Att de har mage att kalla sin produkt för hållbar öl

Posted on

Vad är hållbar öl? Kan något som har så mycket baksidor ens kalla sig hållbart eller är det dömt att misslyckas? Miljövänlig produktioon är inte = hållbar produkt.

Vad händer med bilden av en produkt när den benämns som hållbar? Känns det lite bättre att köpa? Är vi beredd att betala lite mer? Är vi lite mer måna om att visa upp för världen att vi konsumerar något hållbart? Mest troligt.

Det här blir inget vanligt resa-medvetet-inlägg. Jag tar mycket mer ställning än jag brukar och skälen till det är många. Den största att just den specifika frågan skulle bara kännas fejk att vara allt för nyanserad i. Vi får se om du gillar detta sätt eller föredrar mina gråskalor.

Hållbar öl – ett missbrukat ord av gränslös industri

Öl kan vara hållbart så länge det är alkoholfritt. Inte annars. Ändå tar alkoholindustrin gärna chansen att klä sig och sina produkter i positiva och populära ord. Hur ska en kunna klandra dem, den industrin leds ju inte av några inkompetenta affärsmän precis.

Öl med alkohol kan på sin höjd vara miljövänligt framställd men inget som dödar kan väl ändå anses vara hållbart? Jag är så jävla trött på att ordet hållbarhet och dess motsvarighet på engelska sustaniable kidnappas, svartmålas och missbrukas av en av våra vidrigaste industrier så som alkoholindustrin. Och ja, local craft beer och öl producerad på gulliga små gårdar i Sverige är också en del av den samlade industrin.

hållbar öl
Visserligen bara alkoholfria produkter i denna bild men naturligt bryggd öl blir inte hållbar om nån trodde det

Varför alkohol-öl inte kan vara hållbart

Flyg kan inte vara klimatsmart eller hållbart i sig. Resor kan bidra till en bättre värld men flygen i sig så som de drivs idag är inte hållbara. Alkohol, hur eco-friendly, fair-trade-producerad den än är kan inte heller vara hållbar. Alkohol är den tredje främsta riskfaktorn för sjukdom och tidig död i världen. Varje år orsakar alkohol 3,3 miljoner människors död enligt Världshälsoorganisationen WHO. Det är dubbelt så många som de som dör i aids. Fem gånger fler än de som dör i malaria.

Hållbarhet i sin allmängiltiga definition (jag litar på Wikipedia) innebär både miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Flaskor slängs i haven, ett lands ekonomiska utveckling saktas ned av att staten måste ta hand om alkoholskador och män slår kvinnor och barns skolgång blir förstörd. Inte så hållbart.

Det måste väl ändå finnas någon gräns för att något ska få kalla sig hållbart? Bara för att ett fossilt bränsle har lite mindre miljöpåverkan än ett annat så blir det ju inte hållbart. Samma med alkohol.

hållbar öl
Bild av Vova Drozdey från Unsplash
hållbar öl
Lite flaskor som kommit på vift i Thailand. Foto av Towe Engström

Vad kallar de hållbar öl?

Bryggerierna kallar sig hållbara för att de gör öl av överblivet bröd, för att plasten som binder samma sex-packen görs av nedbrytbar plast som inte skadar marinlivet och för att de sänker utsläppen i sin produktionen. Det är klart att det är toppen att även de vill dra sitt strå till stacken men att de samtidigt tar alla chanser de kan att invagga konsumenterna i falsk hållbarhet provocerar mig. Som ni märker.

Här är jag inte riktigt lika nyanserad och balanserad som jag brukar. Det beror på att det ur mitt perspektiv inte finns några å ena sidan och andra sidan med alkohol. Så som det gör med att resa med flyg, att resa till diktaturer, att nyttja djurturism osv. I dessa frågor finns det flera sätt att se på saken. Med alkohol finns det bara den egoistiska sidan av “jag vill konsumera” och den omedelbara konsekvensen att bidra till att dessa 3,3 miljoner människor dör.

Det enda märkningen som ett alkoholföretag rimligtvis skulle kunna märka sin produkt med är “lite mindre dålig öl”. Undra om den marknadsföringen skulle gå hem? I believe not.

Jag fattar njutningen

Jag fattar att folk vill dricka alkohol. Jag fattar att folk tycker att det är gott, att berusningen är skön. Att det är guldkant, belöning och njutning. Att det hör till. Jag fattar att den enskilda konsumenten (som sällan dricker för mycket utifrån sin egen definition) inte ser hur hela kedjan hänger ihop så som den gör för mig. Utan lågkonsumtion, ingen medelkonsumtion. Utan medelkonsumtion inget risk- eller missbruk. Trots detta har jag egentligen inte problem med att folk dricker alkohol. Jag har problem med att ordet hållbarhet missbrukas. Drick gärna alkohol, välj gärna ekologisk före den “vanliga alkoholölen” men hållbar öl – nope.

Hänger mitt resonemang inte ihop? Berätta hur du tänker, jag lyssnar gärna på dina sätt att se på saken.

När jag ändå har din uppmärksamhet…

…vill jag passa på att utmana dig som dricker alkohol på tre saker

  1. Varje gång du köper hem alkoholöl – testa en ny alkoholfri öl. Systembolaget har en himla massa sorter att välja mellan.
  2. Se alltid till att ha alkoholfri öl (eller vin) på bordet vid middagsbjudningar så det blir lätt för fler att välja alkoholfritt.
  3. Gör inga förskönande sociala-medie-inlägg om hur bra det känns att dricka “hållbar öl”.
hållbar öl
Bundabergs Ginger Beers är ett hett tips på alkoholfri dryck som många uppskattar. Smakar dock inte öl.

PS Notera att jag föredrar att kalla det alkoholöl och alkoholfri öl av den enkla anledningen att öl är öl oavsett alkoholhalt. Språkbruk är murbruk och om alkoholnormen ska försvagas kan inte öl vara synonymt med alkoholöl.

Här finns alla inlägg på temat alkohol respektive hållbarhet och miljö

6 thoughts on “Att de har mage att kalla sin produkt för hållbar öl”

  1. Ölet ifråga måste ju få säljas som hållbart tillverkad dryck. Det är ju inte kroppen det ska vara hållbart för utan miljön. Det är hållbart gentemot det det ska jämföras med: annan öl.

  2. mitt favvo uttryck i sammanhang där en får höra ett annat perspektiv är:
    “Aha du tänker så”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.