Ohållbar shopping: piratkopior, souvenirer och annat att undvika när vi reser

Posted on

Vad är ohållbar shopping och vilka souvenirer kan vi ta med oss hem? Jag skriver om fler aspekter än utrotningshotade djur som avgör om en vara är hållbar eller inte.

Att vi inte ska köpa hajfenor och plocka koraller är väl vida känt vid det här laget. Att barnarbete finns i en ohygglig omfattning och att svarthandeln med piratkopior förekommer vet vi också om. Men hur vet vi om det vi shoppar är hållbart?

Helt säker kommer vi sällan kunna vara. Massor av det vi köper i Sverige har tveksamma eller inhumana inslag i sitt framställande. När det kommer till piratkopior och souvenirer av hotade arter som kan köpas när vi reser finns det ett stalltips:

Köp bara det som du vet är lagligt. Undvik allt annat.

Istället för att där och då fundera på vad som är olagligt kan du alltså vända på perspektivet.

hållbar shopping
Här snackar vi hållbar shopping. Mat som köpes av kvinnor och ätes omedelbart.

Ohållbar shopping när du reser

Det finns flera aspekter av hållbar shopping att ta hänsyn till för dig som vill att dina pengar ska gå till bra saker. Det handlar om mycket mer än souvenirer av utrotningshotade djur.

Slit och släng eller lång livslängd

Kommer det du ska köpa konsumeras enbart under semestern och sedan aldrig mer användas? Jag gissar att vi alla fått feeling och köpt ett klädesplagg som känns sååå rätt på semestern men sen när vi kommer hem så passar varken batiken eller t-shirten med vajande palmer i vardagen. Det kan också vara en uppblåsbar jätteflamingo till poolen. Produktionen av saker som slängs eller används under kort tid är förödande för miljön. Å andra sidan kanske köpet stödjer en lokal befolkningen. Det kan både finnas fram- och baksidor och det du kan göra är att göra ett väl avvägt beslut där du tänker in fler perspektiv än ”jag vill ha den här alltså köper jag”.

ohållbar shopping
Superfina grejer i Sri lanka. Köpte flera underlägg av återvunnen tidning. Som jag aldrig använt. Det blev inte så hållbart i slutändan

Oskäligt pris och oschysst produktionskedjan

Är en orättvis produktionskedjan orsaken till att priset är så lockande? Ett oskäligt lågt pris kan innebära att barn varit inblandade eller att de som skapat varan haft riktigt kassa arbetsvillkor. Det kan vara svårt men att försöka föreställa sig vem som tjänar pengar på att du köper varan kanske kan hjälpa dig ta beslut om du ska köpa eller inte. Det här tycker jag personligen är den svåraste delen av ohållbar shopping. Som konsument är ju möjligheterna att kontrollera exempelvis barnarbete i princip obefintliga. På liknande tema kan du läsa mitt inlägg om turistpriser.

ohållbar shopping
Handarbeten i Gambia, hur vet jag att det inte är barn som pärlat? Och om det inte är barn, vad tycker jag då är ett skäligt pris för den som skapat?

Piratkopior och annat fejk

Har du medvetet eller utan bättre vetande köpt piratkopior? Jag kommer ihåg hur stolt jag var när jag kunde köpa hela Sex and the city-boxen till min syrra till en bråkdel av priset hemma i Sverige. Jag visste att det var fejk men tänkte nog inte på konsekvenserna i flera led.

Runt om i världen finns miljoner exemplar av piratkopior. Det kan röra sig om kläder, elektronik och media som inte är producerade eller distribuerade av de riktiga varumärkena. Det är alltså fejkade kopior som utger sig för att vara äkta. Det kan vara frestande att köpa en välgjord piratkopia men den som har råd att resa har ofta råd att köpa äkta vara istället för att pengarna möjliggör kriminell verksamhet.

ohållbar shopping
På marknader brukar det krylla av å ena sidan super lokala produkter och å andra sidan en hel del piratkopior.

Vilda och utrotningshotade djur

Har du koll på allt som är utrotningshotat? Nej, vem har det, listan är otroligt lång. Många av de allra finaste smyckena, kläderna eller sakerna är gjorda på material av utrotningshotade växter och djur. Pälsar, skinn, betar, koraller och träslag är bara några exempel.

På jordbruksverket står det

Många djur och växter hotas av utrotning. För att skydda de hotade arterna och den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln. Överenskommelsen kallas CITES.

Är det gjort av ett utrotningshotat djurmaterial eller träd/växtlighet som är fridlyst kan produkten aldrig ses som hållbar. Att kontrollera det du vill köpa mot CITES-listan är en bra start, förutom tipset ovan. Att bara ta med dig hem det du vet är lagligt. Är du osäker på de fina snäckorna på stranden, låt bli.

ohållbar shopping
Småhajar när vi dök i Australien. Många hajar dödas varje år för att få deras åtråvärda tänder att bära runt sin hals som en trofé.

Fakta om illegal handel och ohållbar shopping

Illegal handel med djur och växter uppgår till 2 miljarder varje år. Det råder olika regler i olika länder och oavsett regler kan ohållbara souvenirer säljas helt öppet i vissa länder. Om du köper souvenirer från utrotningshotade djur ligger det ofta tjuvjakt eller illegal handel bakom.

Sju procent av världshandeln beräknas bestå av piratkopior vilket ofta är en del av den svarta marknaden, där skatt inte betalas, arbetsrätt inte följs och det ofta göder kriminell verksamhet. En smutsig bransch där barnarbete, människohandel, droger och annan kriminalitet är en del av vardagen för de inblandade.

Mer att läsa om ohållbara souvenirer

Det finns mycket skrivet om souvenirer och vilka som är ohållbara och gjorda av utrotningshotade djur och växter.

  • Vagabond har skrivit en lättillgänglig översikt
  • Jordbruksverket som är den myndighet som ansvarar för frågan har skrivit en lång och detaljerad text
  • Världsnaturfonden har berättat om hur läget ser ut. Det blir bättre men än är det långt kvar så att säga.

Det var några tankar om ohållbar shopping och vilka aspekter som kan ingå. Finns säkert fler.

Har du handlat något som i efterhand inte kändes helt bra eller som du flera år senare förstod inte var ett hållbart köp?

Här finns fler inlägg om djur och andra inlägg på temat medvetet.

4 thoughts on “Ohållbar shopping: piratkopior, souvenirer och annat att undvika när vi reser”

  1. Ja du, vad är ohållbar shopping egentligen? Själv har jag kollat en del på Jordbruksverkets hemsida faktiskt, både när jag köpt rysk kaviar och när jag köpt en plånbok i skinn. Då vet jag att det per definition i alla fall inte är ohållbart. Sen kan man ju ändå fråga hur hållbart det är.

    När det gäller piratkopior är det ju också en fråga vad som är en piratkopi. Det som uppenbart är en fejkad kopi förstås. Men hur med sekunda-varor från samma fabrik som producerar originalvarorna? Eller rent av helt identiska varor som kanske arbetaren får som del av sin lön för att sedan kunna sälja med förtjänst på en marknad?

    Och när det gäller smycken i Gambia, så nej, du vet antagligen inte om det är barn som har pärlat. Fast spelar det någon roll egentligen, så länge pärlandet inte sätter stopp för skolgången? Att barn tjänar pengar är ju inte direkt ovanligt i Europa heller.

    Som sagt, många frågor som kan diskuteras….

  2. Tyvärr är det många turister som föredrar billiga ”made in China” souvenirer istället för lokalt hantverk som är lite dyrare. De flesta souvenirer som har texten ”Greece” eller ”Crete” är tyvärr inte tillverkade i Grekland. När jag hade butik här i Chania och jag skulle börja göra inköp blev jag såå besviken på allt som är ”typiskt grekiskt” men inte alls tillverkas i Grekland. Att stödja de lokala hantverkarna tycker jag därför är väldigt viktigt.

    1. Tack Anita för ett riktigt exempel från verkligheten. Inte alltid så lätt för konsument att veta vart saker är tillverkade om det inte framgår tydligt. Håller helt med om att stötta lokala hantverkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *