ofta ganska dum i huvudet. Som turist tar du dumma beslut för att du inte vet bättre, du blir lättare lurad, din moral sjunker, du gör saker du aldrig skulle göra hemma. Du missar så mycket av att vara turist.”

Hon fortsätter. ”Det bästa för mig är när jag börjar känna sig som en local. När jag vågar mig bort från det turistiga. Medvetet resande kan också innefatta att åka lokala kollektivtrafiken istället för taxi. Köpa mat i butiken istället för restauranger. Försöka leva i människors vardag.”

Lisa förstår att det kan vara svårt, det kräver inläsning och att pröva sig fram. Att vara turistig är ofta ett enkelt sätt att resa (som många eftersträvar, det är ju ändå semester) medan att resa medvetet kräver mer närvaro och aktiva beslut som ibland innebär att åka fel med lokaltrafiken istället för att ta taxi raka vägen.

boston-utanfor-fenway-park
Utanför Fenway Park – vill du vara en medveten resenär, så om du är i Boston får du helt enkelt lov att gilla det här med sport!

Lisas konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

 • Researcha dina resor och gå utanför den mest lånade boken på bibblan eller guideböckerna i bokaffären. Sikta in dig på okonventionella böcker eller bloggar från personer som bott där en längre tid.   
 • Bo med locas, hyr in dig i ett rum hos en Boston-bo. Ingen ger dig bättre chanser att uppleva Boston på bästa sätt som direktkontakt med de som bor där.
 • Härma lokalas beteende. I Boston säger alla till exempel Hi, how are you? som hälsningsfras. I Frankrike kindpussas det. Anamma the vibe. Observera, härma, testa. Låt bli om det inte känns bra.

Foton tagna av Lisa Wermelin

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

Det var det. 12 medvetna porträtt som åtminstone berikat mig. Det här var det sista för den här omgången, kanske kommer det en ny längre fram. Jag kan åtminstone lova ett best of inlägg med alla medvetna tips från dessa tolv kloka personer. 

2 thoughts on “Medvetet porträtt: Lisa och Boston, USA”

 1. Älskar Boston, lätt en utav mina favorit städer i USA. Ska åka dit mer när SAS börjar flyga widebody dit i höst. Har varit där två gånger och det var väldigt bra resor, senast hängde jag med en local jag känner där.

  1. Kul att höra om en till som gillar. Jag tror verkligen det är så, att allt för många städer glöms bort för att nån annan fått så mycket hype. Flyglinjerna avgör åtminstone ofta för mig vart jag till slut åker så bra om det blir lättare att ta sig dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.