Spektrum: Rika kvinnor om fattigdom och hållbara investeringar

Posted on

Den sjunde gästen i min bloggserie Spektrum är Elisabeth Svensson som bloggar på Rika kvinnor. Hon berättar ingående om hennes möte med fattigdom på landsbygden i Kenya och Uganda och om att investera hållbart. Här tas du minst sagt med på en resa till en annan plats på jorden. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sjunde spektrumvidgare!

Spektrum om Rika kvinnor

Vem är Elisabeth?

Civilekonom, investerare, multiprenör och mindfulnessinstruktör som älskar; träd, att utmana ”Status Que” och att göra pengar av pengar (=affärer). I höst tar dessutom jag och min älskade sambo vårt pick och pack och flyttar till södra Indien och Sri Lanka under en period för att vidga våra perspektiv, arbeta med personlig och spirituell utveckling samt testa på livet som digitala nomader.

rika kvinnor
Här planterar Elisabeth ett träd för en bättre värld

Vad är Rika kvinnor?

RikaKvinnor.se är en holistisk blogg om inre och yttre rikedom. Av kvinnor. För kvinnor (i synnerhet). I bloggen delar jag och mina medsystrar med oss av tankar, idéer, inspiration och erfarenheter inom ämnen som berör ”rikedom”. Vilket är allt ifrån; ekonomi, personlig utveckling, relationer, hållbarhet, investeringar, livsstil, och spirituell utveckling.

Vi försöker ta oss an rikedom utifrån olika perspektiv och erfarenheter och anser att det inte behöver vara antingen eller, utan kan vara både och. Det vill säga en inre rikedom behöver inte konkurrera med en finansiell rikedom, utan vi behöver både och för att fungera optimalt i den reella världen. Kan vi dessutom göra det på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt så kan vi hjälpa många fler om det också finns ekonomiska muskler. Med kunskap, erfarenhet och ett metamodernt angreppssätt, tar vi oss an att utbilda, inspirera och skapa ett nätverk för framförallt kvinnor, inom ämnet ”rikedom”.

rika kvinnoar
Några Rika kvinnor med både inre och yttre rikedom. Bild lånad från Rika kvinnor

Vad är din relation till resor?

Som många svenskar älskar jag sol, ljus och värme. Oftast blir det därför ca 3 resor per år varav en lite längre. Eftersom resandet skaver i hållbarhetshjärtat försöker jag och min sambo kompensera. Detta gör vi genom att, under resten av året, ta oss fram på egen maskin, helst på cykel eller genom gång, alternativt genom att åka kollektivt, eller låna bil och vi måste. Dessutom klimatkompenserar vi genom att varje år plantera över 200 träd där det behövs som mest i semiökenområdena i östra Afrika. Annars totalt obrukbar mark som vi hjälper till att göra brukbar då problemen med fattigdom, korruption, vattenförsörjning och ökenspridning är väldigt stora här. Under sin livstid binder träden upp till 0,5 ton koldioxid per träd. Nu har vi planterat så många träd under några år att det börjar bli en hel skog.

 

Dela med oss av dina resetankar

Reflektion om resor utifrån mina hjärteämnen – inre och yttre rikedom

Att resa är för mig något som berikar. Att få ta del av en ny kultur och natur, träffa och samtala med nya människor, och lära känna sig själv bättre genom de utmaningar som inte sällan uppstår när vi reser, är alltsammans uttryck för rikedom. Därför väljer jag att medvetet investera 15% av min ekonomi för resor varje år. Att resa ger mig nya perspektiv och gör mig ofta ännu mer ödmjuk och tacksam för hur bra vi faktiskt har det i Sverige.

rika kvinnor
I detta hus bor Elisabeth (en kvinna som det berättas om längre ned) tillsammans med sina 5 barn

Några tankar om ekonomi och kvinnors olika förutsättningar runt om i världen

Under min senaste studieresa till östra Afrika och Kenya och Uganda i juli 2018 hade jag möjlighet att komma lokalbefolkningen på landsbygden, och framförallt kvinnorna, nära. Om vi pratar klyftor i Sverige är det ingenting i jämförelse med vilka klyftor det finns här. I Kenya och Uganda är det dessutom stora skillnader mellan de fattiga och allra de fattigaste.

När vi mötte Elisabeth (kvinnan på bilden nedan) på sin gård i byn Mbuvu, som ligger 4 timmar utanför Nairobi, trodde jag initialt att detta var fattigdom. Här finns varken rinnande vatten, elektricitet eller någon form av modern infrastruktur. Elisabeth bor på gården tillsammans med sina 5 barn och deras boskap i detta egenbyggda lerhus. Eftersom Elisabeth bedriver egen verksamhet som bonde och försäljare har hon det så pass gott ställt att samtliga barn kan gå i skolan och hon har råd att köpa den mat och de förnödenheter som behövs. Dessutom hade hon fått råd att köpa solceller för att kunna installera en glödlampa i huset. På så sätt kan barnen läsa läxor även efter skymningen. I Sverige hade denna levnadsstandard varit otänkbar, även för de allra ”fattigaste”.

När vi några dagar senare besökte en annan familj i staden Kabale som ligger i södra Uganda nära gränsen till Rwanda, förstod jag att Elisabeth levde ett väldigt priviligierat och rikt liv i förhållande. I den här familjen fanns det inte ens pengar till att sköta den grundläggande hygienen och alla kläder familjen bar var trasiga och smutsiga. Sängen som familjen delade på tillsammans med sina 3 eller 4 barn bestod av en massa tygstycken utlagda på en trästomme som alla var smutsiga och stank horribelt. Här pratar vi verkligen om människor som lever på under existensminimum.

Vad som dock var intressant att iaktta generellt när vi reste runt på landsbygden i Kenya och Uganda var att det framförallt är kvinnorna som arbetar och ser till att ta hand om familjen. Detta eftersom många män helt gett upp hoppet om en ljusare framtid.

Att spara och investera etiskt utifrån att göra världen bättre

Att spara och investera för att göra världen bättre har kommit att bli en av mina hjärtefrågor. Framförallt när det kommer till att skapa en hållbar planet. För har vi ingen planet så kan det kvitta att arbeta och investera för en bättre värld.

Därför har jag sedan ett antal år tillbaka bland annat valt att spara/investera i träd och skogsverksamhet i Kenya och Uganda genom Better Globe. Detta är en av anledningarna till att jag reste till östra Afrika på studieresa för att ta reda på mer om verksamheten. Få möjlighet att prata med lokalbefolkningen för att få en förståelse för vilken skillnad denna typ av sparform gör, för vår planet och för människorna på landsbygden i Kenya och Uganda. För mig personligen ger träden en årlig avkastning om 15%, men jag ville ta reda på hur träden påverkar i samtliga led.

Och efter resan känns det extra bra att veta att jag, tillsammans med många med mig, genom denna typ av sparande, faktiskt hjälper till att förbättra livet för tusentals människor på landsbygden i Kenya och Uganda. För mig är det något som känns otroligt meningsfullt! Att träden dessutom planteras i semiökenområden, tidigare bördig och brukbar mark, som pga ökenspridningen gjort att marken med tiden blivit obrukbar, där vi med hjälp av trädplantagen och de lokala partnerbönderna hjälper till att göra marken bördig och brukbar igen, gör att arbetet känns ännu mer meningsfullt. Att träden dessutom planteras i semiökenområden, annars totalt obrukbar mark, där problem med ökenspridning och torka är enormt gör det än bättre. Eftersom problemen med bland annat skogsskövling runt om i världen är så pass stora, känns det bra att kunna bidra till att plantera fler träd och dessutom se till att arter kan bevaras i sin tidigare naturliga miljö. Det tycker jag definitivt att fler borde bidra till så känn dig fri att besöka Better Globe för att läsa mer om projektet.

Elisabeth tipsar

  • Se över om du kan ändra dina vardagsrutiner till att resa mer kollektivt eller samåka? Behöver du och familjen verkligen bil, eller blir det billigare att åka taxi, hyra eller poola bil när det finns ett verkligt behov? Undersökningar visar dessutom att en bil står stilla mer än 80% av tiden.
  • Kan ni byta ut en flygresa om året till en resa inom landet eller i nära anslutning med båt, tåg, bil eller buss istället?
  • Se till att kompensera för dina flygresor, ditt köttätande och ditt bilkörande genom att plantera träd eller på annat sätt klimatkompensera, gärna så att du dessutom får avkastning, då blir det en sporre även för dig, precis som när vi pantar burkar för återvinning tex.

Fråga från Restänk: Som svensk är du oftast rik jämfört med lokalbefolkningen. Hur märks det och hur förhåller du dig till det?

Det beror såklart på hur och var i världen vi reser om detta faktum blir märkbart eller ej. Som resenär i Europa är det sällan något vi behöver tänka på, och reser vi lite längre, tex till Sydostasien eller Afrika blir det mer påtagligt ju längre ut på landsbygden vi kommer. Jag tycker det är viktigt att försöka stödja den lokala näringen när jag reser och väljer därför hellre att bo på lite mindre hotell, äta på lokala restauranger och handla mat på marknaden.

Jag tror dessutom på att varje människa skapar sitt eget öde och att vara ”fattig” inte behöver utesluta att man ändå kan vara otroligt ”rik”. Kanske inte på pengar, men på närvaro, tid och energi, något vi i västvärlden verkligen skapat större och större brist på.

 

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 7 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *