12 politiska valkrav signerat Resa medvetet

Posted on

Vad vore ett valår utan Resa medvetets valkrav? Dötrist såklart. Här har jag samlat 12 valkrav som skulle göra världen lite bättre. Vi behöver politiker som ser sig som världsmedborgare, som är medvetna och modiga om resultat ska uppnås. 

Det är valår och jag stortrivs. Jag är väldigt intresserad av inrikespolitik och tycker det är lite party hela dygnen nu i valrörelsen. Jag hoppas solidaritet får gå före egoism när människor väl går och röstar, oavsett parti så länge det inte är brunt som omöjligt kan bygga på solidaritet.

Vegobloggaren Gustav som driver Jävligt gott har startat en namninsamling och upprop under hashtaggen #jävligtallvarligt med flera valkrav för ett bättre klimat. Detta inspirerade mig till att skriva mina egna valkrav ur ett resa-medvetet-perspektiv även om jag inte gör en lika genomtänkt kampanj. Listan skulle kunna bestå av otaliga krav och oändlig djupdykningen i varje fråga men jag nöjer mig så här.

Ser fram emot att få höra av du tycker om mina valkrav och om jag missat något väsentligt.

Resa medvetets 12 valkrav

Djurhållning

#1 Alla djurparker ska ha ett bildningsuppdrag

Djurparker fyller en väldigt viktigt funktion när det handlar om främst barns kunskap och empati för djur. För att få bedriva en djurpark bör det finnas ett bildningsuppdrag och till detta givetvis starka djurskyddslagar. Djurparker bara för nöjes skull bör inte bedrivas i Sverige, och inte i övriga världen för den delen.

valkrav
Skansen – en av Sveriges djurparker som verkligen klarar av bildningsuppdraget

#2 Djurskydd globalt

Det svenska djurskyddet är bland det bästa i världen, oavsett om det gäller nöjesverksamhet eller matindustri. I EU och andra internationella arenor bör Sverige driva på för ett förstärkt djurskydd. I detta ingår även att reglera svenska reseaktörers ansvar för djurhantering utomlands som de erbjuder sina kunder.

valkrav
De här hästarna hade behöv någon som slogs för deras djurrätt

Mänskliga rättigheter

#3 Stärk samers rättigheter

Samers rättigheter är i första hand en fråga om mänskliga rättigheter och inte om turism. Oavsett detta ligger det helt i linje med Resa medvetets värderingar att stärka alla urbefolkningar och nationella minoriteter förutsättningar att bevara och utveckla sin kultur och traditioner. Främst för egenvärdet i sig men även för att svenska och utländska intresserade ska kunna uppleva exempelvis samelivet.

valkrav
Bjuder denna goding på lav och gör mig själv väldigt populär hos Sami Sutti Siida

#4 Lagstifta om förbud mot sexköp utomlands

En av de vidrigaste formerna av utövat förtryck är att en människa köper en annan människas kropp. Trots att Sverige har en av de hårdaste sexköpslagstiftningarna finns det mer att göra. Ett steg som skulle flytta fram positionerna ytterligare, och som dessutom skulle kunna skapa debatt i andra länder med svag eller ingen sexköpslagstiftning, är om Sverige lagstiftar om det kontroversiella förslaget att sexköp ska vara brottsligt utomlands även om det är tillåtet i det landet. Förändring skapas av att några går före.

valkrav
Red light district, Amsterdam. Fy fan.

Svensk turism

#5 Ta fram en samlad strategi för besöksnäringen

The nordic light, Capital of Scandinavia, Åre. Vi har så mycket att dela med oss av och en samlad strategi för hur vi ska öka besöksnäringen både från utländska turister och den egna befolkningen behövs för att utveckla detta. Det ger jobb, möjlighet för fler att uppleva Sverige och de värderingar vi står för och ekonomisk tillväxt.

valkrav
Stockholmsskärgård, en av många unika saker vi har med detta land

#6 Värna allemansrätten och vandringsleder

Trots att det inte finns någon debatt som hotar allemansrätten är den väl värd att nämna ändå. Den svenska allemansrätten är fantastisk i sig själv, som ger tillgång till oslagbar natur oavsett socioeconomic bakgrund och som marknadsföring av Sverige. Våra vandringsleder behöver hela tiden upprustas och hållas efter för att vi ska fortsätta utveckla vår naturturism.

valkrav
Vackra Sverige – tänk att vem som helst får tälta här!

#7 Fri entré på statliga museum

Möjliggör för fler att upptäcka och uppleva sin egen stads besöksmål och ger dessutom kultur och bildning till alla oavsett ekonomiska förutsättningar. I många länder jag varit i är det dyrare för turister än lokalbefolkningen att besöka en nationalpark eller museum, särskilt i fattigare länder Jag tycker att det är ett bra upplägg. Jag som turist kan gärna bidra till att det blir billigare för lokalbefolkningen att få ta del av den kunskap som finns på museer. Frågan är om den fria entré till statliga museum i Sverige bara ska gälla svenska invånare? Känns fel.

valkrav
Naturhistoriska museet borde alla ha fri tillgång till. Kunskap ska vara gratis

#8 Stimulera så att fler destinationer gör sig attraktiva som åretruntdestinationer i Sverige

Vi har plats för så många fler i vårt land, både invånare och turister. Ett sätt att göra Sverige mer intressant är att göra fler av våra destinationer attraktiva året runt. Sälen på sommaren, Söderköping på vintern. Det gör också att fler arbeten skapas som gör att människor kan bo på fler platser året runt när säsongturismen övergår till helårsturism.

Valkrav
Sälen i sommarskrud. Visst finns det saker att göra här även på sommaren men det skulle kunna nyttjas så mycket mer

#9 Stödpaket till landsbygdsutveckling, rural turism och naturturism

Längtan efter digital detox och tysthet går att ta betalt för och Sveriges natur är en av våra största tillgångar. Udda hus uppe i träd, gårdsbutiker och vandringar. Tiden är rätt för att rejäl utveckling av alla de resurser vi har. Det gör dessutom att fler kan försörja sig på landsbyggnaden och att vi får ett levande landskap.

Valkrav
Stillheten som naturen i Sverige relativt lättillgängligt kan ge alla.

Transport

#10 Höj flygskatten

Det ska vara dyrt att skita ner och den som har råd att flyga har ofta råd att betala lite mer. Flygskatten borde användas till att subventionera tåg, innovation för att minska flygets klimatpåverkan eller andra klimatåtgärder. Flygskatten borde även ses över för att bli mer pricksäker i vad den vill åstadkomma.

valrkav
Jävla skit som dessa farkoster sprider ut

#11 Bygg ut tågen

När Japan vill bygga ut sin tågtrafik gör dom det med den senaste tekniken. I Sverige pratar vi om att vi ska ha höghastighetståg som går aningen snabbare än dagens tåg men inte i närheten av den teknik som Japan redan bygger med. Det ligger dessutom decennier fram i tiden. Innan vi har hunnit ta beslut har Japan redan byggt ut sitt tågnät. Vi ligger ständigt efter, här krävs politisk vilja och beslutsamhet, stora investeringar och inget käbbel.

valkrav
De japanska höghastighetstågen Shinkansen går på speciella banor och har bara persontrafik. Bild från Unsplash

#12 Mer pengar till innovation för fossilfritt flyg

Människor kommer vilja resa till varandra snabbt både privat och i jobbet. För hundra år sedan drömde vi om att kunna komma till månen tack vara innovation kom vi dit. Allt är möjligt, det är dags att innovera fram ett flyg med betydligt lägre miljö- och klimatpåverkan. Allt är möjligt.

valkrav
Modell av det första solcellsdrivna flygplan som tagit sig ett varv runt jorden. Utan passagerare men en bra start åtminstone

Finns turism på politikernas agenda?

Jag har googlat orden “turism” och “besöksnäring” och faktiskt hittat oväntat lite på partiernas webbsidor. Centerpartiet har en del om hållbarhet och landsbygdsutveckling, Miljöpartiet har en del om transportfrågorna och förslaget om en samlad strategi för besöksnäringen har jag faktiskt snott rakt av från Socialdemokraternas utspel 4 juli 2018. Men det är allt jag hittat, här finns mer att göra!

Vad tycker du om Resa medvetets valkrav? Tilltalar dom dig, är de orimliga eller kanske felprioriterade? Vilka valkrav har du på temat resor och turism?

7 thoughts on “12 politiska valkrav signerat Resa medvetet”

    1. Tack, och vilken bra passning. Nja Turismpartiet eller Resepartiet är kanske inte det som ligger närmast till hands att starta. Men partipolitiskt aktiv är absolut en möjligt, att starta någon typ av rörelse/organisation vore en annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.