Gott nytt reseår 2018

Posted on

Reseår 2018 var året då jag blev kär i Sörmland, besökte fyra nya länder och fyllde hjärnan med mer kunskap och nya perspektiv. Jag är så glad och tacksam för allt jag upplevt och lärt mig. 

Headerbilden för 2018 är tagen i Irland genom en av alla de självutlösande bilder jag kreativt tagit under mina resor på egen hand. Den står för självständighet, för att ha hela världen runt sig men också för att jag och alla andra människor är ganska små på jorden när allt kommer omkring.

Mitt reseår 2018

Jag brukar välja ut ett ord för varje år som symboliserar året. För 2018 har det känts ganska svårt att hitta ett för hela mitt liv. Men ur en del av mitt liv, det som är relaterat till mina största intresse (att resa och att blogga), finns det ett ord som passar väldigt bra. Omvärdera. Jag tror aldrig jag reflekterat så mycket över mig själv. Vem jag vill vara och hur jag vill leva kopplat till resor och tid (jobb/fritid). Det är bitvis tungt men alltid väldigt utvecklande. Jag har dock aldrig omvärderat att jag vill blogga. Så här efter snart tre år så känns det fortfarande lika självklart. Årets låt är egentligen ett helt soundtrack. Det är musiken till filmen The Greatest Showman. Så peppig och extremt bra film. Lätt topp tre i mitt liv ihop med Love Actually och Titanic.

Mitt resande (och bloggande) 2018 har i allra högsta grad präglats av den flygdebatt som i princip pågått hela året. Det har fått mig att på djupet reflektera över varför jag gillar att resa så mycket (och varför jag känner ett sånt motstånd mot att kraftigt minska mitt eget flygande) och det har pushat mig att se mig om ännu mer i Sverige. Det är jag väldigt tacksam för.

Jag har skrivit en hel drös med medvetna inlägg som jag är väldigt stolt över. Både för att de engagerat, för att jag utvecklats av att tvingas tänka in så många olika perspektiv och för att jag lärt mig så otroligt mycket av all research jag gör inför alla dessa inlägg.

Mina resor 2018

Den 19:e december 2018 publicerade jag inlägget En resa i månaden. I skrivande stund har jag ytterst vaga planer för 2019, vilket kontrast mot hur det alltså var för ett år sedan. Så här när 2018 ska summeras kan jag konstatera att det blev en resa i månaden om jag räknat snällt, april, augusti och december räknas nog egentligen inte, men ändå. Nio av årets månader har jag gjort en resa och upplevt världen inom Sverige eller utomlands. Så glad för varenda resdag jag haft möjlighet att göra. Det här blir min summering av mitt reseår 2018.

Januari – Budapest

Året började i Budapest där jag och Erik firad in det nya året. Jag gillade Budapest som stad, inte minst för allt som fanns att äta i Budapest. När jag och Erik pratar om vilka resor vi gjort ihop så går inte denna till historien som den bästa. Erik var krasslig och orkeslös och vi hade en del tuffa snack. Bra påminnelse om att allt inte är rosenrött bara för att en reser. Ingen skugga ska dock falla på Budapest.

⇒ Medveten favorit: Miljönormer – 28 frågor att ställa dig innan du klagar på någon som flyger mycket

reseåret 2018
Kedjebron som binder samma Buda- och Pestsidan.

Februari – Ghana

Åh Ghana. Som denna resa har spelat roll i mitt liv. Både där och då och i hur jag ser på mig själv efter den resa. Minst fyra centimeter längre, ännu tryggare i att resa själv och ännu mer kär i vad allt vad den afrikanska kontinenten har att erbjuda. Accra tog mig med storm och gospeln i Cape Coast fick en egen plats i mitt hjärta.

⇒ Medveten favorit: Att möta sina egna förfäder i vitögat

Reseåret 2018
Gospel med feeling i Cape Coast, Ghana

Mars – Belgrad

Jag och Josephine hade länge taggat för att få möta våren i Europa i slutet av mars. Vi möttes av isande vind och en decimeter snö. Det hindrade inte vårt goda humör och vi hade tre grymma dagar med lyxig mat, historia och samtidsfrågor i dagens Belgrad och långa djupa snack. Kan varmt rekommendera Belgrad som weekend-stad.

⇒ Medveten favorit: Resa All-inclusive – vad är problemet och vem förlorar?

Reseåret 2018
Vårblom och snö i en mix. Josephine var mitt fantastiska resesällskap
Reseåret 2018
Supergod mat i Belgrad

April – Hemma!

Allt är ju relativt. Jag ser april som en hemmamånad trots att jag både var i Kramfors på jobb och på workation med Influencers of Sweden i Linköping där vi bodde på snygga The Box Hotel

⇒ Medveten favorit: Världens värderingar och extrema Sverige

Reseåret 2018
The Box Hotel i Linköping där en kan sätta sig och jobba i väldigt trevlig miljö

Maj – Irland och Nordirland

Resan till Irland och Nordirland var helt fantastisk rakt igenom. Både för att jag var travel high när jag kände mig fri som en fågel under min roadtrip i Irland och för att studieresan till Nordirland var så extremt givande. Jag fick se Belfast och Dublin ur helt andra perspektiv än vad jag gjort om jag rest dit som turist. Så glad över att få komma på djupet i ett så intressant gränsland.

⇒ Medveten favorit: Simma med delfiner: För- och nackdelar med samvetet i behåll

Reseåret 2018
Glad tjej i blåsten vid Irlands västkust
Reseåret 2018
Färgglatt på en bakgata vid i Belfast

Juni – Västerbotten och Sörmlandsturné

Jag började sommaren tidigt med en semi-semester. På bröllop på Midsommar, utflykt och paddling i Västerbotten med min familj och sedan en underbar Sörmlandsturné där jag fick ännu starkare band till detta landskap. Så många fina utflyktsmål som typ halva Mellansverige kan nå under en helgresa.

⇒ Medveten favorit: Ett flygbolagsklagan – om varför flygskatt är bra och en jämförelse av två industrier

Reseåret 2018
Trosa <3

Juli – Gotland, Skottland, England och Tyskland

Juli 2018 var första sommaren som jag och Erik hade uttalad semester tillsammans. Vi inledde med helt underbara dagar på Gotland med gårdsbutiker, god mat och en natt i en timmerstuga jag alltid kommer minnas. Någon vecka senare roadtrippade vi Skottland och sov på en herrgård som överraskade, var sedan på bröllop i England och vandrade i Lake District. Vi avslutade juli med en riktigt bra konsert med Jack Johnson i Berlin.

⇒ Medveten favorit: Spektrum: Reaktionista om att vara den som inte har råd att resa

Reseåret 2018
Solkysst på södra Gotland
Reseåret 2018
Herrgården, the one and only
Reseåret 2018
Lite utsikt på vandringen i Lake District

Augusti – Summer workation Lindö

I augusti drog jobb igång med full fart och jag åkte på en väldigt härlig workation på fantastiska Lindö där Nathalie lever sin dröm.

⇒ Medveten favorit:12 politiska valkrav signerat Resa Medvetet

Reseåret 2018
Årets ballaste bild tagen av Caroline Frankesjö

September – Örebro och Julita Gård

Som jag velade hur jag skulle göra med min planerade långhelg i september. Till slut blev det Julita Gård istället för Schweiz, ett beslut jag är väldigt nöjd med. I september mötte jag upp Sanna och Jennifer för bloggutvecklingshäng och njöt av det Örebro har att erbjuda. Efter typ fem besök på två år i denna stad känner jag mig nästan som hemma.

⇒ Medveten favorit: Djurvänlig turism – 9 tips på sunda exempel och Minska flygens utsläpp utan att själv flyta mindre

reseåret 2018
Jennifer och Sanna i sköna Örebro
reseåret 2018
En av de många bra guiderna jag mött under 2018. Här på Julita gård i det stora huset.

Oktober – San Francisco

I slutet av oktober var det äntligen dags för mig och Erik att resa till San Francisco för två veckor av stadshäng, distansjobb, utflykter och massa roligt umgänge med varandra. Vi är ju väldans resekompatibla och hade riktigt bra dagar i San Francisco city och i bergen i Lake Tahoe.

⇒ Medveten favorit: Sexturism och vilka är de svenska männen som köper sex utomlands

reseåret 2018
Castro-området i San Francisco

November – Napa Valley och San José

Fösta veckan av november spenderade vi först norr om Sanfran i Napa Valley och sedan söder om San Francisco när vi bodde utanför San José. Vi spanade in IT-jättarna i Silicon Valley, fascinerades av sjölejon i Santa Cruz och njöt av bästa Jazzen ever.

⇒ Medveten favorit: Alla vill vi väl och tror på olika lösningar och När flygfritt blir synonymt med hållbarhet och annat jag stör mig på

reseåret 2018
Highway one söder om San Francisco

December – Västerbotten

Förutom två resor till Göteborg spenderas tio dagar hemhemma i Tväråbäck omgiven av mjuk snö, skratt med vänner och familjehäng över julen. Det kändes som jag var på resort och fyllde mina dagar med poddar, ljudbok och skidor.

⇒ Medveten favorit: Att de har mage att kalla sin produkt för hållbar öl

reseåret 2018
Mina föräldrar när solen sken som bäst

Reseår 2018 i siffror:

 • Antal olika resesällskap: 6 stycken (ombyte förnöjer)
 • Antal huvudstäder: 5 stycken
 • Antal besökta länder: 7 länder (räknar Nordirland, Skottland och England som ett)
 • Antal nya länder: 4 stycken
 • Antal resdagar: 46 utomlands, 21 Sverigeresedagar, totalt 67 dagar (många fler än jag trodde)
 • Antal blogginlägg: 210 (ett mer än förra året)

Reseåret 2018 var riktigt bra på alla tänkbara sätt. Så många möjligheter jag tog vara på och skapade. Hur var ditt 2018?

10 thoughts on “Gott nytt reseår 2018”

 1. För mig blev det 5 huvudstäder, 5-6 länder beroende på om jag räknar Palestina skillt, varav 4-5 nya länder. Antal resdagar utomlands ca 25. Rest främst solo (eller träffat vänner som bor dit jag åkt), förutom Amsterdam dit jag åkte med mamma. 😊

 2. Men wow vad du reser, inspirerande! Jag vill också. 46 dagar bra procent lixom!

  Och 219 inlägg – jag bugar.

 3. Gott Nytt År till dig! Ja av alla dina resor är Ghana-resan den jag verkligen vill göra själv. Julita Gård har jag ju redan fått rundvisning på 🙂 Ses och hörs i 2019! Kram!

 4. Det glädjer mig att du nästan känner dig som hemma i Örebro – du är alltid välkommen hit! Önskar dig ett riktigt gott nytt (rese)år 2019!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.