Från Skyskrapa i NY till Fågelnäste i Granö – att ställa om en resa pga Corona

Posted on

Vad gör vi när Corona krossar våra resedrömmar? Ställa in eller ställa om – det är frågan. Så här hanterade Veronika och Samuel en inställd resa till New York.

Vi är många hundra tusentals svenskar som har behövt ställa in och ställa om våra reseplaner under våren 2020. Ingen går säker, varken människa eller bokad resa. Så länge vi inte får en katastrofal utveckling i sommar kommer det finnas mängder med möjligheter inom vårt eget land.

Jag har intervjuat Samuel och Veronika som fick planera om en höjdarresa till en annan. Som ställde om mentalt och gjorde en resa långt ifrån vad de först hade förväntat sig.

Granö Beckasin hundspann
Samuel och Veronika maxar vintern i Sverige i Granö

Granö Beckasin – Räddaren i Coronanöden

Hur kommer det sig att ni fick byta en skyview mot en annan?

För tio månader sedan bokade vi en resa till New York för att fira att vi båda fyllt 30. Mest av allt såg vi fram emot att få se musikalen Hamilton på Broadway och att resa dit riktigt lyxigt med ihopsamlade bonuspoäng.

Efter att Coronaviruset börjat härja över hela världen insåg vi till slut att det inte blir någon efterlängtad resa till New York. Istället blev det en bilresa 70 mil norr om Stockholm till den lilla byn Granö. Där bodde vi bland trädtoppar och njöt av att vara helt själva och få en riktigt minnesvärd upplevelse.

Granö beckasin träkoja
Glasburen som stått på Rådhuset i Umeå under musikhjälpen är nu konferensrum på Granö Beckasin på höjden ihop med flera fågelnästen

Hur tänkte ni i valet ställa in eller ställa om?

För oss var det självklart att åka. Vi hade planerat arbetsbördan efter att resa bort och behövde semester. Vi var ute efter att få en upplevelse. Norra Sverige kändes säsongsanpassat och vi började googla på bland annat “bo uppe i träd”. Vi fann Granö Beckasin och gjorde slag i saken. Ursprungsplanen var en resa med ledorden puls, storstad och livligt men det bytte vi till totala motsatsen: lugn, ro och harmoni.

Granö Beckasin corona
Ser minst sagt skönt ut!

Hur såg er känslomässiga kurva ut?

Veronika: Tveksam till att flyga, superpepp, insiktsfull, ledsen, nedstämd, glad, riktigt glad!

Samuel: Hoppfull, taggad, förnekelse, förnekelse, förnekelse, besvikelse, uppgivenhet, pepp, ännu mer pepp.

Det känns såklart himla surt att inte få se Hamilton på Broadway, den chansen kanske inte kommer igen. Resa och boende gick att avboka och när vi åkte från Granö Beckasin kände vi båda två att vi ville stanna en natt till.

Mitt i insikten om att inte kunna resa blir också våra privilegier framträdande jämfört med vad många andra går igenom eller riskerar i och med COVID-19. Vi har mycket att vara tacksamma för trots allt.

Granö Beckasin vinter
Ja, det blev riktigt, riktigt bra till slut.

Hur blev upplevelsen jämfört med vad ni hade planerat?

Långt ifrån vår grundidé men väldigt, väldigt bra. Minnesvärd, unik och genuin. Vi sov bland trädtopparna, fick frukost i korg utanför dörren, åt vällagad god mat varje måltid, bastade, njöt av solen på renfäll och både åkte och körde hundspann. Vi blev verkligen väl omhändertagna!

Granö beckasin frukost
Uppdukad frukostkorg som ställts utanför dörren vid önskad tidpunkt.

Hur ser ni på att lägga lika mycket pengar på en NY-resa som att bo i skogen?

Samuel: Jag tyckte för att det kändes ovärt att lägga de pengarna på att resa i Sverige, jämfört med att få uppleva USA. Vi valde att inte ge oss något halvdant utan en rejäl upplevelse. Det är jag glad för och jag tycker vi fick mycket värde för pengarna så här i efterhand.

Veronika: På många sätt fick vi så mycket mer för pengarna i Sverige. Vi fick en resa med ett hållbarhetskoncept, vi fick gynna svensk landsbygd och en verksamhet med kollektivavtal. Vi betalade för något vettigt och det kändes väldigt bra. Utöver vistelsen i sig som var superbra.

Granö Beckasin fågelnäste
En del bor i skyskrapor, andra bor bland skogens toppar

Vad uppfattar ni är statusfyllt inom att resa?

Inom våra olika kretsar är det väldigt olika. För en del är att resa långt och lyxigt statusfyllt. För andra fick vi kämpa med att berätta att vi överhuvudtaget skulle flyga. Upplevelser är statusfyllt bland de flesta och för några är att hitta svårtillgängliga smultronställen i Sverige det som anses bäst.

Vi kan konstatera att New York får bli en annan gång. Just nu är vi väldigt glada över att vi tog chansen och gjorde något riktigt bra av situationen.

Granö Beckasin fågelbo
Skymning över älv och skog

Min reflektion om Samuel och Veronikas omställning

Jag imponeras över att de bestämde sig för att gå all in. Jag själv hade nog sparat pengarna och tjurat för att jag inte fick min efterlängtade resa. Inspirerande att de inte höll tillbaka och intressant att höra deras resonemang om vad som är dyrt och vad som har värde. Såklart är inte en koja i skogen värt 10-20-30 000 kr. Men det unika, det hållbara, det långväga och den personliga service som en vistelse på Granö Beckasin innebär har uppenbarligen ett värde.

Tänk om Corona kommer omkullkasta hierarkierna för vad som anses vara åtråvärt och attraktivt inom resande. Klimatmedvetenheten har redan börjat rucka rejält på vad som känns bra i magen och vad som anses intressant, häftigt och värdefullt. Corona skulle med stor sannolikhet kunna röra om rejält i grytan. Spännande att se vart fötterna landar framöver.

Tack Veronika och Samuel för att ni delat med er av era tankar!

Alla bilder utom headerbild, bild nr 2 och sista bilden är tagna av Samuel och Veronika. Här finns fler tips om Västerbotten

3 thoughts on “Från Skyskrapa i NY till Fågelnäste i Granö – att ställa om en resa pga Corona”

  1. Bra val av Samuel och Veronika säger en som har 50 km dit men ännu ej bott där men väl tittat och ätit där
    Väldigt originellt ställe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.