Varför vi valt Vietnam som vår longstay under föräldraledighet

Posted on

Vietnam känns helrätt för vår långledighet utomlands och detta är åtta av anledningarna som övertygar mig om att det kommer bli mer än bra.

Det finns flera skäl till varför vi valt Vietnam som det land vi ska bo i under vår avslutande del av föräldraledigheten. Om det är mer barnvänligt där än nån annanstans det vet jag inte. Vi har faktiskt inte haft ett särskilt starkt småbarnsperspektiv. Förutom att vi velat bo i ett land som känns tillräckligt säkert både sjukvårdsmässigt och dess inre stabilitet.

Åtta varför vi valt Vietnam

Intressant land

Många länder, för att inte säga alla, länder är intressanta men i mina ögon sticker Vietnam ut. Ett land med en väldigt bråkig och tuff historia, med ett politiskt styre otroligt långt i från det land jag är uppvuxen i. Jag vill testa att leva i ett land med kultur, tradition och religion långt ifrån min egen för att få perspektiv på mitt eget sätt att leva.

Vad innebär det att bo i ett land fyllt av politisk propaganda?
Eller ett land som varit i omfattande krig, både inom landet och med andra länder?

Stad och strand

Vi har siktat in oss på att bo större delen av tiden i Da nang som är den tredje största staden och ligger vid havet i mitten av landet. Känns klockrent att både ha tillgång till strand och en stad med utbud av caféer och andra najsa ställen. I närheten finns också ett bergsområde som kan ge riktig avkoppling för att få bort eventuell stadspuls.

Bo nära en strand ser jag fram emot

Tidsskillnad i rätt riktning

Eftersom vi ska vara borta så länge spelar inte jetlagen någon roll. Däremot tidsskillnaden eftersom vi båda går i tankar av att delvis jobba under vår resa. Att spendera tid i Europa eller Afrika hade givetvis varit det allra bästa ur det perspektivet. Att resa österut är betydligt bättre än västerut. Dag i Sverige är natt i Nord- och Sydamerika och eftermiddag i stora delar av Asien. Det gör det möjligt att synka mötestider utan att behöva genomföra dem mitt i natten. Sex timmar är tidsskillnaden vilket betyder att kl 9 i Sverige är kl 15 i Vietnam.

Värme

Under den svenska vintern finns det ändå rätt många länder som inte har tillräckligt mycket varmare än Sverige för att jag ska vilja vara där. 10 grader och regn som det är/kan vara i stora delar av Europa och många andra länder på norra halvklotet lockar inte. Det kommer inte vara kokvarmt men tillräckligt för att det ska räcka med en extra tröja eller jacka vissa dagar och kvällar. Me like.

Varmt och skönt i november 2005 när jag var där

Maten

Det här må vara ett litet argument men jag älskar vietnamesisk mat. Färska vårrullar och skålar med soppor i ett gatukök för fem kronor. Koriander, vårlök, ingefära, böngroddar. Listan kan göras lång. Drömmigt att få äta sådan mat varje dag i flera månader.

Som jag längtar efter att äta, och lära mig laga, vietnamesisk mat

Prisläget

USA var ett land som fanns på vår lista. Kostnaden att bo och leva i USA och exempelvis Vietnam skulle både kräva väldigt olika stora summor sparade och skulle ge väldigt olika nivå på standard. Jag vill njuta av massage och fotvård, dricka juicedrinkar på färsk frukt, göra utflykter utan att det drar iväg. Forex har ett superbra landsindex där Sverige är 100 och länder med högra siffra är dyrare och länder under är billigare. I dagsläget ser det ut som följer: Vietnam 43, Thailand 51, Sverige 100, USA 110, Norge 126.

Sy upp kläder är extremt prisvärt så det ska jag göra

Mix av turism och lokalt

Även om det vore coolt så vill jag inte bo i nån nepalesisk bergsby och inte heller i Phuket. Jag vill ha en balans och en mix av ett land där det finns turism och utvecklade aktiviteter att göra. Men också ett lokalt vardagsliv där vi kan komma in i en annan kulturs vardagslunk. Jag har inte alltid varit så intresserad av det men ju mer jag tänker på det ju mer intressant blir det.

Streets of Hanoi
Lokalliv där de gör nudlar i tusental
Klassisk turistaktivitet, utställning om Vietnamkriget

Spännande destinationer “i närheten”

En annan stor fördel är att det finns många spännande destinationer i närheten som vi kan göra weekends till. Tänk Kuala Lumpur, Singapore, Bangkok eller varför inte Indonesien eller Filippinerna. Så mycket att välja emellan.

varför vietnam singapore
Jag skulle kunna åka tillbaka till Singapore bara för att få gå omkring i denna gigantiska park

Visst låter det alldeles underbart??

Här finns alla inlägg om Vietnam

5 thoughts on “Varför vi valt Vietnam som vår longstay under föräldraledighet”

  1. Jo men det här låter väl både vettigt och trevligt. Om en vecka åker jag själv till Vietnam. Bara 9 dagar iofs och jag har aldrig varit där förut. Men jag har en magkänsla som säger att det här blir bra. Fast vad då att maten är ett litet argument? Jättestort argument skulle jag säga!!

    1. men så bra att du kan dela med dig av läget och känslan du får av att vara där. Maten är helt oklart viktigt men det är väl snarare så att maten är god i typ vartenda land i Asien som gör att det inte kan fälla det avgörande. Även om just vietnamesisk mat är extra god

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.