De bästa tipsen från 12 medvetna resenärer

Posted on

27 tydliga tips på hur vi alla på olika sätt kan resa mer medvetet. Vissa busenkla, andra kräver större insats och förändrat tankesätt eller beteende.

När jag startade upp denna blogg för snart fyra år sedan gjorde jag en gång i månaden så kallade Medvetet porträtt. Jag intervjuade genomtänkta personer som hade fördjupad kunskap av en ort (t.ex. bott där) och bad om deras tips för att resa mer medvetet. Så här i efterhand var det ett genidrag av mig att göra dessa intervjuer. Oj, så mycket kloka tankar de delade med sig av och så många perspektiv jag fick med mig på hur brett det medvetna ämnet var.

Nya utsikter av andra insikter

Tips för att resa medvetet

I det här inlägget har jag samlat deras bästa tips för hur de tycker att en kan resa mer medvetet. En del ganska självklara saker, andra hade jag aldrig ens funderat över innan de sa det. Givande på många sätt.

Är du nyfiken på själva destinationen finns där utmärkta tips på saker att göra och bra-att-veta-inför av några som har riktigt bra koll på den staden eller landet.

Lisa, Boston i USA

 • Bo med locas. Hyr in dig i ett rum hos en Boston-bo. Ingen ger dig bättre chanser att uppleva Boston på bästa sätt som direktkontakt med de som bor där.
 • Härma lokalas beteende. I Boston säger alla till exempel Hi, how are you? som hälsningsfras. I Frankrike kindpussas det. Anamma the vibe. Observera, härma, testa. Låt bli om det inte känns bra.

⇒ Läs mer: Lisa och Boston i USA

Emil, Dahab i Egypten

 • Köp dina tjänster av lokala befolkningen. Ännu hellre urbefolkningen om det är möjligt.
 • Åk till Dahab. Kom hem och berätta om en annan upplevelse av Egypten än den som ”alla andra” berättar om.

⇒ Läs mer: Emil och Dahab i Egypten

Same same but different. Dahab är något annat än stora delar av Egypten, såväl ovan som under ytan.

Kassandra, Palma i Spanien

 • Håll nere ljudvolymen på nätterna. Visa respekt för de som bor där. Även om du har valt att förlägga din semester i Palma och vill festa högljutt hela natten finns det mängder av invånare som behöver sova för att kunna servera dig frukost dagen därpå.
 • Släng inte bara ditt eget skräp. Plocka även upp det som riskerar att dras med ned i havet. Det finns inte samma organiserade städande som i Sverige och här gäller principen många bäckar små.

⇒ Läs mer: Kassandra och Palma i Spanien

Sergio, Nicaragua

 • Om du inte knarkar hemma. Gör det inte i ett land du är på besök i.
 • Fundera på när du måste pruta. Ställ dig frågorna: Vilken insats har de lagt ned för att skapa det som säljs? Har jag råd? Vad är det här värt för mig? Kanske har de höjt utgångspriset just för att de vet att turisterna kommer prutar och de ändå måste få ihop de pengar som behövs för dagen.

⇒ Läs mer: Sergio och Nicaragua

De här två har just gjort en bra deal för båda två

Joakim, Argentina

 • Spara frågor. Varje gång något konstigt händer, skriv ned det och fråga någon som har koll och kan förklara. Kom ihåg att fråga försiktigt, hur vi frågar saker är också en sed och känns det för svårt att fråga: googla. Du är knappast den första personen i det landet som stött på just den svårigheten.
 • Släng dig ut i ovissheten. Du kan inte plugga till dig allt, vissa saker måste upplevas. Tillåt dig att klampa i klaveret, gör misstag, fråga, lär dig, var ödmjuk. Börja om men gör inte samma misstag igen.
 • Skilj på vad du tycker och vad du gör. Du måste inte agera i enlighet med allt du tycker, vi måste kunna anpassa oss men det betyder inte att vi köper hela det landets sätt att göra saker. Om du agerar för provocerande eller för annorlunda jämfört med den kulturen förstör du inte bara för dig själv utan även nästa turist och deras syn på västerlänningar.

⇒ Läs mer: Joakim och Argentina

Fanny, Färöarna

 • Fundera på hur du reser till ett land. Kan själva transportmedlet bli en del av upplevelsen, istället för att alltid ta sig dit snabbast möjliga?
 • Bestäm hur du vill spendera dina pengar i ett land. Vem vill du gagna och agera därefter.

⇒ Läs mer: Fanny och Färöarna

Vackra Färöarna

Andreas, Nepal

 • Fundera på vad du vill bidra med. Att åka till exempelvis Nepal och vara volontär och samtidigt kombinera detta med en äventyrsdel där du längs vandringsleden röker Cannabis blir en motsägelsefull kombination. Du volontärar för att du vill bidra till landets utveckling men samtidigt som du röker på bidar du till en växande drogindustri som försämrar landets möjligheter till att ta sig ut ur fattigdom eftersom det inte bara är turisterna som röker på utan även lokalbefolkningen. Ju mer lukrativ cannabisodlingen är desto fler går också över till det istället för att odla mat och grönsaker.
 • Var ödmjuk. Lyssna in, se dig omkring. Försök anamma nepalesernas sätt att leva och se på världen och fundera på vad du kan lära dig av det.

⇒ Läs mer: Andreas och Nepal

Pierre, Hanoi i Vietnam

 • Ta dig tid och läs på. Begränsa dig inte till Lonely planet och reseguider. Läs på om landets historia och politiska system. Det är ignorant att som resenär dyka upp och inte ha någon koll på annat än vart stranden ligger.
 • Begränsa långresorna. Att flyga så som många i västvärlden gör sabbar hela kalkylen och det är ett riktigt dilemma. Att skippa flyg helt är svårt, men ett sätt är att satsa på färre långresor – och när du väl reser stannar du istället längre.

⇒ Läs mer: Pierre och Hanoi i Vietnam

Strand på Kuba. Krävs mer kunskap om landet än vart stranden ligger för att kunna vara en medveten resenär

Josephine, Dar es Salaam i Tanzania

 • Lär dig fem fraser på landets språk. Språk är nyckel till att kunna komma närmare varandras kulturer.
 • Använd din nyfikenhet. Var öppen och inlyssnande.
 • Prata med barn. Barn är ofta glada och kloka.

⇒ Läs mer: Josephine och Dar es Salaam i Tanzania

Natasha, Belgrad i Serbien

 • Bete dig som hemma. Det du inte gör hemma, det gör du inte utomlands heller. Ta inte mer mat än du orkar äta bara för att det är buffé och gratis. Släng inte skräp på marken bara för att du inte ser en papperskorg inom 50 meter.
 • Behandla folk trevligt. Människor som är fattiga eller jobbar med serviceyrken är inte dina betjänter som du kan behandla hur som helst. De är medmänniskor som förtjänar respekt.

⇒ Läs mer: Natasha och Belgrad i Serbien

Vara schyst mot de som jobbar i serviceyrken är ett sätt att resa medvetet. Belgrad 2018.

Anna, Ann Abor i USA

 • Hur vill du som resenär representera Sverige? Alltså vilken bild vill du att de du möter i andra länder ska få av Sverige genom mötet med dig?
 • Vad och hur berättar du om det land du besökt för dina nära och kära? Vilken bild ger du av landet i sociala medier?
 • Hur kan du genom ditt agerande snarare öka samhörighet mellan människor än öka klyftorna?

⇒ Läs mer: Anna och Ann Arbor i USA

Sara, Brighton i England

 • Ha ett öppet sinne, det är inte givet att ditt sätt att tänka/leva är det enda eller bästa sättet. Om du försöker anpassa dig efter lokalbefolkningen kommer du få en nyanserad bild av landets kultur och hur människorna har det.
 • Välj självständiga matställen och butiker framför stora kedjor.

⇒ Läs mer: Sara och Brighton i England

Vi är snart redo att bli serverade lite street food i Dubai

Det var 27 konkreta tips, bara att hugga tag i något att fokusera extra mycket på under din nästa resa. Här finns fler inlägg på hur du kan resa mer medvetet.

5 thoughts on “De bästa tipsen från 12 medvetna resenärer”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *