Pubkulturen i Irland. Ölen – den vuxna personens snuttefilt. Låta skummet sjunka, sedan dricka. Inte smutta för tidigt, då avslöjas din utländskhet. Vi turister gör ett kort besök och sen drar vi hem igen. Kvar är baksidorna vi aldrig får se. Vilken ansvar tänker vi ta för det?
Hur kommer det sig att vissa frågor är lätta att ifrågasätta och kritiskt granska medan andra är svårare? Varför känns det så mycket känsligare att skriva ett inlägg om turisters ansvar kopplat till öl jämfört med mat, djur, transporter? Hur många romantiserade bilder på öl som skålas från The Temple Bar i Dublin ska vi se innan vi pratar om alkoholens baksidor som den irländska befolkningen lever med?
Pubkulturen i Irland – om turisten själv får välja
Dublin är känd för sin pubkultur och öldrickande. Det märks inte minst eftersom ett av deras ölmärken är ett signum för landet. Många svenskar åker till Irland för att dricka riktigt mörk öl på en riktigt skön pub. För en del står det till och med högst på önskelistan. Vad händer när något skadligt och livsfarligt är en del av destinationsmarknadsföringen och turisterna med sitt besök bidrar till att öl flödar ännu mer?
Ärligt talat stör det mig att ett land byggt upp så stor del av sin destinationsidentitet på alkohol. Även om irländarna är stolta över sina ölmärken så är det inget som kommit inifrån irländarna själva. Det har alkoholindustrin jobbat extremt aktivt med. Precis som Absolut Vodka marknadsför Sverige. Vi svenskar tycker det känns exotiskt att få dricka nästan svart, riktigt irländsk öl under en weekend och sen åker vi hem. Tillbaka till vår vardag. Det blev en alkoholfylld helg men sen väntas ju det ”vanliga” livet hemma. Det som händer på Irland stannar på just Irland. Även konsekvenserna.
Vaddå, det är ju bara några öl?
Att gå på puben är ett sätt att umgås. Så får jag det beskrivet under min vecka på den irländska ön. Bekymmersfritt. Några öl efter jobbet, livemusik och häng med polarna, det är väl ändå ofarligt? Jag önskar att svaret var ja. Att det stannade vid de där två ölen. Allt för ofta blir det ju fler än så, för både turister och irländare. Sverige hade sin högsta alkoholkonsumtion 2004, då låg vi på knappt 11 liter ren alkohol. 2016 låg den på 9 liter. I Irland däremot låg konsumtionen på 11.5 liter 2016 och drygt 14 liter 2001. Det är så klart glädjande att det sjunkit i båda länderna men för fler liter ren alkohol ökar antalet misshandelsfall med sju procent. Det är många tusen varje år.
Jag gick längs gatorna i tre olika städer. Dublin, Galway och Belfast. Mitt på dagen och om kvällarna. Jag såg några utslagna, många som av allt att döma är kraftigt beroende av alkohol och ännu fler som var berusad oavsett tid på dagen. Unga och gamla. Irländare och turister. Fler än vad jag brukar se i Sverige. Det kan självklart bero på ett mer finmaskigt socialt skyddsnät i Sverige. Men det beror också på att högre konsumtion ger fler utslagna. Mer våld. Mer missär.
När turisterna åkt finns irländarna kvar. Som lever i det alkoholtäta samhället varje dag. Där det inte handlar om några öl på en weekend utan om några öl flera dagar i veckan. Det innebär fler barn som växer upp med supande fäder, män som slår varandra på käften, rattfyllor som dödar.
Turisters ansvar på temat alkohol
Folk får gärna åka till Irland och dricka öl även om jag förstår att inlägget hittills signalerar att min åsikt är en annan. Det jag önskar är att vi slutar romantisera pubkulturen i Irland och ägnar en tanke eller två till baksidorna som det orsaker för de familjer som lever i Irland. Varje dag, där publivet är vardag. Turisterna doppar tårna i ölfatet och sedan är vi på fast mark igen. Irländarna simmar och några drunknar.
Det pratas ofta om att vi som turister måste ta ansvar för miljön i det land vi besöker. Inte skräpa ned, hänga upp handduken på hotellrummet. Välja transportmedel med omsorg. Inte utnyttja oschysst djurturism och välja lokala matställen före globala kedjor. Vart är debatten om hur vi konsumerar alkohol utomlands? Om vilka spår det lämnar efter sig? Om hur turisters efterfrågan på alkohol ökat den inhemska befolkningens konsumtion av en denna produkt. Thailand och Indien är två exempel.
Kanske har du som läst enda hit tyckt att jag dömt dig eller andra som reser till Irland för pubkulturen och den goda ölen. Det är aldrig min mening att döma. Mitt mål är att ifrågasätta, nyansera, skapa reflektera. När jag kritiserar okonventionella saker som att simma med delfiner eller rida på elefanter får jag bara ryggdunkar. Med det här inlägget är jag inte lika säker på. Kanske är jag för svartvit? Känner du dig kränkt och som att du inte vill kännas vid något ansvar för att du åker till Irland och dricker öl? Ja, då kanske jag ryckte lite extra i just din snuttefilt. Sånt är livet.
Känner du att en liten reflektionstanke satt sig där i huvudet är det en bra start.
Jag förstår att intresset för irländsk öl är stort och att många vill dricka sin stout. För allas vår skull vill jag avsluta såhär: Irland har extremt mycket mer att bjuda på än öl.
Vad ger det här inlägget dig för tankar? Utmana mig gärna och berätta vad just du tycker och tänker.
Fler inlägg på temat alkohol
⇒ Ölflickor i Kambodja – en baksida av alkohol
Nu är jag kanske inte så informerad, men är det så många som åker till Irland just för att dricka öl? Visst, de har Guinness, men det är väl snarare en plats man besöker när man väl valt att åka till Irland, typ nu är jag i Dublin tre dagar, vad ska jag hitta på…
I så fall tycker jag nog att specifika vinresor till Italien är mer iögonfallande. När jag googlar vinresor får jag tio gånger fler träffar än när jag googlar ölresor, så det kan du kanske skriva om nästa gång? 😉
Och btw, jag besökte inte Guinness när jag var på Irland. Däremot drack jag deras cider Magners som jag tycker är oerhört god.
Det är säkert olika men min bild är verkligen att folk åker till Dublin för att dricka öl, inte enbart men mycket därför och det var också min bild av staden att mycket kretsade kring det. Kan absolut ha fel. Håller dock med om vinresor men de i sig undviker jag av förklarliga skäl, men ja, helt klart intressant upplägg. ”Varför jag inte åker på vinresor” kan ju vara en rubrik som lockar.. Har hört att deras guinness-museum/fabrik ska vara svinbra och intressant vilket inte förvånar mig 🙂 Många i mitt sällskap drack också cider och verkade väldigt nöjda. 🙂
Jag säger som Johnny. Whiskyresor till Skottland känns betydligt mer poppis bland svenskar om man ser till antalet artiklar, forumfrågor osv. än stoutresor till Irland gör.
Jag som kan jämföra med Storbritannien säger att irländarna definitivt dricker mer (och redan britterna dricker mycket). Många av de som har sociala problem i UK dricker dock inte dyr och ganska svag puböl. Istället blir det Carlsberg Special Brew, Skol och snabbköpens egna, billiga öl eller cider med mycket högre alkoholhalt för att snabbt bli fulla. Det hjälper som du skriver inte heller att samhället ser ut som det gör socialt. Just Dublin har problemområden ökända även bland engelsk arbetarklass. Jag vet inte hur svenska turister skulle ändra på det.
Problemen är ju olika beroende på region och dryck. Nej såklart kan turister inte ändra på det men allt hänger ihop. Alkohol går inte att separera och säga att det ena problemområdet inte har något att göra med det andra. Jag är inte ute efter att om turister slutar dricka alkohol så slutar det vara problem i Dublin, min poäng är att jag ytterst sällan ser en turist problematisera ölkonsumtion när de reser. Det mest görs helt oreflekterat.