Gott nytt reseår 2019

Posted on

Ännu ett år att vara otroligt tacksam för. Ett reseår med besök i 13 länder men enbart två flygresor och ett år med stora förändringar i livet i allmänhet.

Det är helt klart ett medvetet beslut att flyga mindre, även jag påverkas samtidigt som jag ju hela tiden landar i att jag inte tror att det stora svaret är att alla ska sluta flyga. Jag ser stora vinster med att känna att ett år med mindre flyg inte känts resefattigt på något sätt och att det alltså (om jag någonsin tvekade) går att skapa roliga resor med fötterna på marken.

Resa själv gillar jag väldigt mycket vid det här laget, efter några års övning. Här i Gambia med en liten kreativ stund med min kamera vid “stranden”

Mitt 2019

När jag sammanfattar mitt 2019 rent privat så har året mestadels bestått av en rad projekt på B. Bröllop, bilsemester, badrumsrenovering, bilbyte och bäbis. Projekt som krävt en väldans massa research och beslut. Visserligen bara beslut om roliga saker men jag ser fram emot ett 2020 med lite mindre av den varan och lite mer av ta dagen som den kommer och lite mer kravlös vardag.

Jag brukar sammanfatta mitt år med ett ord och välja ut årets låt. Det sistnämnda är relativt enkelt: Tightrope som min syster sjöng på vår vigsel som handlar om att följa varandra på livets äventyr. Det är så jag ser fram emot att leva hela mitt liv med Erik. Årets ord är desto svårare men jag har landat i att uppgradering sammanfattar året relativt bra. Ny chef och styrelse på jobbet, Engström/Gustavsson blev Vismer, sambo blev äkta makar, ihopslagen ekonomi och två som blev tre. Stora förändringar i livet som alla påverkar såväl vardag som livet i stort.

Rent bloggmässigt hade jag en dipp i våras då jag kände mig bloggtrött men utöver det får jag bättre och bättre snurr för varje år som går. Alltså, jag hittar sätt att vara lite mer effektiv i mitt skapande samtidigt som det fortsatt ger mig otroligt mycket stimulans i livet.

En av de bästa måltiderna från 2019, en avocadofrukost i Ljubljana

Mitt reseår 2019

När jag nu sammanfattar mitt reseår 2019 kan jag konstatera att jag haft flera månader helt utan resor samtidigt som jag gjort två lite större och en hel drös mindre. Jag har besökt alla länder i Norden förutom Island och upplevt mycket i Europa.

Året har inte präglats lika mycket av den flygdebatt som var 2018 men däremot av olika hållbarhetsfrågor vilka jag välkomnar dem alla. Det har varit ett roligt resa-medvetet-år med många intressanta frågor och perspektiv att skriva om.

Bilblåst längs vägarna

Januari – Hemmaliv

Jag inledde året mestadels på hemmaplan utan större utsvävningar. En tur till Hallmyra för att rida var det enda jag gjorde utanför länets gränser.

⇒ Medveten favorit: 74 förslag för att få fler att resa med tåg i Europa och i Sverige och Klimatpolicy för Resebloggare: Begränsa mina fotavtryck 2019

En av de sakerna vi sysselsatte oss med i januari. Nu pryder de vår vägg i vardagsrummet.

Februari – Gambia

I februari gjorde jag min andra ensamresa till Västafrika, denna gång till Gambia. Det blev många härliga promenader längs stranden, några utflykter och strapatser i stadens olika stadsdelar för att få lite känsla för vardagslivet.

⇒ Medveten favorit: Tillåta sig att vara i process: Om att närma sig att bli vegetarian & flygfri

Fina båtar i Gambia.

Mars – IVF-resa

Under marsmånaden höll jag mig på marken men gjorde ett gäng resor till Uppsala för att fullfölja vår IVF-resa som äntligen resulterade i ett embryo som bäddade in sig och började växa.

⇒ Medveten favorit: Att resa feministiskt – 22 sätt att bidra till hållbart resande

En marsaktivitet, att besöka kärleksfestivalområdet med vår värdparskvartett

April – Tåg till Bergen, Norge

Tillsammans med Wilda/Reaktionista åkte vi på väldigt härlig tågresa i sex etapper till Norge. Oslo, Bergen, båt på fjord och bergståget Flåmsbanan med häftiga naturskiftningar.

⇒ Medveten favorit: Positiv turism: en annan värld är möjlig och fighten har börjat och Res-snobberi och klassperspektiv på resor

I Norge längs Flåmsbanan

Maj – Annat än resor på agendan

Maj var ännu en lågintensiv resmånad. Jag var bloggtrött, fick en rolig möhippa, planerade bröllop och jobbade rätt mycket.

⇒ Medveten favorit: Spaning: Vad händer bortom flygskam?

Möhippa!

Juni – Bröllop

Utanför Malmköping utspelade sig vår Kärleksfestival och efter inridning på en gigant-häst sa vi ja till varandra på en trasmatta. Omgiven av nära och kära – vilken fest!

⇒ Medveten favorit: Jag är inte bäst i klassen på att resa hållbart (och vill inte vara det heller)

En av de bästa stunderna på hela 2019
Wiihooo!

Juli – Bilsemester i Europa

Årets största resa var våra tre veckor i Europa i vår bil där vi gjorde totalt 600 mil genom 12+länder. Många fina samtal och sommarprat längs Europas bilvägar, vagabondform att räkna med och otroligt vackra landskap med solrosfälten som pricken över i:et.

⇒ Medveten favorit: Flyg ansvarsfullt – KLM:s initiativ Fly Responsibly & vad jag tycker om det

Älskade solrosor!
Vagabondformen tog mig upp på Mangart i Slovenien

Augusti – Ridläger och Malta

Min tydligaste bubbla är när jag åker på ridläger på Hallmyra och allt utanför det som händer där blir smått ointressant. Älskar hästbubblan som i år även innehöll en tur till Mc Donalds för att köpa morötter i drive-in. Jag gjorde även en kortare ego-resa till Malta och träffade upp Erik för en dag.

⇒ Medveten favorit: Självkörande elhusbil – en spaning om framtidens resande

Hela gänget uppradade
De fina burspråken i Valetta på Malta

September – Åbo, Finland

Med färjan över delar av Östersjön hälsade jag på min syster i Åbo och kollade på den musikal hon medverkar i. Kul att resa till något annat än en huvudstad i ett så nära land.

⇒ Medveten favorit: Thomas Cooks konkurs – Topplista: vem är det mest synd om?

Paps, Syster och Mams i Åbo

Oktober – Sverigeresor

I oktober började jag närma mig hög-graviditet och några längre resor var det inte tal om. Vi gjorde en tur till Linköping, en helg i Örebro och ett dygn på Hallmyra för ridning och hästgos.

⇒ Medveten favorit: Vad är egentligen problemet med semester, alkohol och turism?

Erik rider Björnen

November – Elton dimper ned

Överraskande nog kom Elton tidigare än väntat och var med oss nästan hela november. Den månades längsta resa gick till Rosendals trädgård på Djurgården men utöver det mestadels promenader och någon enstaka tur med tunnelbanan.

⇒ Medveten favorit: Resa hållbart – att åka dit alla andra INTE åker

Älskade unge!

December – Västerbotten

Året avsluades precis som förra året i ett vintrigt Västerbotten med min ursprungsfamilj. Härligt, avslappnat och fantastiskt att få vara omgiven av vinterlandskap och snöfall.

⇒ Medveten favorit: Turismspaningar – en sammanfattning

Eldkorg som pappa byggt till Eriks stora glädje

Reseår 2019 i siffror:

 • Antal olika resesällskap: 4 stycken (ombyte förnöjer verkligen)
 • Antal huvudstäder: 5 stycken
 • Antal besökta länder: 13 länder (räknar ej länder som vi i princip bara passerade under vår bilsemester)
 • Antal nya länder: 2 stycken
 • Antal resdagar: 38 utomlands, Sverigedagarna är för många för att hålla koll på
 • Antal blogginlägg: 160 stycken

Det förvånar mig ändå hur många resor jag lyckats göra samtidigt som vi gift oss och jag varit gravid. Ett bra reseår 2019 helt enkelt.

Här finns mina tidigare sumeringar

Gott nytt reseår 2016
Gott nytt reseår 2017
Gott nytt reseår 2018

9 thoughts on “Gott nytt reseår 2019”

 1. Åh, vilket fantastiskt och omvälvande år på så många sätt! Förstår verkligen att det var speciellt. Återigen stort grattis till både bröllop och bebis! <3

  Jag gillar upplägget av det här inlägget med de sammanfattande tankarna och att du har summerat året på flera olika sätt.

  Önskar dig ett fint 2020 både resemässigt och på hemmaplan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.