Hela spektrat – Highlights från sommarens bloggserie

Posted on

Vilken ära det varit att få ta del av dessa personers smarta tankar och reflektioner om resor utifrån deras nischer. Vilket spektra de bjudit på. Jag har fått mig några rejäla tankeställare och några uppslag på nya bloggvinklar att skriva om. Här har jag sammanfattat best of Spektrum. 

Målet om att vidga människors spektrum är uppnått, åtminstone för egen del. Dessa personer har breddat mitt spektrum och jag hoppas att du som läst vissa eller samtliga inlägg har fått med dig något att klura vidare på. Så här sammanfattar jag vad Spektrum är.

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv.

I perspektiv och erfarenhet besitter dessa spektrumvidgare en stor variation och bredd. Jag är väldigt glad, stolt och tacksam över alla som delat med sig. När det kommer till kön och hudfärg är det minst sagt ensidigt. Det är något jag är väl medveten om och jag gjorde många sökningar för att hitta personer med fler olika demografiska variabler utan framgång. Det var uppenbarligen svårt att hitta personer som har en annan nisch än att vara resebloggare och som har något typ av djup eller reflekterande förhållningssätt utifrån vad jag kunde utläsa. Inte helt lätt.

Favoritcitat från spektrat sommaren 2018

Jag har valt ut några riktigt kärnfulla och starka meningar som ger en bra hint om vad hela inlägget handlar om ifall du inte läst. Bara att välja och vraka bland klokskapen.

spektrat
Johanna, Paulina, Annie, Wilda, Sandra, Clara, Elisabeth, Jessica, Linda och Alicia

✈️ Johanna från Slow Fashion om klimatskam och resa kreativt

Och det som är så häftigt i det här är att det som från början kändes som en rejäl uppoffring nu snarare handlar om att en ny värld har öppnat sig! Att sluta flyga betyder inte att sluta resa – utan det betyder att jag äntligen får chansen att upptäcka nya och mer kreativa sätt att resa! Och det gör mig så galet peppad!

🧒🏽 Paulina från Ditt barn & du om barnens äventyr i det lilla

Resor ger perspektiv. Passa gärna på att prata om kulturer när du reser med barn. Hur lever människorna där ni är nu? Hur smakar maten? Hur skulle det vara att bo här? Och framförallt, prata med folk som bor där!

Paulina spann vidare och skrev på sin egen blogg om att resa med barn

🥕 Annie från Vegokäk om flygets död och äta vego utomlands

Slentrianflygandet kommer att behöva minska och parallellt med det tror jag att alternativa sätt att resa på kommer att dyka upp. Om några år tror jag att det kommer att vara skämmigt att flyga till New York på höstlovet och hög status att upptäcka transibiriska järnvägen. 

💸 Wilda från Reaktionista om att vara den som inte har råd att resa

Däremot blir det tydligt i jämförelse med andra som har råd att resa och se världen. När samtalet om nästa resa ständigt pågår, som om det vore lika självklart som att handla mat. Det svåraste med resor utifrån klassperspektivet är utanförskapet. Att inte kunna följa med. 

🙋 Sandra från Jämställd vardag om familjens ”osynliga” reseledare

När det gäller resande så är det inte sällan så att det här ansvaret ställs på sin spets och framförallt om resandet också involverar barn. Jag har fått kämpa med att synliggöra hur viktigt det ”osynliga” arbetet är. Jag skriver ”osynligt” då det egentligen inte är särskilt osynligt att en person ständigt är den som tar ansvar och initiativ, påminner och håller koll på barn, packning, tider, biljetter och pass.

👩‍💻Clara från Bossbloggen om att förstå arbetslivet under resor

Därför tycker jag personligen att det känns viktigt att respektera och undersöka platserna man reser till och möta den verklighet som råder där. Hur är lönen jämfört med här hemma? Hur länge arbetar man i snitt? Går det att få något jobb? Finns det något som heter betald semester?

💹 Elisabeth från Rika kvinnor om fattigdom och hållbara investeringar

Vad som dock var intressant att iaktta generellt när vi reste runt på landsbygden i Kenya och Uganda var att det framförallt är kvinnorna som arbetar och ser till att ta hand om familjen. Detta eftersom många män helt gett upp hoppet om en ljusare framtid.

😰 Jessica från Nestor förlag om att resa med ångest och se möjligheter

Min ångest gör att inte ens en resa i en liten eka är rofylld, jag måste sitta och hålla i barnen (trots att de är stora) och är oftast helt gråtfärdig av utmattning när jag kommer i land. Helt ologiskt jag vet, men ändå är det så jag känner. Så vad vi kan göra på semestern är begränsat.

💪 Linda från Lalinda om att resor gör dig modig

När jag är själv med mina tankar och hamnar i situationer som jag måste lösa, även om de är obekväma. Det är då jag känner mig modig och det är på mina resor som jag utvecklat det här modet. Jag är nog modigast när jag reser. Så känner jag att jag stått stilla ett tag så drar jag iväg på en ensamresa, då flyttas nålen direkt.

🎨 Alicia från Aliciasivert om kreativitetsinspiration från resor

Som bildskapare går det att finna potential i alla möjliga motiv och jag blir väldigt lätt intryckstrött. Därför trivs jag som allra bäst när jag får återkomma till samma plats en andra gång och jag längtar ofta tillbaka till ställen jag redan besökt.

Ett riktigt stort tack…

…till alla ni spektrumvidgare som delat med er, till alla er som kommenterat och förlängt reflektionen och till alla er som läst. Finns det någon av inläggen som satt igång tankarna extra mycket hos dig?

Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i kategorin Spektrum.

3 thoughts on “Hela spektrat – Highlights från sommarens bloggserie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *