Året 2023 – om resorna, företagandet och Lindalivet

Posted on

Min sammanfattning av året 2023 – mörkt i omvärld och ljust i sinne. Underbara resor med många lärdomar. En stark start på min företagarresa och ett stabilt familjeliv.

I slutet av mitt första bloggår som fullskalig resebloggare 2016, gjorde jag en årssammanfattning om året som gått med kronologisk genomgång av resorna månad för månad. Det upplägget ”Gott nytt reseår” utvecklades på marginalen från år till år men de senaste åren har jag känt att upplägget skaver. Det finns ett före och efter 1. flygskammen (2018), 2. få barn (2019) och 3. pandemin (2020) där det inte längre för mig är fokus på att resa så mycket och ofta som möjligt. Men eftersom jag är en fyrkant som gillar systematik så har jag inte haft förmågan att tänka utanför boxen i mitt årssammanfattande förrän nu. Åtta år senare. Kalla mig gärna lite långsam och långt ifrån en early adopter.

Det där var en lång inledning för att egentligen säga det viktiga: År 2023 är slut och med detta vill jag sammanfatta och reflektera. I år (kanske i åtta år framöver, vem vet) blir det istället tematiska sammanfattningar. Kanske skulle varje tema kunna bli ett eget inlägg men jag ska åtminstone ge det ett försök att hålla det kort för det kommer bli långt ändå.

Reseåret 2023 – 100 dagar utomlands

Vietnam och Thailand under årets första tre månader

Mitt reseår 2023 inleddes med två månader i Vietnam i Da Nang och Nha Trang och sedan en sista månad i Hua Hin i Thailand. Av de fem månader vi var bortresa var januari i Da Nang den minst bästa. Vi trivdes inte, Vietnam var svårare än Thailand och istället för att leva easygoinglife kändes mycket svårt och komplicerat. Bättre blev det i Nha Trang då flera polletter trillade ner och lärdomar skapades. Som att jag faktiskt behöver resa mer bekvämt när vi reser med barn, vilket jag i månader försökt kämpa emot eftersom det sitter så djupt rotat i mig att mitt sätt att resa är äventyrligt, utmanande och lokalt.

Mina systrar hälsade på i Nha Trang och det var fantastiskt. Att vi till slut valde Hua Hin som vårt sista stopp var en fullträff och precis vad vi behövde som avslut. Om den resan finns otroligt mycket att säga, t.ex. skrev jag veckoinlägg som jag är glad att ha sparat som en dagbok. Jag tycker att inlägget med 100 frågor och svar är den bästa sammanfattningen om hur vi hade det.

Da Nang beach, en dag med små vågor och strålande sol
Hoi An precis söder om Da Nang, turistiskt och jättebra.
Cykelutflykt på vietnamesisk landsbygd
Familjen Vismer och systrarna Engström
Nudlar på en trottoar
Historisk plats i Nha Trang
Hua Hin och ett ljuvligt komplex
Beachhäng i Hua Hin
Mat på en grusplan vid en lokal marknad
Night Market i Hua Hin, så jävla gott

Storfamiljsresa till Makarska i Kroatien

Sista veckan i september firade vi min pappa i Kroatien och förutom mysigt kusinhäng för mina små, båtdag som födelsedagspresent fick jag också uppleva Kroatien efter högsäsong vilket jag kan verkligen kan rekommendera.

Glass i stora lass
Stenstrandshäng
Kusiner spanar på fiskar i det klara vattnet
Cykelutflykt med fyra vuxna och fem barn
Kvällsdopp med solnedgång

Konsertresa med nattåg till Hamburg i Tyskland

I oktober hade jag planer på att överraska Erik med konsert och nattåg till Hamburg men eftersom det krävdes tre barnvakter så blev organiserandet lite för övermäktigt, jag fick avslöja mina planer. Vi hade det hur bra som helst och var så där spontana och obekväma som vi brukar vara när vi reser och det var otroligt trevligt att resa ensam med sin man. Något jag inte gjort på fyra år så det var på tiden.

Uppleva Hamburg en tidig oktoberdag
Stort hus!
Walk off the Earth <3

Sverigeresor hit och dit

Såklart finns det en massa mindre resor i mitt närområde i Sörmland, flera vistelser hos mina förändrar i Västerbotten och en och annan resa kors och tvärs i Sverige till nära och kära. Allt det där är fantastiskt men kanske inte det som utmärker sig för reseåret 2023.

En trip till Sälen gjorde vi under hösten

Företagsåret 2023 – över förväntan och lite till

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig av mitt första år som egenföretagare men från den dagen när jag kom hem från vår långa utlandsresa så har jag jobbat heltid med mitt egna företag. Jag har använt de sparpengar jag avsatt men inte mer. Jag har strategisk och smart använt de stöd som getts från affärscoacher och försäkringar eftersom jag blev uppsagd 2022. Det har gett mig en riktigt bra start.

Jag har nått nästan alla mina mål. Jag har haft saker att göra varje dag. Mycket mer än jag hunnit. Jag har utökat mitt nätverk enormt. Lärt mig något varje dag. Haft betalda uppdrag varje månad och kunnat betala ut mina första egna löner. Blivit ordförande för Naturturismföretagen, bara en sån sak! Temat för årets uppdrag har varit utbildning och jag har träffat så många nyfikna, entusiastiska och kunskapshungriga människor. En ynnest.

Det har nog ändå gått över förväntan, allra tydligast blir det utifrån att några av mina farhågor inte ens varit närheten av att besannas. Tänk att jag lever det här livet just nu med flexibilitet och helt på mina villkor. Det möjliggör så mycket livskvalité som är ovärderlig.

Grimslövs folkhögskola
Panelist på Järvsö Summit
Naturskyddsföreningen
Forum för Naturturism med Naturturismföretagen

Bloggåret 2023 – först nu faller några tankar på plats

2023 – året då bloggens roll påbörjade revidering

Min bloggpepp har gått i vågor. Inga djupa dalar som krävt paus och uppehåll men många gånger har jag ifrågsatt varför jag bloggar. Vad det syftar till. Vad jag vill uppnå. Drivkrafterna och målet mina första år har varit så tydligt. Vara en röst i resa-hållbart-samtalet, påverka människor, ha bloggen som min språngbräda för något mer. Allt det där är uppnått även om delar av dem är ett ”oändligt uppdrag”.

På många sätt är mitt företagande och min bok mina ”bästa plattformar” för att nå ut. De har tagit bloggens roll. Kanske är det därför bloggens syfte och mål är under revidering och jag därför har det där ifrågasättandet av syfte, varför och varför som gnager lite. I skrivande stund är det också första gången jag sätter ord på det här så att jag får tankarna att hänga ihop. Skönt insikt. Jag har investerat så otroligt mycket tid i min blogg, hur ska jag förhålla mig till det? Bloggens roll i mitt liv 2024 får jag försöka landa i nästa år.

Stolt över att skicka kartonger med böcker!

2023 – året då bloggen, i vanlig ordning, gett mig så mycket

Samtidigt är bloggen min bas. Jag är så glad att jag har en skrivplattform när andan faller på. Jag älskar att skriva in the moment på resor. Glad över att se tillbaka på resor när jag skriver mina långa ”tips i bla bla-inlägg”. Ibland kommer det kommentarer som påminner mig om att just mitt sätt att blogga är uppskattat och efterfrågat. Mångfacetterade känslor får jag sammanfatta det som.

Jag gillar inläggen skrivna i flow. Under en resa eller baserat på en tanke. Jag gillar mina långa (när de är klara) att-göra-i-inlägg som tar evigheter att göra. Och jag gillar mina resonerande inlägg där jag vrider och vänder på saker kopplat till turism. Allt är kul på sitt sätt.

Medvetna favoriter 2023

Om jag tittar på de inlägg som är mer av uttalad hållbar/medveten karaktär så är det tydligt hur mycket inspiration jag hämtar från de faktiska resorna jag gör. Det är inte filosoferande på min kammare som inspirerar, det är situationer jag utsätts för, hamnar i, val jag gör.

Mina tre medvetna favoriter 2023, alla skrivna under vår långresa är:

Coolt cafe i Nha Trang där väldigt många bitar föll på plats

Världsåret 2023

Jag är ingen nyhetskrönikör men vill ändå skriva något om världen. Det känns riktigt granitgrått. Ännu inte becksvart. Jag tycker det är så fruktansvärt att historien tycks få upprepa sig i Sverige och Europa. Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik (som andra partier tillåter) och högerpopulister som vinner mark i Europa och världen. Jag tycker det är svårt att ta in att det finns människor som gör skillnad på folk och folk och tycker att orättvisa måttstockar är svaret på de problem vi står inför. Om Trump vinner nästa år, då är det fan risk att det blir jävligt svart. Och så inte bara ett utan två krig i vårt närområde. Plus alla krig runt om i världen vars rapporteringen inte ens når mig.

Energikris, lågkonjunktur, svag krona, höga räntor. EU tar stora kliv för att tvinga fram mer hållbart företagande. Reseindustrin har det tufft och jag hoppas bara utvecklingen av hållbart bränsle kan gå flerfallt gånger snabbare. När många sedan har råd att resa så ska det vara möjligt att göra det mer miljövänligt och med mindre slitage på vår planet. Vi har en global resebransch i omställning.

Lindaåret 2023

Till skillnad från världsläget så har jag haft ett väldigt fint år. Det känns som jag haft ett stabilt år. Inga stora känslomässiga utmaningar, inga tuffa motgångar. Att få resa så mycket och så länge med min lilla familj är jag så djupt tacksam för. Att barnen blir äldre, går att föra dialoger med, klarar av mer saker själv och är bättre kompisar med varandra gör hela skillnaden på januari och december 2023. Att få känna 100-procentig tillit till min man och att vi är ett dreamteam i vardagsrull och reseäventyr är grymt.

Jag har tagit upp lektionsridandet igen för första gången på 15 år och det är ljuvligt att ha en timme i veckan med totalt fokus på häströrelser. Att jag kraschade knät och inte kunde träna på hela sommaren var en bedrövelse som nu är glömd och jag har fullt fokus på att träna till Vasaloppet i början av mars.

Bland det första jag gjorde när vi kom hem var att ta ner ett träd
Vi ska på finkalas
Vardagsutflykt till Kungstornet i Strängnäs

Vad jag tror om 2024

En tradition från tidigare årssammanfattningar jag vill hålla kvar i är några rader om vad jag tror om 2024. Jag tror att mitt företagande kommer gå från klarhet till klarhet. Jag hoppas på att kunna genomföra hela Klassikern men allt kan ju hända. Jag vill hitta en bra relation till min blogg. Jag ser fram emot att mina barn ska bli ännu större. Jag hoppas på att världen går i en lite ljusare nyans av grått men sätter inga pengar på det. Jag tror och hoppas på att vi avslutar året med ännu en långresa. Var den kan tänkas bli, det ändras från vecka till vecka.

Med detta vill jag önska ett gott slut till alla ni som läser sporadiskt och regelbundet. Tack till er som lämnar en tankeväckande kommentar eller delar med er av era tankar och perspektiv. Det är berikande och utvecklande. Tack!

Här finns mina tidigare summeringar. En fin lista börjar det bli.

Gott nytt reseår 2016
Gott nytt reseår 2017
Gott nytt reseår 2018
Gott nytt reseår 2019
Gott nytt reseår 2020
Gott nytt reseår 2021
Gott nytt reseår 2022

One thought on “Året 2023 – om resorna, företagandet och Lindalivet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *