Lida Friluftsgård – ett riktigt bra friluftsområde söder om Stockholm

Posted on

Lida Friluftsgård imponerade på mig. Massor att göra för olika åldrar och preferenser i ett tillgängligt friluftsområde söder om Stockholm. Botkyrka levererar!

Det slår mig ofta hur mycket natur det finns i Stockholm. Så långt ifrån mångas bild av betongstaden. I Stockholm finns allt från spännande lekparker och snygga stadsparker till Mälarens naturliga ytor och stora skogsområden för friluftsliv.

Friluftsområden Stockholm
Motionsslinga i Ursvik

Häromdagen besökte jag två friluftsområden. Först Ursvik som bara ligger ett par kilometer från där jag bor i Sundbyberg och sedan Lida Friluftsgård utanför Tullinge söder om Stockholm.

I Ursvik finns motionsspår i flera längder för både sommar och vinter, utegym, gräsytor och flertalet grillplatser och ett par vindskydd. Väl omhändertaget med väldigt trevliga omgivningar.

Lida Friluftsområde överträffade mina förväntningar med råge. Det var som att jag blev mer och mer glatt överraskad för varje meter jag gick.

Att göra vid Lida friluftsgård

Det här är ett axplock av allt som finns att göra vid Lida Friluftsgård. Den som vill vara i naturen har alla möjligheter.

Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Det kändes lite som att komma till alperna light
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Många sköna bänkar och bord för matsäck och vila

Vandra Sörmlandsleden

Sörmlandsleden, som jag är väldigt sugen att gå delar av, övergår från etapp 6 till 7 vid Lida Friluftsgård. I anslutning finns här toaletter, micro och diskho och hus att värma sig i om det är kyligt ute.

Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Information om etapp 6 och 7 av Sörmalndsleden
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Tydligt markerat vart leden går
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Utanför huset med olika faciliteter för besökare

Höghöjdsbana

Accropark har höghöjdsbana på flera olika höjder, både för barn under 130 cm och för större barn och vuxna. Det fanns fler linbanor, repstegar och stockar i luften att förflytta sig med än vad jag lyckades räkna. Den här parken kan svälja många utan att det blir trångt.

Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Höghöjdsbanan

Barnanpassade aktiviteter på Lida

Det finns en uppsjö av aktiviteter för barn. Tre som jag gillar extra mycket att de finns är

  • Skogsmulle (en riktig favorit när jag var liten) finns i området med bland annat en egen Skogsmullestig.
  • Minigolf med kuperad banor såg väldigt roligt ut.
  • Naturparkourpark (säg det snabbt flera gånger) och liten balans för barn att öva kroppskontroll på.
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Balansbana för små. och stora.
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Minigolf

Chilla med bad, grillning, flora och fauna

Som alla naturområden finns det möjlighet att bara vara. Insupa lite krispig luft, ta ett svalkande/kylande (beroende på hur en känner inför sjötemperatur) dopp, grilla över öppen eld eller bara promenera omkring och kolla på fåglar och växtligheter. Man ska inte underskatta vanliga gräsytor. De möjliggör kubbspel, akrobatik och diverse bollsporter. Ock picknick eller bara vila i solen såklart.

Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Bad för den som vill.
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Kubbspel förbereds
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Lyckan i det lilla. Bara sitta vid en sten i lä med sol och dricka blåbärssoppa

Vinteraktiviteter: Skidor, pulka och skridskor

I Lida finns en liten skidbacke för nybörjare med vad jag kunde se två nedfarter och en härlig pulkabacke. Om vintern finns upplogade naturisar att åka skridskor på. Det ser jag fram emot att göra någon dag.

Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
En av skidbackarna och ett härligt vindskydd
Lida Friluftsgård, friluftsområde Stockholm
Pulkabacken om vintern

Praktiskt om Lida Friluftsgård

Hur ta sig till friluftsområdet Lida?

Med bil tar det en dryg halvtimme från Stockholm city och det finns gott om parkeringsplatser. Med kollektivtrafik går det pendeltåg till Tullinge från centralen som tar ca 20 minuter. Från Tullinge går buss 721 direkt till Friluftsområdet, i skrivande stund med 6 avgångar/dag som tar 25-30 minuter.

Går det att sova vid Lida Friluftsgård?

Javisst! Lida har både tältplatser och vindskydd och för den som är lagd mer åt det bekväma hållet finns vandrarhem och stugor.

Vart finns mer info om Lida Friluftsgård?

Lida ägs av Botkyrka kommun och har en snygg och informativ hemsida där det går att läsa om allt som finns att göra på Lida. I det här inlägget har jag bara listat ett urval av alla möjligheter som finns.

6 thoughts on “Lida Friluftsgård – ett riktigt bra friluftsområde söder om Stockholm”

  1. Vilket ställe du har hittat. Verkar ju finnas allt en kan önska sig. Här behövs inga utlandsresor

  2. Åh så roligt och välskrivet reportage <3 Lida är verkligen toppen! En klassiker när en gick i grundskolan var att vandra dit, sicket äventyr och sen få tälta med klassen 🙂 Sen när man blev lite äldre var Lida Countryfestival spännande att besöka, tror tyvärr den festivalen lagt ner nu dock. Har inte hunnit testa coola höghöjdsbanan än men minigolfen är jättekul. Fina vandringsleder, cykelstråk och golfbana i närheten. Mysigt badställe på sommaren och de serverar julbord på vintern. Lida har allt 😉

    1. Hej Veronica, du är en som har koll på Lida, det hör jag! Min man har också gått dit med sin klass som yngre. Han var förvånad över hur stor skillnad det var sedan han var där som liten, mycket som har utvecklats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.