Besöka Napa Valley som nykterist: Njuta, nytta eller nödvändigt ont?

Posted on

Besöka Napa Valley som nykterist, finns det någon behållning av det eller är det mest plågsamt? Finns det ett moraliskt dilemma i det eller är det bara jag som gör en hel hönsgård av en fjäder?

Jag har velat skriva det här inlägget länge. Visste till och med att det skulle skrivas på ett eller annat sätt innan vi reste. Något på temat att besöka Napa Valley som nykterist. Jag har haft svårt att veta hur jag ska hitta rätt vinkel och ton. Som inte uppfattas som verklighetsfrånvänt samtidigt som jag står för mina egna principer och värderingar. Och som ses som ett intressant inlägg att läsa. Nu är det åtminstone skrivit så får vi se om det blir hiss, diss eller är totalt ointressant.

Ett föreställning jag har är att jag kommer ha svårt att få er som läser att se på detta från min synvinkel och därmed inte ens förstå varför det här inlägget behöver finnas eller vad det fyller för syfte. Eller än mindre förstå varför jag våndas. Oavsett om ni är alkoholkonsumenter i vardagen, nykterister eller något däremellan. Ni kanske fattar precis, kanske underskattar jag er totalt. I så fall får jag lov att be om ursäkt.

Besöka napa valley som nykterist
Trevliga vyer
Besöka napa valley som nykterist
Här inne på en vingård vankas det tydligen bröllop ibland

Besöka Napa Valley som nykterist

När jag och Erik skulle åka till USA och närmare bestämt San Francisco ville Erik åka till vindistriktet Napa Valley. Jag var till en början obekväm med blotta tanken men vande mig. Skulle jag som nykterist sätta min fot på en vingård och visa intresse för en del av alkoholindustrin? Inte förenligt med mina värderingar. Jag har tidigare genomlidit en tur på destilleriet på Kuba och ett museum för Rom-produktion och då valt att se det som ett studiebesök i verkligheten. Försöka se mig som en vetenskapsperson som studerar utan att värdera snarare än som en turist som stöttar och visar intresse för en viss verksamhet. Det har varit givande och jag har lärt mig saker.

Så jag bestämde mig för att se vårt besök i Napa Valley som nykterist som ett lärande. Som ett sätt att samla på mig ännu en referenspunkt som jag ju säger att jag söker i alla mina resor.

Inget vanligt tipsinlägg

Det här blir inget inlägg med tips på ställen (undantag för ett längre ned) att stanna på. Inga förslag på de bästa guidade vinturerna eller godaste vinet. Jag har ingen ambition om att ge utrymme till det på min reseblogg. Däremot vill jag vrida och vända på det faktum att många faktiskt vill besöka vingårdar under sina resor och att för en hel drös är vinresor i sig ett intresse och ett genomgående tema i livet. Med rubriken menar jag alltså inte att ingen annan ser alkoholproblem, det gör vi allihopa. Jag syftar på att som resenär oproblematiserat besöka bryggerier eller vingårdar för att synen på produkterna från just dessa ställen konsumeras på ett ansvarsfullt sätt, till skillnad från fulölet och lågprisvinet.

Besöka napa valley som nykterist
Resebloggaren in action
Besöka napa valley som nykterist
Självklart alkoholfritt i glaset. Skulle aldrig publicera en så här fin bild med någon alkoholhaltigt i 😉

En nykterists dilemma och vånda

Jag skulle såklart kunnat utelämna att skriva om att besöka i Napa Valley överhuvudtaget. Det kanske hade varit den hållbara varianten av det. Men jag skriver om att resa medvetet och då gäller helt andra spelregler och utgångspunkter. Det ska utmanas, problematiseras och reflekteras. Det är själva kärnan.

En av mina största tankekrockar, eller rädslor, var att jag skulle tycka om det. Att jag ändå skulle finna själva berättelsen om druvor och hantverk intressant. Att jag skulle tycka att omgivningarna var vackra. Att även jag skulle trivas. Vore det hemskt om en ideologisk nykterist gör det? Kanske inte.

För att förklara det hela så gör jag ett försök att jämföra det med något som folk kan mer om och alla har en relation till, nämligen kött. Är inte ute efter att ändra någons åsikter. Jag har också full respekt för att vi kan göra olika analyser och dra andra slutsatser. Möjligen till och med vara grundande med olika värderingar. Det jag strävar efter är att du ska få ett nytt perspektiv på saker och ting och reflektera över din egen syn på alkohol som en del av turism och den romantisering som finns inom denna upplevelseform.

Besöka napa valley som nykterist
Ser lite torrt ut men annars väldigt fridfullt ut
Besöka napa valley som nykterist
Det ser ju så himla gott och trevligt och oskyldigt ut med alla dessa vinrankor

En jämförelse mellan alkohol och kött

Alkoholkonsumtion kan jämföras med köttkonsumtion. Det går inte att härleda vilket enskilt glas eller vilken enskild köttbit som är ett problem (orsakat skada eller har lidit) och inte. Visst, det finns djur som växer upp under lyckliga omständigheter och dör snabbt och det finns kanske vinflaskor som producerats och i sig inte orsakar några problem eller skador där och då. Men alla som äter kött har flera gånger ätit kött från djur som inte mått bra under uppväxten, mig själv inkluderat. Och alla som dricker alkohol har också bidragit till de alkoholskador som finns totalt sätt. Genom att göra barn osäkra, genom att ha hetsat någon annan, genom att själv ha druckit för mycket, genom att vara oschysst i en relation under alkoholpåverkan. En del (eventuellt ganska många) ser detta som en del av livet, både att djur lider och alkohol som stör och förstör. Andra vill inte ta i varken kött eller alkohol med tång.

Det hänger ihop

Det går självklart att ha olika syn inom både kött och alkohol. Att t.ex. själv välja att enbart äta naturbeteskött och enbart dricka alkohol när det varken skadar en själv eller andra. (Viss skillnad finns dock eftersom risken för cancer ökar från första glaset alkohol, finns alltså ingen riskfri konsumtion.) Detta samtidigt som en arbetar kraftigt emot industriell köttproduktion med oetisk djurhållning och alkoholmissbruk. Det är bara det att det hänger ihop. Bidrar till varandra. Det finns ingen djurhållning utan att det samtidigt också finns djurplågeri. Och det finns inget bruk utan missbruk. Min slutsats blir således att vi måste förbättra all djurhållning och äta mindre kött och vi måste begränsa all tillgänglighet på alkohol och dricka mindre alkohol. Det går inte att bara bekämpa djurplågeriet eller missbruket.

Så, nog med jämförelse. Hoppas min poäng kommit fram: Det hänger ihop.

Besöka napa valley som nykterist
Ett klassiskt budskap från en vinförsäljare

Vingårdarnas och deras icke-ansvar

Det är just precis detta som jag upplever genomgående i allt vad alkoholindustrin gör (har analyserat dem mer). De försöker separera alkoholbruk från missbruk. Ignorerar genomgående baksidorna i deras marknadsföring. Gör allt i deras makt för att frikoppla det faktum att en hel del människor faktiskt är beroende just av deras alkohol. Det kanske inte är så många av abonnemangskunderna på vingårdarna som sitter på parkbänkar men missbruket är ju mer utbrett än så. Jag borde givetvis ställt frågor till de som jobbade på gårdarna men jag orkade faktiskt inte vara så obekväm. Det är nog detta som provocerar mig djupt. Att vinet målas upp som någon gudabenådad dryck som en ska dricka mer och mer av. Vid rak fråga skulle de såklart fördöma och erkänna att missbruk finns. Men att just deras produktion skulle vara bidragande? Nej, nej. Vem blir beroende av dyrt, välsmakande vin? Och om någon blir det, vems ansvar är det då? Antagligen den som dricker det.

Besöka napa valley som nykterist
Jag läser in ett hån i detta, mot de som dricker för mycket. Eller så kanske man ska dricka ansvarsfullt tillsammans. Vad läser du in?
Besöka napa valley som nykterist
Det här var en extremt karismatisk kvinna som det var lätt att tycka om. Hon var superkunnig och extremt passionerad.
Besöka napa valley som nykterist
Bra att påminna sig om att när det väl är dags för produktion så är det inte så charmigt längre. Då är det snarare en industriell känsla
Besöka napa valley som nykterist
Gulligt par, med all säkerhet månadsbetalande kunder till denna vingård. Då ingår denna picknickarea med vacker utsikt.
Besöka napa valley som nykterist
Denna utsikt

Mina värderingar

För egen del tycker jag uppenbarligen att lite djurlidande är mer okej än lidande som uppstått av alkohol. Det är min värdering med tanke på att jag fortfarande äter kyckling och fisk. Samtidigt som jag knappt ens vill sätta min fot i ett vindistrikt för att jag tycker att jag då indirekt stödjer den alkoholindustri som gemensamt skadar och dödar människor. Du kanske väljer annorlunda.

Att besöka Napa Valley som nykterist var alltså för mig en principsak. Vill jag vara en del där jag indirekt stöttar alkoholindustrin genom att betala inträde till gårdar, guidade turer och museer? Vill jag sprida i sociala medier att jag varit där som en del av min resa? Vill jag åka dit och på alla ställen efterfråga det alkoholfria vinprovspaket och se mäkta förvånad ut när det visar sig att det inte finns? Berätta för dem att de får steppa upp. Mer än hälften av jordens befolkning dricker inte ens alkohol, det är omodernt att inte erbjuda något motsvarande som är alkoholfritt.

Hur kändes min upplevelse?

Jag åkte uppenbarligen dit. Som jag minns det kostade det inget att vara inne på gårdarnas område. Jag frågade artigt efter det alkoholfria. Blev serverad ibland, fick nöja mig med bubbelvatten ibland. Jag njöt av vidderna och känslan av att vara fri på landsbygden. Jag såg till att bilen kördes av en spik nykter person. Jag skriver det här inlägget. Det blev min balans och det som funkade för mig i mitt eget nykterist i Napa Valley-dilemma. Och det känns bra.

Besöka Napa Valley som Nykterist
En av vinerierna

Bra att veta innan besöka Napa Valley

Tips: Gott värdigt alkoholfritt vin

Jag vill lyfta fram ett ställe som passar extra bra för sällskap där du eller någon annan inte dricker alkohol där och då. På Mumm Napa satt vi på en terrass i perfekt läge. Anpassad efter solens förflyttning och med underbar utsikt. Där fanns ett väldigt gott alkoholfritt vitt mousserande vin och jag upplevde inga som helst konstigheter eller förvånande ögonbryn när jag bad om alkoholfritt.

Besöka napa valley som nykterist
Tips till alla att välja detta!

En dag är lagom

Det går i min mening att uppleva och besöka Napa Valley under en dag. Området är inte större än så och genom lite god research innan går det att sätta upp en rutt för vilka ställen som står på önskelistan. Jag tror vi stannade till på fyra olika ställen under våran dryga halvdag. Kolla upp öppettiderna innan, vid 17-18 börjar det tunnas ut rejält.

Håll koll på vägen och de andra bilarna

Visserligen såg jag inget vinglande på någon front men däremot flera som drack fyra halva glas vin under en provning och sedan körde bil. Om jag vetat att de flesta på en väg i Sverige skulle ha mer än 0,2 promille i blodet skulle jag inte ens sätta min fot där. Här var förutsättningarna andra så bara att gilla läget.

Ta reda på mer om säsongen

Vi var där i månadsskiftet oktober/november och då var skörden i full gång. Det var lagom men att komma dit senare när vindruvsklasarna är nedplockade kan ta ned upplevelsen något. Fram mot vintern och våren vet jag inte hur det ser ut men som med det mesta andra är det gissningsvis finast under den största grönskan.

Besöka Napa Valley som Nykterist
Höst och pumpor prydde var och varannan gård
Besöka Napa Valley som Nykterist
Börjar se lite skruttigt ut efter en hel säsong

Går det att njuta av Napa Valley som nykterist?

Slutligen den uppfordrande frågeställningen i rubriken om det går att njuta i Napa Valley som nykterist. Eller är det snarare nyttigt alternativt eller nödvändigt ont att besöka Napa Valley?

För egen del ja. För andras del, jag vet inte. Om du är nykterist av ideologiska skäl eller för att du har tunga upplevelser kopplat till alkohol kan det triggar dig. Det lär du nog veta eftersom du utsätts för vinromantik och vindoft dagligen i det svenska samhället. Du som vill resa dit men inte dricka alkohol även om andra i sällskapet vill det kan räkna med att det på några ställen finns gott alkoholfritt, dock inte på alla (av de vi besökte). Omgivningarna tror jag dock att alla skulle uppskatta. Det är böljande vackert och den som trots allt irriterar sig på all vinproduktion kan försöka hålla modet uppe genom att inbilla sig att varenda liten druva egentligen har som syfte att bli ett sött russin.

Besöka napa valley som nykterist
Ser ni, snart russin!

Tre frågor till dig

  1. Vad är din bild/upplevelse av att besöka vingårdar eller vindistrikt?
  2. Har du någonsin tänkt i liknande banor när det gäller alkohol och tillhörande upplevelser?
  3. Vad har du gjort under dina resor som skavt mot dina värderingar?

Alla inlägg från vår resa till San Francisco med omnejd finns i taggen San Francisco och här finns andra inlägg på temat alkohol

2 thoughts on “Besöka Napa Valley som nykterist: Njuta, nytta eller nödvändigt ont?”

  1. Jag tycker du gör en hönsgård av en fjäder. Att besöka en vingård är inte lika med att uppmuntra till att dricka alkohol. Vingårdar brukar ofta ha helt fantastiska landskap, från de stora fälten med vinrankor och ofta berg i bakgrunden, till närstudie av varje vinranka och druvorna. Vilket också visas på bilderna i ditt inlägg.

    Jag skulle säga det är ungefär som när någon anklagar mig för att stödja den iranska regimen för att jag har besökt landet. På samma sätt som det är skillnad på regimen vs kultur- och naturskattar i Iran så är det skillnad på att besöka en vingård med vackra landskap och byggnader vs att uppmana till alkoholförtäring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *