Göra sig redo att resa med Dollarstreet och Gapminder

Posted on

Gambia väntar runt hörnet och jag gör mig redo att resa med Dollarstreet och Gapminder. Två nykomlingar till min samling av källor till kunskap inför en resa till nytt land. 

Jag är ett fan av att förbereda mig för att resa genom att göra ordentligt med research och nu har jag hittat ännu ett sätt. Ett verktyg som visuellt och pedagogiskt ger mig en bild av vilket land jag är nyfiken på eller ska besöka. Eftersom jag snart ska till Gambia och inte riktigt kan föreställa mig vad som väntar mig blir detta första gången som jag gör mig redo att resa med hjälp av Dollarstreet och Gapminder. 

Resa med Dollarstreet & Gapminder

Före jul strecklyssnade jag mig igenom Hans Roslings två böcker Hur jag lärde mig förstå världen och Factfullness. Två mycket bra böcker som jag för övrigt varmt rekommenderar. I framför allt den sistnämnda går Hans igenom verktygen Dollarstreet och Gapminder som han, hans son och fru byggt upp tillsammans. Grundidén är att presentera global statistik på ett lättillgängligt sätt men nu har jag funnit ytterligare ett område: Ett hjälpmedel för att förbereda mig för att resa till ett nytt land.

För mig ger Gapminder och Dollarstreet ytterligare en dimension till de andra källor av förståelse-av-vart-jag-ska som ingår i min standardrutin inför en resa till nytt land: Wikipedia, resebloggar, Vagabond, UD:s Resklar och så lite klassisk tripadvisor på det. Roslings verktyg ger mig en bild av hur vanligt folk lever och har det.

resa med dollarstreet och Gapminder
Anna Rönnlund, Hans Rosling och Ola Rosling i en video som berättar om varför de skrev boken Factfullness

Vad är Gapminder?

Gap minder presenterar global data från världens alla länder inom mängder av parametrar. Några av dem är hälsa, utbildning, mottaget och givet bistånd, ekonomisk utveckling och så vidare. Genom några få knapptryck skapas bubblor, staplar och grafer. Data kan bytas ned på både region- och landnivå inom precis det område du är extra intresserad av.

Gapminder kommer från tunnelbanans uttryck Mind the Gap. Det syftar på det gap vi behöver se upp för när vi kategoriserar människor allt får hårt, som t.ex. rika och fattiga. Har du, liksom mig, en string av nördighet går det att bli fast i verktyget i timmar.

Prints blir inte alls lika facsinerande som att se det röra sig på. Kolla in på gapminer.com/tools

resa med dollarstreet och Gapminder
Barnadödlighet 1918 i Burkina Faso och Gambia
resa med dollarstreet och Gapminder
Barnadödilgheten 100 år senare.

Vad är Dollarstreet?

Dollarstreet ett verktyg som bygger på Gapminder. En bildbank som består av över 30 000 bilder från 265 olika familjer i 50 olika länder. Det är foton på vanliga familjer och deras hem från hela världen. Inga exotifierade familjer i traditionsenliga kläder utan vanliga familjers vanliga liv inom alla inkomstnivåer. Här finns bilder på hus, ytterdörrar, spisar, blöjor, tänder, handflator, favoritgosedjur. Allt du kan tänka dig och lite till.

resa med dollarstreet och Gapminder
Vanliga familjer i Burkina Faso
resa med dollarstreet och Gapminder
Lika vanliga familjer i Sverige

Gambia vs Burkina Faso

Det finns ”bara” bilder från 50 olika länder och Gambia är tyvärr inte en av dem. Istället har jag spanat in Burkina Faso som får vara substitut. Gambia och Burkina Faso ligger på liknande nivå vad gäller BNP och HDI och ligger ”nästan grannar” så det får duga för manifestera det jag vill få fram. Att resa med Dollarstreet är som att resa i tid och rum utan att ens resa dit så det finns helt klart användningsområden även om några resor till nya länder finns planerade.

Jag har valt att jämföra några av bilderna med Sverige. Att kontrasterna skulle bli stora visste jag om, viktigt att påminna sig om. Samtidigt, kärleken inom familjerna är lika påtaglig i båda länderna och fler likheter finns. Det är bara att klicka runt.

resa med dollarstreet och Gapminder
Några olika typer av badrum som finns i Burkina Faso och Sverige
resa med dollarstreet och Gapminder
Några tänder i lite olika inkomstklasser

Är du redo att resa med Dollarstreet och Gapminder?

Känns det fortfarande lite oklart hur det funkar. Surfa in och testa dig fram. Jag tror du kommer se storheten ganska snart och få en bild av hur nära människor runt om i hela världen du kan komma genom en skärm.

Har du spanat in Gapminder eller Dollarstreet tidigare eller är det nytt för dig? Har tanken slagit dig att det skulle gå att använda som ett sätt att förstå världen och de ställen du är extra intresserad av?

Alla bilder är printscreens från Dollarstreet och Gap minders respektive websidor. Fler inlägg med tips för att förbereda sig finns i kategorin inför resa

6 thoughts on “Göra sig redo att resa med Dollarstreet och Gapminder”

  1. Gapminder känner jag väl till och har kollat i olika sammanhang. När jag jobbade på KI jobbade jag på samma institution som Rosling, inte nära iofs men hörde flera föreläsningar med honom på jobbet. Minns mycket från dem fortfarande! Vilken berättare!

  2. Vika spännande verktyg! Har varit nyfiken att läsa hans böcker länge och det här gjorde mig bara mer nyfiken. Känns som det finns mycket av lära av från den mannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *