Medvetet porträtt: Sara och Brighton

Posted on

Här kommer en nyhet på bloggen! Låt mig presentera mitt nya projekt: Medvetna porträtt! Först ut är Sara Ingman med Brighton i England. Sara har berättat för mig om sina pärlor, klassiska måsten och allt detta finns även dokumenterat i bilder tagna av ett proffs. Nämligen hon själv!

Den första i varje månad kommer jag att publicera ett porträtt av en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. De kommer se lite olika ut, ibland rena frågor och svar och ibland, som den här gången, en återberättad text av det den porträtterade berättat för mig. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Snabbfakta om Sara

 • Namn: Sara Ingman
 • Relation till Brighton: Bott där i omgångar 2006-2010. Besökt Brighton regelbundet 2010-2016
 • Sysselsättning: Retuschör & Fotograf på Ving, finns även på saraingman.com
 • Favoritplats i Sverige: Fårö

brightonbeach
Sara vid Brightons strand, 2010.

Om Brighton

Vid Storbritanniens sydkust, längs engelska kanalen ligger Brighton med sina cirka 160 000 invånare. Sara Ingman flyttade till Brighton första gången 2006 när hon pluggade engelska via Visingsö folkhögskola. Brighton charmade henne vilket gjorde att hon stannade kvar för att jobba och har sedan återvänt flera gånger både kortare och längre tider.

Brighton är en av Englands södra guldkorn dit både britter och utländska turister åker för att roa sig och njuta av strandliv. Från London tar det bara en timme att åka dit med tåg och flygplatsen Gatwick ligger bara 30 min bort. Det finns två stora universitet (Sussex university & Brighton university) och flera språkresearrangörer som förlägger sin utbildning i Brighton så staden känns ungdomlig och nytänkande.

Tack vare den stora blandningen av människor som bor i och besöker Brighton upplever Sara kulturen som nyfiken och accepterande. Staden är känd för att vara gayvänlig och alternativ snarare än konservativ. Det finns mycket vegetariskt och ekologisk mat att välja på från världens alla hörn.

brighton
Brighton

Brighton är fullt av livsnjutare som hänger på stranden dagtid och roar sig på någon av de över 350 olika uteställena på kvällstid. Det finns mycket livemusik och staden är full av indie-rockband. Vis av erfarenhet är Saras tips att kolla upp uteställen innan de besöks. Det finns allt från typiska “köttmarknader” (exempelvis klubbarna längs West-street) till gayställen (framförallt i Kempt town). Oavsett veckodag är gatorna fulla av liv så de som söker ett spännande nattliv kommer trivas i Brighton.

Den mest självklara turistattraktionen är Brighton Pier som löper rakt ut i vattnet och kryllar av typiskt brittiska saker. Det finns restauranger, barer och till och med ett nöjesfält! Royal Pavilion som är ett magnifikt indien-inspirerat slott är ett annat välbesökt turistmål som går att beundra både från insidan och utsidan. Brighton är som många andra städer bäst när den engelska atmosfären tas in och några timmar slås sönder på ett av alla personliga och självständiga hak. I var och vartannat kvarter finns det kombinerade bok-galleri-caféer som Sara älskar.

brightonpierNågra trivs riktigt bra på Brighton pier

Saras favoriter i Brighton:

The Beach Huts ligger vid strandpromenad i Hove och är så unika och fascinerade att Sara gjorde ett helt fotoprojekt om dem. Bodarna ägs av privatpersoner som satt sin prägel och inrett de på olika sätt. Väntelistan för att kunna köpa en “Beach hut” är lång och de kan kosta upp till 200000 kr.

beachhut
The Beach huts. 

The Lanes finns nedanför shoppingcentret Churchill Square och består av gulliga gränder med mysiga restauranger och fina butiker.

North laine utmärker sig för att ge en självständig hippie-känsla med mycket hantverk och second hand butiker.

Bill’s är en kedja med schysst och enkel mat lite liknande Urban Deli. Här går det både att äta direkt och köpa med deras egna såser, sylter och drycker.

brightonstreetBill’s

Devil’s dyke är ett utflyktsmål 30 minuter med buss från Brighton. Här finns utkiksplatser, vandringsleder och flera ställen att vila på och bara njuta av vidderna. Har du tur kan du ligga ned i gräset och titta upp mot himmelen och se skärmflygarna cirkulera ovanför dig.

devilsdyke
Utsikten över Devil’s Dyke

Om att resa medvetet

Sara lockas generellt inte av det klassiska turistiska, efter alla dessa år har hon fortfarande inte varit inne i Royal Pavilion, men istället haft möjligheten att umgås med locals. Hon frågar hellre lokalbefolkningen om deras tips än att göra klassiska måsten. På så sätt får hon ofta rekommendationer om lokala matställen eller mindre synliga butiker, museer eller aktiviteter som i sig sällan är knuten till en stor kedja utan snarare mindre privata företag som gynnas av att fler besöker dem.

Saras tre tips för ett mer medvetet resande

 • Ha ett öppet sinne, det är inte givet att ditt sätt att tänka/leva är det enda eller bästa sättet. Om du försöker anpassa dig efter lokalbefolkningen kommer du få en nyanserad bild av landets kultur och hur människorna har det.
 • Välj självständiga matställen och butiker framför stora kedjor.
 • Besök inte zoon där djur sitter inspärrade i onaturliga miljöer eller där djur används som verktyg för turistiska nöjen så som djurshower.

Nästa medvetna porträtt handlar om Anna Nordström och Ann Arbor i Michigan och publiceras 1 juli. Håll till godo och följ Saras vackra bilder på hennes instagram!

 

16 thoughts on “Medvetet porträtt: Sara och Brighton”

  1. Tack, ja det känns väldigt spännande och ska bli kul för mig att få ännu fler perspektiv på vad andra tycker är medvetet resande.

 1. Vilken kul idé och följetong! Medvetet resande är verkligen en viktig fråga som förstås alla har sitt perspektiv på, tankar om saoch erfarenheter av. Ser fram emot nästa del!

  1. Va roligt att du tycker det Sanna. Om du har någon som du tror har kloka perspektiv på medvetet resande eller som bott på en spännande plats så tar jag gärna emot tips!

  1. Så himla roligt för er, och vad mycket roligare det blir att skriva när jag vet att någon ska åka dit just då!

  1. Ja, de är verkligen karaktärsfulla! Har varit där tre gånger, kan verkligen rekommendera det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.