Trädgårdscaféer i Stockholm – naturnära oaser med grönska & gottis.

Posted on

Trädgårdscaféer i Stockholm med harmonisk atmosfär och bra mat och fika finns det flera av. Alla med personlig prägel och mysiga lägen.

⇒ Inlägget är ett reklamsamarbete med Discover Cars

Jag tycker trädgårdscaféer är så himla trevliga. De doftar grönska och liv och de har många olika platser att sitta på utifrån tycke, smak, väder och sällskap. De drivs ofta av passionerade personer som är stolta över sin oas, mat och hemgjorda bakverk.

Runt om i Stockholm finns det flera trädgårdscaféer, en del öppet under den varmare säsongen, andra öppet året om. Jag har främst utforskat de som ligger norr eller väster om Stockholm. Ofta genom en rejäl promenad från Sundbyberg där jag bott. En del av caféerna går det relativt lätt att ta sig till med kollektivtrafik, andra kräver bil eller möjligen cykel för den hurtiga. Framför allt trädgårdscaféerna på Ekeröarna tar en sig bäst till med bil och jag gissar att flera av trädgårdscaféer i Stockholm på södersidan har varierad tillgänglighet där en del är enklast att ta sig till med bil.

För den som inte har tillgång till egen bil kan att hyra en bil vara ett bra alternativ, varför inte hyra en bil en heldag och besöka flera stycken? Ingen kan väl få för mycket fika? Att hitta hyrbil kan vara en djungel, men låt inte det stoppa dig om du är sugen på att njuta av vad trädgårdscaféerna har att erbjuda. Discover Cars är en prisad jämförelsesajt som jämför olika biluthyrare för att hitta den bil som passar ens egna ändamål bäst. Deras mål är att vara världens mest pålitliga plattform för bilbokning där det är tydligt för kunden vad som bokas. Helt enkelt skapa en bra start på en bra dag med trädgårdscaféer i Stockholm i en hyrbil.

När jag kollar igenom mina bilder inser jag att jag besökt nästan alla under lågsäsongen så en del omgivningar går snarare i brunt än i grönt. Lika trevligt och gott är det oavsett säsong. Några trädgårdscaféer är som allra bäst under sensommaren när det är skördetid och det går att handla med sig rotfrukter, grönsaker och blommor. Andra har ett stort utbud av lökar, fröer och sticklingar som bara väntar på att få stoppas i jorden. En del har till och med öppet på vintern då det är ruggigt ute men uppvärmt och mysigt inomhus, kanske i ett växthus med mycket ljusinsläpp.

Trädgårdscafé i Stockholm

De här trädgårdscaféerna i Stockholm har jag hittills besökt. Mina favoriter är Äppelfabriken på ön Svartsjö och Brunnsviken i Solna.

Trädgårdscaféer i Stockholm
Trädgårdscaféer i Stockholm, några med gångavstånd till beroende på vart en bor

Vintervikens trädgård i Gröndal

I Vinterviken finns både den omtalade restaurangen Winterviken med tillhörande cafe och Vintervikens trädgård som är en ideell förening med kolonilotter och café. Jag är ju ett fan av ideell verksamhet med ett syfte så att besöka Vinterviken känns både bra och är gott. Just när vi var där härjade Corona så vi valde att satsa på medhavt fika och gå en promenad i de vackra omgivningarna runt längs vattnet. Om sommaren går det bl.a. att att hyra kajak där.

Hitta till Vintervikens trädgård: Vinterviksvägen 30, Stockholm
Trädgårdscaféet är öppet under vår, sommar och höst. Läs mer på deras webb.

Vinterviken trädgårdscafé i Stockholm
Vinterviken trädgårdscafé i Stockholm
Sittplatser tillhörande trdägårdscaféet
Vinterviken trädgårdscafé i Stockholm
Kolonilotter
Vinterviken trädgårdscafé i Stockholm
Fika i solen
Vinterviken trädgårdscafé i Stockholm
Ett promenadstråk som väntar på att få slå ut

Rosenhills Trädgård och Musteri på Ekerö

Vildvuxet och hippefeeling, så minns jag Rosenhills Trädgård. Självplock och försäljning av gårdens grönsaker. En eldkorg att värma sig vid en ruggig höstdag. En lounge i ett växthus och ett gammalt piano som sett sina bästa dagar och sätter sin prägel på platsen. På Rosenhill går det även att övernatta i enkla stugor eller i en träkoja i skogen.

Hitta till Rosenhill: Nyckelbyvägen 22, Ekerö
Öppet maj-september, läs mer om aktuella öppettider på deras webb

Höstblommor på Rosenhill
Rosenhill trädgårdscafé i Stockholm
Lyxigt att plocka en egen sommarbukett att ta med hem
Rosenhill trädgårdscafé i Stockholm
Träkoja!

Äppelfabrikens musteri på Svartsjö

Hos Äppelfabriken på Svartsjö (en ö bredvid Ekerö) möttes vi av att musteriet var i full gång. Människor åkte dit med sina egna skördar och fick ut boxar med must. Äppelfabrikens musteri har även en liten gårdsbutik med mathantverk så goda att de fått utmärkelser. Det genomgående temat är frukt och här finns marmelader, moser, saft, chutneys med mera.

Självklart finns även ett café där det bjuds på egengjord glass, bakverk och lättare luncher. Besökarna kan sitta utomhus eller inne i ett växthus med vinrankor i taket och doften av äpple som tränger igenom. Jag gillade verkligen Äppelfabrikens musteri och skulle gärna ta en cykeltur dit i sommar.

Hitta till Äppelfabriken: Viksundsvägen 60, Svartsjö
Varierande öppettider under året. De presenterar sin verksamhet mycket fint på deras hemsida

Äppelfabriken trädgårdscafé i Stockholm
Äppelmusten är huvudpersonen i denna bild
Äppelfabriken trädgårdscafé i Stockholm
Varmt och skönt även en regnig höstdag
Äppelfabriken trädgårdscafé i Stockholm
Hur mysigt?!
Äppelfabriken trädgårdscafé i Stockholm
Några av många äppelsorter som odlas

Kanaans Trädgårdscafé i Bromma

Kanaans Trädgårdscafé kändes proffsigt och nästan lite snoffsigt, men också otroligt skönt och charmigt. Att de finns i White Guide är inte förvånande. Där finns ett hus med några sittplatser men framför allt en stor trädgård med plats för många sollapande besökare.

Vi åt en supergod grön ärtsoppa och en morotskaka. Under delar av sommaren finns det även grillbuffé och livemusik. I närheten finns både badplats och lekstuga för barn.

Hitta till Kanaans Trädgårdscafé: Kanaans väg 83, 168 44 Bromma
Öppet året om, på deras hemsida finns info om livemusik och att stället även går att hyra som festvåning eller till bröllop.

Kanaans trädgårdscafé i Stockholm
Huvudbyggnaden
Kanaans trädgårdscafé i Stockholm
Redo för påsk och uppladdade med fika
Kanaans trädgårdscafé i Stockholm
Del av trädgården där gäster maxar njutet
Kanaans trädgårdscafé i Stockholm
Så gott!
Kanaans trädgårdscafé i Stockholm
Kanaanbadet

Brunnsviken Trädgård och café i Solna

Brunnsviken var en gåva från kungen och ligger i Kungliga Ulriksdal och Ekoparken i Solna. Caféet ligger i en växthuslänga med det gamla bevattningssystemet kvar taket och enklare trädgårdsmöbler att sitta på. Dagens soppa, matigare mackor och egengjort gofika.

Brunnsviken är också en handelsträdgård som väntade på att fyllas när våren var på intåg. Vi köpte med oss några orkidéer som påminner mig om en fin eftermiddag varje gång jag tittar på dem. De säljer även design på trädgårdstema från olika konstnärer.

Hitta till Brunnsviken: Ulriksdalsvägen 2, Solna
Öppet året om, läs på hemsidan om butiken, självplocket, odlingen mm.

Brunnsviken trädgårdscafé i Stockholm
Design och blommor till försäljning
Brunnsviken trädgårdscafé i Stockholm
Träd och plantor till salu
Brunnsviken trädgårdscafé i Stockholm
Som att sitta ute fast sitta inne med somrig känsla
Brunnsviken trädgårdscafé i Stockholm
Trevligt och folktomt när vi kom, många fler när vi gick
Brunnsviken trädgårdscafé i Stockholm
Toppnochfika!
Brunnsviken trädgårdscafé i Stockholm
Del av utemiljön, var där i januari så visas inte från sin bästa sida

Ulrikdals Trädgårdscafé i Solna

Ulriksdals Trädgårdscafé ligger i anslutning till Ulrikdals slott och har därmed en annan känsla och miljö. Omgärdad av en slottspark och ett pampigt slott finns här mycket att titta på och njuta av för den som gillar slottskänslan. Caféet serverar en vegetarisk buffé, a la carte, rejäla mackor och bakverk.

I området finns även ett orangeri och ett slottscafé som inte ska förväxlas med trädgårdscaféet. Ulriksdals har även en Handelsträdgård och självplock utifrån säsong.

Hitta till Ulriksdals Trädgårdscafé: Slottsträdgårdsvägen 8, Solna. Ligger nedanför slottet och den stora parken
Öppet året om, info om slottsträdgården som driver det hela finns här

Ulriksdal trädgårdscafé i Stockholm
Har inget bildbevis för att jag varit där men det här är en lånad bild på slottet.

Rosendals trädgård på Djurgården

Rosendals trädgård är närmaste en legend på temat trädgårdscaféer. Här finns allt som kan tänkas ingå, odlingar, promenadstråk, växtligheter att köpa, mat och fika och äta. I flera olika byggnader med olika känsla och upplägg fylls det på med människor, det är allt som oftast ett mycket populärt besöksmål. Jag har bara varit där under sen höst så än har jag kvar ett besök i dess grönskande högsäsong då de flesta självklart sitter ute.

Hitta till Rosendals trädgård: Rosendalsvägen 38, Stockholm
Öppet året om, läser mer på deras hemsida.

Rosendals trädgårdscafé i Stockholm
Rosendal besökte jag med bebis som var två veckor. Då hade jag inte en tanke på att fota så även denna bild är lånad av Rosendals trädgårds hemsida.

Vilken är ditt favorit-trädgårdscafé i Stockholm? Har du något som inte finns med i listan som jag borde besöka?

Här finns fler inlägg om Stockholm

Inlägget är ett reklamsamarbete med Discover Cars. Text, tankar och åsikter är som alltid mina egna.

5 thoughts on “Trädgårdscaféer i Stockholm – naturnära oaser med grönska & gottis.”

  1. Om du gillar den typen av caffe kolla in ösmo plantshop, supermysigt i ett växthus, där man kan fika eller äta deras veggo buffe 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *