Lösningar på alkoholskador orsakade av turism

Posted on

Turism orsakar alkoholproblem och alkoholskador och det är för bedrövligt. Här presenteras nio åtgärder som skulle göra stora skillnad.

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om alkohol och turism och vad som egentligen är problemet. Det kändes en aning deppigt att bara lämna det vid alla dessa problem men inlägget blev allt för långt för att också kunna beskriva lösningar på problemet.

Det här inlägget innehåller istället åtgärder som på olika sätt skulle förbättra situationen. Alltså färre som far illa av alkohol på olika sätt. Oavsett om det är personer som dricker för mycket själv, om det är anhöriga eller angränsande personer som far illa eller om de negativa konsekvenserna måste hanteras av lokalbefolkningen eller samhället i stort där turister befinner sig.

Alkohol är allas vårt ansvar om du frågar mig.

Alkohol är allas vårt ansvar

Alkohol har ju en förmåga av att lite för ofta ses som en privat angelägenhet. Det kan med fördel jämföras med en stor del av jämställdhetsarbetet, det personliga är politiskt. Det som händer innanför hemmets väggar spelar roll på samhällsnivå.

Som med det mesta så kan åtgärder göras av och på individnivå samt på en mer övergripande policy- eller samhällsnivå. Självklart är det enskilda personer som ska jag göra skillnaden och förändra men om ansvaret bara läggs på dem så kommer förändring inte ske i tillräckligt stor omfattning.

Djurturism är en bra jämförelse. Visst är det var och ens ansvar att själv låta bli turism där djur far illa men reseaktörer kan också ta ansvar genom att inte ens erbjuda aktiviteter där djur är inblandade.

Om vi vill skapa förändring så skulle jag säga att researrangörer spelar en avgörande roll. Flygbolag, hotell, resebyråer och så vidare. En annan avgörande spelare är de lokala myndigheterna och politiken i landet men det är ju ofta bortom företagens makt och kontroll.

Vi vill väl att reseaktörer inte ens erbjuder utflykter till djurplågande aktiviteter som att kolla på späckhuggare i små bassänger

Lösningar på turismens alkoholskador

Kanske upplevs detta inlägg som fyllt av pekpinnar men då vill jag återigen göra jämförelsen med djurturism. Den innehåller också en massa rätt och fel, gör si men inte så av den enkla anledningen att djur far illa och det måste till en förändring. Det är precis samma sak på alkoholområdet. Några förslag i inbördes ordning.

Lokalbefolkningens behov före näringsintressen

När kommuner och myndigheter ska avgöra om ett till serveringstillstånd ska beviljas eller om ännu en klubb ska få öppna så skulle det göra stor skillnad om det var lokalbefolkningens livskvalité som prioriterades före näringsintressens. Det bästa vore ju om det aldrig stod emot varandra men så är det sällan.

Ta seden dit vi kommer

Föreställ dig en fläskbit bli serverad i ett muslimskt land där befolkningen inte äter griskött. Jag tycker det låter närmaste otänkbart. Hur kommer det sig att alkohol hanteras annorlunda? Flera ställen i det väldigt strikta landet förenade Arabemiraten serverar alkohol till turisterna. Varför ska vi inte ta alkoholseden dit så som vi gör med kött och kläder?

alkoholskador turism lösningar
Fantastiska Dubai och urgott te. Det kan vi väl dricka när vi väl är där istället för att importera alkohol bara för turisters skull.

Alkoholpolicy för verksamheten och besökare

Många reseaktörer i bred bemärkelse har policys för allt möjligt både för verksamheten och uppförandekod/code of conduct eller liknande. Det finns principer och regler för pornografi, sexhandel, korruption, narkotika, vapen och så vidare. Oavsett landets lagstiftning har företaget en idé och värdegrund som de står på. Min bild är att inställningen till alkohol sällan finnas nedtecknad men jag kan ha fel. Oavsett så behövs det för hur alkoholproblem ska hanteras bland anställda, vart gränsen går för hur förfriskade personer som ska serveras, hur de ska förhålla sig till åldersgränser osv. Det viktigaste av allt är diskussionen snarare än pappret.

Brett utbud av alkoholfritt

Varje hotellbar, lounge, pub och restaurang ska ha ett tilltalande alkoholfritt utbud. Det ska vara lätt att välja alkoholfritt. inte upplevas som ett nedköp och inte behöva motiveras av andra varför det väljs. I många länder finns fruktjuice som är godare än det mesta andra på denna jord om de är färskpressade och fått en lite kul twist. Jag kan inte vara ensam om att tycka det.

lösningar på alkoholskador turism
Hur gott?? En passionsfruktsjuice i Sri lanka.

Flygbolag som inte serverar alkohol

Det finns flygbolag som slutat servera alkohol ombord pga säkerhetsskäl. 10 procent eller så kan inte hantera alkohol utan att det orsakar problem och den siffran förändras inte för att vi kommer upp i luften och precis fått semester. Istället för att personalen kan ägna sig åt de som är flygrädda får de lägga energi på att överförfriskade människor inte ska utgöra ett säkerhetshot eller fördärva andra passagerares flygning. Tänk så enkelt det vore om flygningarna bara var alkoholfria. Kan inte tänka mig att många skulle sörja det på riktigt.

Städa upp efter oss

Vi turister har en förmåga att droppa saker där vi står eller i brist på sopkärl lämna vårt skräp. Det får bli ändring på det, särskilt när vi är nära naturen så som på stränderna.

Bild av Vova Drozdey från Unsplash

Uppmuntra inte andra att dricka alkohol

Hotell kan tex skippa signaturdrink med alkohol och restauranger kan låta bli att förespråka alkoholalternativ före alkoholfritt. Sällskap kan ta ansvar för varandra och låta bli att uppmuntra andra i sällskapet att dricka alkohol.

Ha ett barnperspektiv om barn är med

Om ett barnperspektiv fanns hos alla som reser med barn skulle vi aldrig se några berusade vuxna människor i sällskapet, allra minst föräldrar. Det skulle serveras mycket måttligt, kanske inte alls på de hotell som riktar sig till barnfamiljer. Det är inte det att alla barn alltid far illa om alkohol är med men alkohol är sällan något som barn föredrar att det dricks om de själva fick välja.

alkoholskador turism lösningar
Den reklamskylten är motsatsen till ett barnperspektiv

Starkare alkohollagar utan alkohollobby

Det här är ett helt eget fält som inte turismindustrin har jättemycket inflytande över men det mest effektiva för att minska alkoholskadorna som turister orsaker på sig själva och lokalbefolkningen är starka nationella eller lokala lagar och det skapas utan inflytande från alkoholindustrin. Precis som vapen- och tobaksgänget inte ska ha inflytande över motsvarande politik pga uppenbart egenintresse.

Viktigaste åtgärden

Inga problem utan lösningar. Fick jag välja en åtgärd som det skulle ske mest skillnad av så skulle reseaktörerna ta ett större ansvar. Det kommer de göra antingen för att deras ledningar tycker att frågan är viktig eller för att konsumenterna skapar tryck i frågan.

Här finns alla inlägg på temat alkohol

2 thoughts on “Lösningar på alkoholskador orsakade av turism”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *