Överturism i Sverige måste få ett slut – Debattartikel i Aftonbladet

Posted on

Jag har skrivit en debattartikel om att överturism i Sverige är ohållbar. Med så mycket som Sverige har att erbjuda borde det inte behöva vara så här.

Jag förespråkar både att vi ska resa mer och att vi ska resa mer i Sverige. Vi ska göra det medvetet, hållbart och schysst. Juli och högsäsong, coronatider eller inte, vi tenderar att åka till samma platser som alla andra. I år verkar det vara värre än vanligt. Det blir överturism med förödande konsekvenser.

Överturism i Sverige – Allas ansvar

Jag är nyss hemkommen från Höga kusten där det var kö ut ur Naturkompaniets outletbutik och 25 minuters väntan för att få en våffla på Skulebergets topp. Vänta är ingen tragisk konsekvens av överturism, men det är ett tecken på att maxkapaciteten är nådd. Omslagsbilden visar strömmen av människor på väg upp på Skuleberget. Senaste veckans rapporteringar fick mig att skriva en debattartikel om vilket ansvar som vilar på oss och vilken chans som nu finns. Aftonbladet har publicerat den.

Överturism i Sverige - aftonbladet debattartikel

Utdrag från inledningen.

Det är uppenbart att Sverige inte var redo för en så omfattande våg av nyfikna invånare med ett uppdämt behov av reslust. Nu behöver vi två saker: Ta chansen och ta ansvar så att vi kan fortsätta turista i vårt eget land.

Att resa i Sverige har fått extra skjuts senaste åren. Flygdebatten 2018 fick folk att skämmas. Tågromantiken 2019 fick folk att tänka nytt. Corona 2020 fick folk att resa på nya sätt. Vi är mitt i den svenska högsommaren, de veckor då flest personer har semester och det märks.

Vi bär alla ett ansvar men som jag ser det är tre grupper som har det lite mer. Turisterna, turistaktörerna och beslutsfattarna.

Läs hela debattartikeln här

Överturism i Sverige - aftonbladet debattartikel
Stekenjokkplatån
Vildmarksvägen som jag precis körde på där några av konsekvenserna inträffat

Triss i debattartiklar

Det här är den tredje debattartikeln som jag skrivit. Tidigare år har dessa publicerats:

Vad väcker den här debattartikeln för tankar hos dig? Har du fler förslag för hur vi ska skapa en hållbar turism i Sverige?

One thought on “Överturism i Sverige måste få ett slut – Debattartikel i Aftonbladet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.